Tõnis Sildaru.Foto: Jürgen Niit
Talisport
19. jaanuar 2021, 13:17

Kohus otsustas, et Tõnis Sildarul pole õigust osale tütar Kelly varast (80)

Kohus otsustas, et Sildarude perekond ei tegutsenud seltsinguna, misõttu ei ole ka võimalik kohtus perekonna raha jagada. Läinud aastal esitas nimelt Tõnis Sildaru oma tütre Kelly Sildaru ja eksnaise Lilian Talvingu vastu hagi, mille puänt oligi soov jagada seltsinguvara.

Kohus vaagis pikalt, kas Tõnis Sildaru hagi menetlusse võtta. Harju maakohtu pressiesindaja Viivika Siplane ütleb, et kohus tuvastas, et poolte vahel pole kunagi olnud seltsingulepingut ning hagejate nõuded kostjate vastu seltsinguvara jagamiseks on täies ulatuses põhjendamatud. Seetõttu jättis kohus hagiavalduse rahuldamata.

Kõnealune kohtu otsus hagi menetlemata jätta on ühtlasi ka kohtuasja lõppotsus. Küll aga on võimalik, et hagi esitaja ehk Tõnis Sildaru pöördub ringkonnakohtusse. 

Jutt, et seltsinguvara jagamist ei saa menetleda, sest sellist ühendust Sildarude perekonnas ei olnud, oli kõne all juba läinud aasta detsembris, kui selles kohtuasjas toimus eelistung.

Lilian Talvingu ja Kelly Sildaru esindajad Ott Saame ja Helen Hääl rääkisid kohtusaalis, et sellist suulist lepingut ei ole olemas. Põhjenduseks tõid nad selle, et Kelly ja Henry olid 2007. aastal vastavalt viie- ja kaheaastane – nii väikeste lastega ei ole esindajate sõnul võimalik teha ühtegi juriidiliselt siduvat lepingut.

Seltsing on ametlikult registreerimata, kuid ühise lepingu alusel tegutsev ühendus, mis püüdleb mingi eesmärgi poole.

Tõnise advokaat Kalle-Kaspar Sepper rääkis detsembris kohtusaalis, et seltsing sõlmiti Sildarude perekonnas perioodil 2007–2008. Väidetavalt lepiti toona ühiselt kokku, et perekonna eesmärk on viia Kelly ja Henry suusaspordi tippu. Sepperi sõnul oli leping toona suuline, kuid ikkagi juriidiliselt siduv.

Mis raha võiks Tõnis Sildaru soovida seltsinguvarana jagada? Laias laastus võib seltsinguvara olla igasugune vara, mis on viimase ca tosina aasta jooksul Sildarude kätte jooksnud. Võimalik, et ka Kelly ja Henry kopsakad sponssorrahad, mis seisavad praegu Eesti suusaliidu kontol. Eesti Ekspress kirjutas läinud aasta mais, et sellel kontol on ühtekokku umbes 150 000 eurot.