ILUSAD AJAD: Andrus Veerpalu krooniti kahel korral olümpiavõitjaks ja kahel korral maailmameistriks.Foto: AFP/Scanpix
Talisport
8. veebruar 2021, 12:22

ANDRUS VEERPALU 50 | „Mõtlesin, kurat, kui see vend saaks normaalsetes oludes treenida...“ Eesti suusasangari tõus ja langus (5)

Täna tähistab oma esimest juubelit Andrus Veerpalu. Kahekordse olümpiavõitja suur sünnipäev kuulutatuks asjaolude teistsugusel kulgemisel ilmselt vaat’ et rahvuslikuks pühaks, ent suusasangarit viimasel kümnel aastal saatnud dopingujamad on jätnud meie suusatamise kuldaegadel meest ümbritsenud aupaistest alles vaid riismed. Ent suure tähtpäeva puhul tasub ikkagi heita tagasipilk Veerpalu imeliselt kulgenud, kuid õnnetult lõppenud karjäärile.

1971. aasta 8. veebruaril Pärnus sündinud Veerpalu alustas suusatreeninguid 1983. aastal Johannes Toimi õpilasena. Kaks aastat hiljem asus ta õppima TSIKi Otepää filiaali, kus treeneriks oli Ene Aigro. TSIKI lõpetas Veerpalu 1990. aastal, misjärel jätkas suusatreeninguid Eerik Tammiku juhendamisel Pärnumaa Jõulu suusaklubis. Eesti koondisesse jõudes sai Veerpalu näpunäiteid Hain Kinksilt ja siis juba ka Mati Alaverilt endalt.

Edasi lugemiseks: