Tom Brady (number 12) võitis seitsmenda meistrisõrmuse.Foto: USA Today/Scanpix
NFL ameerika jalgpalli liiga
8. veebruar 2021, 05:42

BLOGI JA VIDEOD | TAPATALGUD TAMPA BAYS: Tom Brady võitis seitsmendat korda Super Bowli

Ameerika jalgpalli profiliiga NFLi finaali ehk Super Bowli võitis Tampa Bay Buccaneers, kes purustas Kansas City Chiefsi 31 : 9. Legendaarne mängujuht Tom Brady viis koju juba seitsmenda meistrisõrmuse.

Ehkki kohtumise eel pidasid kihlveokontorid soosikuks Kansas Cityt, siis matši ühtedeks kangelasteks tõusid Buccaneersi kaitsjad. Möödunud aasta Super Bowli kõige väärtuslikum mängija Patrick Mahomes oli pidevalt suure surve all ja 25aastane mängujuht ei visanud mitte ühtegi touchdowni.

Kodustaadionil mänginud Buccaneers võitis aveveerandi 7 : 3 ja poolajaks juhiti juba 21 : 6. Tiitlit kaitsnud Chiefs ei muutunud ohtlikuks ka peale vaheajasõud ja Tampa Bay võitis matši kindlalt 31 : 9. Kohtumise kõige väärtuslikumaks mängijaks valiti Tom Brady, kes söötis kolm touchdowni.

Kuuel korral New England Patriotsiga Super Bowli võitnud 43aastane Brady kolis Tampa Bay ridadesse möödunud kevadel ja viis oma uue tööandja kohe esimesel katsel meistritiitlini. Mängujuht on osalenud kümnes finaalis, millest on võitnud 7. Saavutuse suurust näitab seegi, et NFLi ajaloo kõige edukamad meeskonnad – New England Patriots ja Pittsburg Steelers – on Super Bowli võitnud vaid kuuel korral. 

Nii see juhtus:

Eesti aja järgi kell 1.20 | Videosilla abil loeb tervitussõnad ette Ühendriikide uus president Joe Biden. Mees räägib keerulisest koroonaajast, kuidas kõik peaksid end hoidma ja kiidab tervishoiutöötajaid. Ositi tundub see tobe, sest tribüünidel on umbes 25 000 pealtvaatajat, kellest kolmandik on tasuta mängule pääsenud tervishoiutöötajad ehk staadion on päris tihkelt täis, mis väga hooliv just ei tundu.

1.30 | Naisterahvas, kes näeb välja nagu soomuutuse läbinud ja endale C-korvi ette pannud Lenny Kravitz, esitab kitarri saatel patriootliku loo, mille taustaks näidatakse loomulikult sõdureid ja muud temaatilist. Seejärel esitavad koos hümni mustanahaline soulilaulja Jazmine Sullivan ja kantrilegendi välimusega Eric Church. Kitarrimängu ja häälevenitamisega hümn tundub nii vale, et Eestis saaksid esitajad peale kohtumist vutifänn Papalt vastu vahtimist, aga USA kommentaatorite meelest oli väga harras. Märk erinevatest kultuuriruumidest.

1.33 | Brad Pitt loeb sisse meeleoluka sissejuhatuse, et kohtuvad läbi aegade parim mängujuht (Brady) ja tänase päeva parim mängujuht (Mahomes). Kõik õige. Brady on mänginud üheksal Super Bowlil, millest on võitnud kuus. Vaid 25aastane Mahomes on Super Bowlil teist aastat järjest ja eelmine aasta alistas Chiefs tema juhtimisel 49ersi 31 : 20. Lubab korraliku tulevärki! 

2.02 | Ohjah… Nii palju siis tulevärgist. Brady ja Mahomesi senine saldo: mehed on kahe peale üritanud 9 viset, millest kohale on jõudnud vaid 3. Kokku on tiimid liikunud neist 9 jardi ehk kohtumise algus on väga nutune. Aga tuleb sellegi üle rõõmustada, et Kansas City Harris Butker tabas 49jardise löögivärava ning viis tiimi 3 : 0 ette. Vähemalt mingid silmad kirjas.

2.11 | Läks mänguks! Tom Brady söötudest ja Leonard Fournette’i maastmängust jõudis Tampa Bay Buccaneers kiiresti ühest staadioni otsast teise. Touchdowni vormistasid vanameistrid ja endised New England Patriotsi tiimikaaslased, kui 43aastane Brady lükkas mänguvahendi 31aastasele Rob Gronkowskile ja viimane viis tiimi muretult 7 : 3 ette.

