Aleksandr Bolšunov rammis Joni Mäki (sinises) pärast teatesõidu finišit pikali.Foto: Imago Sport / Scanpix
Talisport
26. jaanuar 2021, 08:36

Soome suusataja selgitas, miks ta Bolšunovi vastu ei rünnanud (16)

Venemaa murdmaasuusaäss Aleksandr Bolšunov läks pühapäevase Lahti MK-etapi teatesõidu lõpus endast nii välja, et äsas soomlasele Joni Mäkile suusakepiga ja rammis ta pärast finišit pikali. Juhtunut uurib ka Soome politsei, kellele laekus intsidendi kohta kaks kallaletungiteadet.

Bolšunov vihastas, sest läks Mäkiga lõpusirgel pisut sõlme ja jäi seetõttu soomlasele alla. Heitlus käis teise koha peale. Venelaste nägemuses sõitis Mäki Bolšunovile ebasportlikult ette, kuid kohtunikud otsustasid diskvalifitseerida hoopis Venemaa I võistkonna.

Soomlane selgitas hiljem ajakirjanikele, et valis raja enne keeluala (lõpusirgel ei tohi teatud maalt enam rada vahetada). "Muidugi valisin parempoolse raja, sest siis pidanuks Bolšunov minema tagasi keskele," kirjeldas Mäki taktikat.

Pärast lõpujoont otsustas Bolšunov mitte pidurdada, vaid sõita otse Mäkile sisse. Soomlane paiskus pikali ja vigastas paremat kätt. Eile saabunud röntgenitulemus kinnitas, et luu on terve, kuid paistetus oli jätkuvalt üleval.

"Ta reageeris natuke üle," sõnas Mäki, "See oli nagu hokivõte, see on vale spordiala."

Rootsi väljaande Aftonbladet küsis soomlaselt otse, kuidas ta suutis end vaos hoida ja mitte Bolšunovile tagasi teha. "Mu kepp oli kinni, seega ma ei saanud püsti tõusta ja vastu rünnata," vastas Mäki.

Venemaa suusaliit väljastas eile pressiteate, milles Bolšunov ja alaliidu president Jelena Välbe palusid suusastaari käitumise pärast vabandust. "Vaenulikkus pole Vene koondise meelestatuse osa. Väärtustame igakülgset ausat mängu," seisis teates.

Lisaks saatis Venemaa suusaliit Soome ametivendadele ametliku vabanduskirja.

Praegu uurib juhtunut Häme politsei, kellele laekus Bolšunovi kohta kaks elektroonilist kallaletungiteadet. Korrakaitsjad hindavad eeluurimise käigus, kas intsidenti saab käsitleda kui kallaletungi. Soome suusaliit kinnitas, et Mäkil pole mingit plaani politseid asjasse segada.