Urmas Karlson Foto: TEET MALSROOS
Spordivaria
29. jaanuar 2021, 18:14

Jalgratturite liidu peasekretär Annuse otsusest: see tekitab eelarvesse augu ja probleeme (5)

Reedel teatas ärimees Toomas Annus, et lõpetab nii isiklikult kui ka firmade Merko ja Kapiteli kaudu Eestis võistlusspordi toetamise, sest ERR seostas teda suusatajate dopinguskandaaliga. Teiste seas jääb sponsorrahast ilma Eesti jalgratturite liit, mille president nentis, et inimlikult mõistab ettevõtja otsust.

Jalgrattaliidu peasekretär Urmas Karlson selgitas, et nende puhul oli Merko seotud ühe projektiga – ehitusfirma toetas maanteesõidu Eesti meistrivõistlusi, mille eelarvest täitis umbes 30%.

"Võtsime praegu teadmiseks ja kiireid lahendusi ei otsi. Palavat putru ei tohi kohe lürpima hakata, enne mõtleme ja tõmbame hinge. Loomulikult tekitab see eelarvesse augu ja probleeme, see on selge. Rahata tippsporti teha ei saa ja suur osa on toetajate õlul," rääkis Karlson, kelle sõnul on alaliidul siiski mänguvõimalusi, sest seal on teisigi toetajaid ja riigi tugi. Valusam uudis oli see spordiklubidele.

"Eesti meistrivõistlused ei saa ära jääda," jätkas ta. "Küsimus on, et mis kvaliteediga me neid teeme. Igal juhul üritame neid võimalikult kvaliteetselt teha, aga hetkel ei oska isegi midagi prognoosida. Eks me omakeskis arutame, et kuidas edasi."

Kui halvas olukorras midagigi head otsida, siis rattaliidule tuli teade hooajavälisel ajal. "Kui juba oleksid kulud tehtud, siis oleks päris keeruline. Ka selliseid olukordi on tulnud ette, kus asjad on tehtud ja kate kaob ära," selgitas Karlson. "Selles mõttes pole see asi nii valus, meil on aega atra seada ja uusi lahendusi leida."

Karlsoni sõnul mõistab ta Annuse otsust. Ettevõtjad toetavad sporti suuresti heast tahtest ja mitte kellelgi pole toetamise kohustust.

"Kui mingil hetkel tunnustust pole ja annetamine tekitab probleeme, siis see on täiesti inimlik, et asi läheb üle võlli ja pole mõtet jätkata. Inimlikult saan aru," tõdes Karlson, kelle sõnul oli Pealtnägija saates vaid puhas speklutatsioon, et Annuse varasemate toetuste taga oli mingi skeem. Tema sõnul oli varemgi sarnaseid küsimusi esitatud ja neile vastatud. "Saade oli emotsionaalne ja professionaalne, see võis reaktsiooni tekitada. Ma täiesti mõistan."