Sisuturundus
25. jaanuar 2021, 00:00

Tahaks restorani? Pole hullu! Kavalate nippidega on ka kodus võimalik korraldada eriline õhtusöök!

Kuna praegu veedavad inimesed palju rohkem aega kodus, siis võib juhtuda, et diivani- või söögilaua taga muutuvad igaõhtused söömaajad varsti üksluiseks. Seetõttu igatsevad paljud meist mõnda erilisemat õhtusöögielamust.

Tavaliselt kui me külastame oma lemmikrestorane, siis tervitab meid hubane interjöör, hämar valgustus, mahe muusika ja kaunilt serveeritud laud, mis tekitab mõnusat ootusärevust. Olude sunnil külastame restorane praegu küll harvem, kuid see peidab endas tegelikult põnevat väljakutset: kuidas luua omaenda kodus restoranivääriline õhkkond? Pole tähtis, kas see on romantiline õhtusöök kahele või õhtu iseendale, IKEA sisekujundaja annab nõu, kuidas enda kodusesse ellu värskust tuua.

Kuulsad restoranikokad kordavad, et edu saladus peitub lisaks suurepärasele menüüle ka võimes tekitada emotsioone, mis looksid kliendis tunde nagu ta oleks kodus. Ja seda põhjusega.

IKEA uuringust „Kodune elu“* selgus, et 39% küsitluses osalenutest kokkasid pandeemia ajal kodus rohkem, kui nad seda tavaoludes teinud oleksid. Koduse söögitegemisega on lihtne rutiini kinni jääda ja unustada, et tegelikult saame korraldada väga erilise õhtusöögi ka kodust lahkumata. IKEA sisekujundaja Eliise Tammekivi sõnul ei tohiks unustada detaile, sest just need aitavad luua õiget meeleolu.

„Väljas on veel üsna pime ja kõle ning meile seni tuttavad harjumused on karantiinipiirangutega pea peale pööratud. See aga ei tohiks olla põhjus, miks sa iseendale ja oma perele kodus erilisi elamusi ei võiks pakkuda. Sageli piisab vaid paariminutilisest pingutusest, et anda söögitoale uus ilme ja luua köögis õhkkond, mis aitab pärast rasket tööpäeva kasvõi korraks mured unustada,” rääkis Tammekivi. Ta lisab, et kui oled saanud kutse enda kodus toimuvale pidulikule õhtusöögile, siis ei tohiks unustada vastavat riietust ja sobiva meeleolu loomist. Lähtuda võiks sellest, mida sa tavapäraselt restorani minnes kannad või millise meeleoluga sa sinna lähed.

Valgustus ja sisustusdetailid hubasuse loomiseks

Mõeldes oma kallima, terve pere või lihtsalt iseenda kodusesse restorani kutsumise peale, peaksid esmalt hoolitsema sobiva valgustuse eest.

„Kui me läheme restorani, satume tavaliselt hämarasse, romantilisse ja rahustavasse keskkonda. Nii et unusta tavalised laelambid, hubast meeleolu aitavad luua eri värvi ja kujuga küünlad ning mahedat hämarat valgust loovad laualambid. Ruumi erinevates nurkades võib olla mitu valgusallikat,” soovitas Tammekivi.

Kui on jaksu või aega põhjalikumalt ettevalmistusi teha, saad oma söögitoa või söömisala veelgi hubasemaks muuta kattes söögitoolide seljatoed mõne loodusliku materjaliga, näiteks talvistesse oludesse sobiva lambanahaga. Kellel nõnda suure ettevõtmise isu pole, võib piirduda ka lihtsalt paari uue toolipadja soetamisega.

„Uusi sisustustarvikuid või kaunistuselemente valides mõtle, kas need sobivad põranda- ja seinavärviga, samuti kardinate, mööbli ja muuga, mis sul kodus on. Kaunista oma laud vastavalt – nii sulandub kogu kooslus sujuvalt sinu koju,” ütles Tammekivi.

Näpunäited laua katmiseks

Õhtusöök võiks lisaks maitsemeeltele põnevust pakkuda ka silmadele. Lauanõud võivad täita rohkem funktsioone kui lihtsalt toidu serveerimine – need aitavad peegeldada seda stiili, mis sulle meeldib, või luua lihtsalt õiget meeleolu. IKEA sisekujundaja tuletab meelde, et sa ei pea kohe minema poodi uusi nõusid ostma. Lihtsalt täienda olemasolevaid lauanõusid ja laudlinasid paari uue elemendiga.

