Õnnetuspaik Calabasase linna lähedal.Foto: KYLE GRILLOT
Korvpall
9. veebruar 2021, 18:47

Selgus Kobe Bryanti hauda viinud kopteriõnnetuse põhjus (4)

USA riiklik transpordiohutuse amet (NTSB) avaldas põhjuse, miks kukkus mullu 26. jaanuaril alla helikopter, mille pardal olid korvpallilegend Kobe Bryant ja veel kaheksa inimest, kes kõik hukkusid.

NTSB ametnike hinnagul põhjustas katastroofi helikopteripiloodi Ara Zobayani ruumiline segadus ehk et ta kaotas pilvede sees lennates orientatsiooni. Selle tagajärjel põrkas kiirusega 283 kilomeetrit tunnis lennanud helikopter vastu mäekülge.

Bryant ja tema kaaskond oli helikopteriga suundumas Los Angelese lähedal asuvasse Ventura maakonda korvpalliturniirile. Calabasase linna lähedal sattus helikopter tihedasse udusse. See ajaski piirkonnas juba kümneaastast lennukogemust omanud Zobayani ilmselt segadusse: esmalt oli helikopter tõusnud otsejoones üles, ent seejärel laskunud äkiliselt allapoole ning sööstnud otse vastu mäekülge. NTSB teatel pole mingeid märke, et kopterit oleks tabanud lennu ajal tehniline rike või et sel olnuks mõni rike juba enne startimist. Küll oli teada, et kopteril puudus kokkupõrke hoiatusseade.

Üks NTSB ametnik lisas, et ilmselt oli piloot pannud endale ka teatud sisemise surve, et hoolimata keerulistest ilmaoludest reis kuulsa kliendiga kindlasti ära teha. Samas on lennu eest vastutanud Island Express Holding kinnitatud, et mingit välist survet piloodile reisi toimumiseks ei avaldatud.

"Piloodi jaoks oli see auasi. Ta olid head suhted kliendiga [Kobe Bryantiga] ning ilmselt ei soovinud ta reisi ära jätmisega pettumust valmistada. Kuid selline endale pandud surve võib mõjutada piloodi otsuseid ebasoodsas suunas," nentis ametnik.

Lisati veel, et taolisi lennuõnnetusi, kus piloot on õhus sattunud ruumilisse segadusse, on registreeritud 184. Neist 20 juhul oli tegemist helikopteriõnnetusega.

Kobe Bryanti lesk Vanessa on varasemalt süüdistanud õnnetuses just pilooti ning kompaniisid, kellele helikopter kuulus ja kes lennu korraldasid. Piloodi vend on samas andnud mõista, et taolise ilmaga kopterisse istudes pidi ka Kobe Bryant teadma lennuga kaasnevaid ohte.

Island Express Helicopters pole soovinud vastutust õnnetuse eest enda peale võtta. Nende nägemuse järgi oli õnnetuse näol tegemist "vääramatu jõuga", mis oli nende kontrolli alt väljas.