2.20 | Ehkki 30 sekundit reklaami maksab väidetavalt üle 5 miljoni taala, siis nende tase on päris õnnetu. Kui vanasti üritasid ettevõtted teha võimalikult naljakaid ja meeldejäävaid teoseid, siis nüüd räägivad paljud firmad võrdsusest ja "ole selline nagu oled." Paar sellist reklaami oleks sümpaatne, aga nüüd on juba küllastus. Ja Super Bowl on kestnud vähem kui tunni. Õnneks on ka vastupidiseid näiteid:

2.36 | Senise mängu silmapaistvaim kooslus on Buccaneersi kaitseliin. Mahomes on pideva surve all ja noorel talendil pole aega visata ega joosta. Vigastuse tõttu jäid Super Bowlist eemale Chiefsi kaks väga olulist ründeliini mängijat, kes pidid teda kaistma (Tackle'd), aga siiski… Mängujuht on seni andnud tosin söötu, millest kaaslased on kätte saanud ainult 3, kokku on selle pealt liigutud 23 jardi. Võrdluseks: AFC Championship mängus (loe: poolfinaalis) Buffalo Billsi vastu jõudis Mahomesi 38st söödust kohale 29, kokku edeneti neist passidest 325 jardi. Nagu öö ja päev.

2.48 | Brady-Gronkowski duo toodab taas! Chiefsi kaitse eksimuste ja karistuste abil sammub Bucs vastaste värava lähistele. Kui esimene touchdown läks protokolli 8 jardi pikkuse sööduna, siis nüüd leiab Brady Gronkowski üles 17 jardi kauguselt. Tampa Bay on senist Super Bowl LV’d selgelt valitsenud ja juhib teenitult 14 : 3.

3.03 | Chiefs jõuab touchdownialast paarikümne jardi kaugusele, kuid Mahomes jääb taas Bucsi kaitse surve alla ja meeskond lepib väravalöögiga. Kansas City lõpetab esimese poolaja vaid 6 punktiga, mis on korralik šokk. Enne mängu räägiti peamiselt nende peatreeneri Andy Reidi rünnakute geniaalsusest ja Mahomesi osavusest. Enamik asjatundjad olid päris kindlad, et Bucs selle vastu rohtu ei leia, aga reaalsus osutus vastupidiseks.

3.14 | Chiefsi kaitse tulistab järjepidevalt endale jalga, sest pidevalt korjatakse karistusi, millest enamik on täiesti mõttetud. Bucs jõudis nende abil vähem kui minutiga vastase väravajooneni, kuus sekundit enne poolaega leiab 2000. aasta drafti 199. valik Tom Brady üles Antonio Browni ja Bucs juhib 21 : 6. Chiefsi õhtu läheb aina nutusemaks.


3.14 kuni 3.41
| Super Bowli vaheajasõud loetakse aasta üheks olulisemaks kontserdiks. Ajalooliselt võib sellega nõus olla. Jänkid meenutavad siiani sooja sõnaga U2 etteastet, kes tegi 9/11 järgselt võimsa esituse. Popkultuuri ajaloos on suurte tähtedega ka 2004. aasta, kuid Justin Timberlake paljastas Janet Jacksoni rinna, rääkimata Michael Jacksoni või Prince’i õhtutest. Kuid viimaste aastate sõud läksid lati alt läbi. Möödunud aastal lõbustasid vaatajaid Jennifer Lopez ja Shakira, kelle esitus oli totaalne kaos. Aasta enne seda tegi Maroon 5 ühe ajaloo nõmedema kontserdi. Tänavuse Weekendi vaheajasõu kohta pole aga ühtegi paha sõna.

Arusaavalt pani koroona tsirkusele paraja paugu. Orkester ja tantsijad hoidsid sotsiaalset distantsi ja kandsid maske, kuid sellest olenemata suutis Weekend lava kenasti täita. Läbi aegade parimate sõude nimistusse ta ei lähe, aga peamine, et pooltund läks lennates. On olnud ka aastaid, kus olen kontserdi ajal unne suigatanud ja Super Bowli teise poolaja sõna otseses mõtte maha maganud. Jah, vaatan sinu otsa, Bruno Mars.

3.59 | Teist poolaega alustas Chiefs, kelle drive põrkas taaskord vastu Buccaneersi kaitset. Õhtu kolmanda löögivärava sai kirja Butkers, kes seekord suutis palli raamidesse lüüa 52 jardi kauguselt. Teisalt oli sellest vähe kasu, sest Bucs tuli Chiefsi kaitsest mängeldes läbi ja lõppeks jooksis Fournette’i 27jardise touchdowni, millega viis meeskonna ette 28 : 9.

4.15 | Õhtulehe toimetaja Hindrek teatas Skype’s, et ta esimest korda pärast 2014. aastat ei jaksa Super Bowli lõpuni vaadata, sest mäng on ühepoolne, igav ning reklaamid sakivad. Kui mänguseis läks veerandi tunni jooksul veel hullemaks (Bucs läks ette juba 31 : 9), siis Cheetos lasi eetrisse õhtu parima reklaami. Asi seegi.

 

4.55 | Viimane kolmveerandtund ongi läinud päris igavaks, sest Chiefs ei suuda ja Bucs ei taha. Kumbki meeskond rohkem skoorinud pole, enim tõi elevust väljakule jooksnud fänn.

5.13 | Läbi! Viimasel veerandil kumbki meeskond rohkem ei skoori ja Bucs võitis kohtumise 31 : 9. Pole midagi öelda, Tom Brady on kõva. Mees valiti kohtumise parimaks mängijaks ja viis koju juba seitsmenda meistrisõrmuse. Saavutuse suurust näitab seegi, et NFLi ajaloo kõige edukamad meeskonnad – New England Patriots ja Pittsburg Steelers – on Super Bowli võitnud kuuel korral.