Marten Liiv (esiplaanil) sai EMi avadistantsil võimeid võrrelda hilisema Euroopa meistri Thomas Kroliga.Foto: EPA/SCANPIX
Talisport
18. jaanuar 2021, 17:17

Marten Liiv eduka EMi järel: arvan, et tipud teavad, kes ma olen (1)

Kiiruisutaja Marten Liiv (24) võib täna rahulolevalt puhkepäeva nautida, sest täitis sprindi mitmevõistluse Euroopa meistrivõistlusteks seatud eesmärgi liuelda esikümnesse. Ta saavutas Eesti rekordit tähistava 140,880 punktiga 20 mehe konkurentsis 9. koha.

Heerenveenis asuva Thialfi uisuhalli stopper mõõtis Liivi aegadeks järgmised arvud: laupäeval 500 meetris 35,23 (rahvusrekordi kordamine, võistluste 10. aeg) ja 1000 meetris 1.09,99 (14. aeg) ning pühapäeval 500 meetris 35,93 (17.) ja 1000 meetris 1.09,45 (6.).

„Esimesel päeval õnnestus 500 väga hästi,“ hindas Liiv, kes treenib suvest saati Hollandi profitiimis IKO. „Aga 1000 meetris lootsin paremat. Start ebaõnnestus natuke. Ei saanud sujuvalt minema. Startisin välimiselt rajalt, siis on kurvi raadius natuke suurem. Sisenesin kurvi päris valesti ja teise sirge alguses tuli ka paar koperdust, kuhu läks kaduma palju energiat ja aega. Õnneks jäin püsti, see on kõige tähtsam. Õhtul analüüsisime treeneriga videot ja järgmisel päeval suutsin neid vigu vältida.

Teisel päeval ebaõnnestus 500 meetrit. Seal vedas, kukkumine oli väga lähedal. Lõin tera ninaotsa jäässe. Esimesel päeval oli 100 meetri aeg 9,87, teisel 10,38 ehk 0,5 sekundit aeglasem. Sinna see läks. Samas, ringiaeg 25,5 oli sama kiire kui vastasel. 1000 meetrit õnnestus päris hästi. Start oli kiirem kui eelmisel päeval ja kokkuvõttes uisutasin hooaja kiireima ja Euroopa tingimustes kiireima aja. See valmistas päris palju rõõmu. Eriti pärast kehva 500 meetrit.“

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marten Liiv (@marten.liiv)

Säärast koperdamist on tal varemgi juhtunud, eriti sel hooajal. „Üritan keha allpool hoida, et saaks kiiremini minema. Kui esimesed kolm-neli sammu tulevad ilusti välja, siis on start kiire. Eks ikka juhtub, ka tipud löövad vahepeal tera jäässe. Hollandlase Kai Verbij EM lõppeski samal põhjusel 70 meetri järel. See pole suur viga, seda saab lihtsasti likvideerida. 1000 meetri soojendusel keskendusin, et tõstaksin jala rohkem üles ja seal ei koperdanud. Hea, et viga välja tuli, aga võinuks varem tulla,“ sõnas Liiv. 

Tasub märkida, et laupäeval sprintis Liiv elu parimad 500 meetrit. Aeg 35,23 oli küll sama, mis aasta eest Kanadas Calgarys, kuid sealset jääd hindavad spetsialistid märkimisväärselt kiiremaks. „Arvan, et Calgarys oleks praegu 34 jala sees olemas. Kui sõita Hollandis 35,2, siis Calgarys peaks 34 kergelt tulema,“ arutles Adaverest pärit kiiruisutaja.

Kusjuures EMi avadistantsiks loositi Liivi paariliseks hilisem Euroopa meister, hollandlane Thomas Krol. „Arvan, et tipud teavad, kes ma olen. Kui reedel õhtust sõin, siis Thomas Krol kõndis lauast mööda ja tegi kätega žesti, et oleme paaris. Pärast võistlust ütles, et hea start, sest olin temast paar sajandikku kiirem, ja küsis, kas see oli mu isiklik rekord,“ muljetas Liiv.

Järgneval kahel nädalavahetusel toimuvad samas paigas MK-etapid, mille põhjal selguvad MMile pääsejad. Liivi peamine eesmärk on lunastada MM-pilet 1000 meetri distantsil, 500 oleks boonus. 24 stardikohast 14 on täidetud juba eelmise aasta MMi põhjal, seega peab Liiv uisutama ülejäänud maailma hulgas esikümne aja.

Kui kõik läheb õnneks, peab ta elama veel neli nädalat Heerenveenis hotellis ranget mullielu. Esimese nädala järel pole veel tüütuks läinud, sest siis olid seltsiks ka eestlased Mart Markus ja Kristiine Kalev. „Õhtuti käisin Mardiga darts'i (maakeeli „noolemäng“) mängimas, päris äge oli. Mart on varem ka mänginud, ta oli ikka üle,“ tunnistas Liiv.