Aleksandr Bolšunov.Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
25. jaanuar 2021, 09:54

Norralane sajatas Venemaa suusaässa: need trikid sobivad poksiringi, mitte suusavõistlustele (16)

Eile Lahtis murdmaasuusatamise MK-etapil meeste teatesõidu lõpusirgel ebasportlikult käitunud Venemaa esimese võistkonna ankrumehe Aleksandr Bolšunovi tegu on tekitanud maailmas vastakaid arvamusi.

Meenutagem, et Soome koondise ankrumees Joni Mäki tuli lõpusirgele enne rivaali ja üritas oma kohta hoida. Bolšunov leidis, et konkurent tõkestas teda reeglitevastaselt ja äsas tema suunas kepiga.

Pärast lõpetamist kihutas Venemaa äss soomlasele sisse ning too kukkus justkui niidetult pikali. Võistlusel kolmandana finišisse jõudnud Venemaa esindus diskvalifitseeriti.

Norralane Emil Iversen seisis sündmuste tulipunktist kümne meetri kaugusel ja karm vaatepilt šokeeris teda. "Piinlik oli midagi niisugust näha," rääkis Iversen. "Midagi pole võimalik teha ka siis, kui sa ei ole viimaste sadade meetritega rahul."

Bolšunovi käitumine paneb Iverseni muretsema suusatajate ohutuse pärast. Juba laupäeval oli venelane ohtlikult tegutsenud, kembeldes norralastega. "Mõnikord kaotab Bolšunov kontrolli. Ta on grupis teistele ohtlik. Nägime, et ta kipub üle kuumenema. Need trikid sobivad poksiringi, mitte suusavõistlustele."

Milline karistus oleks Bolšunovile sobilik? "Võib-olla mõni rahatrahv või võistluskeeld," vastas Iversen.

Laupäeval kirjeldas tema kaasmaalane Simen Krüger Iltalehtile Bolšunovi kui agressiivset sportlast. „Tõesti ebasportlik tegevus. Sa ei tohi nii teha. Täiesti õige otsus, et Venemaa diskvalifitseeriti,“ lisas Krüger pühapäeval.

Venemaa suusaliidu juht, kolmekordne olümpiavõitja Jelena Välbe nimetab reeglid ebaselgeteks.

"Neid lugedes tekivad mul rahvusvahelisele suusaliidule küsimused," ütles ta RIA Novostile. "Praktikas näeme, et osadele kehtivad ühed ja teistele teised reeglid. Soovime, et valitseks mingisugunegi õiglus. Aleksandri tunded keesid põhjusega üle. Mina oleks veel hullemini tegutsenud. Olen emotsionaalne inimene, Aleksandr suudab ennast paremini tagasi hoida."

Samas möönis Välbe, et Aleksandri tegu oli ebasportlik. "Kuid ma olen tema poolel," rõhutas endine tippsportlane ja nüüdne ametnik. "Soomlane käitus sea kombel. Mäki nägu peegeldas hirmu. Ta teadis, et rikkus reegleid."

Olukorda, kus Bolšunov lõi suusakepiga soomlase suunas, tõlgendas Välbe omamoodi. "Aleksandr ütles, et ei tahtnud teda lüüa, vaid äsas lihtsalt keppidega õhku. Seda juhtub suusatamises üsna sageli. Pärast lõpetamist sõitis ta kindlasti meelega soomlaste seltskonda sisse."