„Kui soovid midagi uut lisada, pole palju vaja. Mõtle vaid mõnele uuele elemendile, näiteks pilkupüüdvale klaasist tasside, uute taldrikute või söögiriistade komplektile, mille soetamisest oled juba ammu mõelnud. Sellised väiksed muudatused aitavad säästa raha ja samal ajal saad sina nautida uue välimusega lauda. Modernse disainiga taldrikute ja söögiriistade kõrvale asetatud vanaaegsed joogiklaasid mõjuvad uuenduslikult ja ebatavaliselt, samas kui uued rikkaliku värviga nõud annavad erksama efekti. Need, kes kõhklevad värvidega katsetamise osas ja eelistavad pigem minimalismi, võiksid proovida tekstuuridega mängimist. Soeta mitu huvitava tekstuuriga nõud ja kombineeri neid juba olemasolevate sama või veidi teist värvi esemetega,” soovitas sisustusspetsialist.

Veel üks nipp, mida saab erinevate stiilide kombineerimisel kasutada, on kasutada korduvalt samu kaunistusi, ühevärvilisi laudlinasid, lauamatte või linikuid. Lisaks põnevale visuaalsele efektile on need ka taskukohased, makstes vaid paar eurot. Sisekujundaja tõi välja, et me peaksime hoolikalt mõtlema, milliseid lauatarvikuid osta, et need sobiksid ka järgmisel korral lauale.

Kuninglik tekstiil

„Juba pelgalt tekstiili uuendamine võib muuta tervet laua üldilmet. Näiteks tekitab tavaline valge laudlina koheselt piduliku meeleolu. See on klassika, mis ei lähe kunagi moest ja sobib ideaalselt peolauda. Ometi pole valge laudlina alati kõige ohutum valik: isegi kõige kaunimad valged lauanõud kaovad valge laudlina taustal lihtsalt ära. Sellisel juhul on kõige parem kasutada näiteks tumedamaid ühevärvilisi lauamatte, sest need toovad valged lauanõud rohkem esile. Ühevärviliste nõude plusspool on aga see, et need võimaldavad mitmevärvilist laudlina valides veidi mängulisem olla,” selgitas IKEA sisekujundusspetsialist.

Siiski lisas Tammekivi, et piduliku meeleolu loomiseks ei pea sul tingimata spetsiaalne laudlina olema. Odavamad lauakatted, lauamatid või salvrätikud näevad moodsas interjööris suurepärased välja, pakkudes samuti elegantsi ja hubasust. Värvi valimisel tuleks silmas pidada seda, millises stiilis su kodu on sisustatud.

Kirss tordil

Värsked lilled tekitavad inimestes alati erilisi tundeid. Pidulaua katmisel võid lilled lihtsalt vaasi panna või kasutada neid salvrätikute ja nõude kaunistamiseks. Värskust ja sära lisavad toidulauale ka kuivatatud lilled ning oksad.

„Kui sa katad lauda, parandavad üldist välimust ka küünlajalad, vaasid või erilisteks puhkudeks mõeldud serveerimistarbed. Isegi kui sa oled otsustanud oma erilise õhtu kujundada juba olemasolevate asjade abil, siis võid õhkkonna pidulikumaks muutmisel appi võtta paar üksikut elementi. Näiteks annavad peene efekti riidest rätikusse volditud ja lilledega kaunistatud söögiriistad. Ühtlasi võib kaunistusena kasutada kallimale mõeldud soojade sõnadega kaarti,” andis Tammekivi nõu.

Üldpildi hoidmine

IKEA sisekujundaja hoiatab, et pidulaua katmisel on üks levinumaid vigu liialdamine. Liiga palju kaunistusi, taldrikuid ja toitu muudab laua visuaalselt segaseks. Ratastel abilaud lahendab selle probleemi lihtsalt. Sa mäletad ilmselt mõnda filmistseeni, kus luksusrestoranis toob kelner elegantse käruga lauale pearoa või magustoidu. Nüüd võib paljudel inimestel olla kodus sarnane, kuid veelgi praktilisem lahendus. Ratastel abilaud aitab säästa ruumi laual ja annab ühtlasi võimaluse kasutada oma kujutlusvõimet, et muuta pidulaud piltilusaks.

„Sa saad panna ratastega abilauale nõud ja muud asjad, mida pole terve õhtu vaja. Sellesse mahuvad teekann, tassid või magustoidud, ja need näevad sealjuures ka kaunid välja. Lisaks saab selliseid kärusid veeretada igal ajal sinna, kus neid kõige rohkem vaja on,” soovitas sisekujundaja.

*IKEA uuring „Kodune elu“ on igal aastal läbiviidav ülemaailmne uuring, mille eesmärk on selgitada välja, kuidas inimesed kodus elavad ja milliste väljakutsetega nad silmitsi seisavad. Uuring „Kodune elu 2020“ viidi läbi 2020. aasta juulis ja augustis. Eestis osales selles 1000 inimest.