Kui MK-etappidel saavad venelased uhkusega oma rahvusvärve demonstreerida, siis MMil ei tohi olla ainsatki vihjet Venemaa rahvuslikele sümbolitele.Foto: AFP/Scanpix
Talisport
9. veebruar 2021, 19:49

Vene laskesuusatajad ei tohi MMil mingilgi moel rõhutada oma seost Venemaaga

Rahvusvaheline laskesuusaliit (IBU) andis teada, et Venemaa laskesuusatajatel ja nende treeneritel on keelatud kolmapäeval Pokljukas algaval MMil kasutada mingeidki rahvuslikke sümboleid. Veelgi enam, neid sümboleid (Venemaa lipp, vapp, rahvusvärvid, hümn) on sportlastel keelatud kasutada ka MMi ajal tehtavates sotsiaalmeediapostitustes.

Keeld on seotud Venemaa spordi pikaaegse süsteemse dopinguprogrammiga, mida toetati lausa valitsuse tasandil. Detsembris otsustas rahvusvaheline spordiarbitraaž (CAS), et Venemaa koondise lippu ei näe ega hümni ei kuule 2021. aasta Tokyo ega 2022. aasta Pekingi olümpial ning riigi atleedid tohivad võistelda üksnes n-ö neutraalsete sportlastena. Samas lisati, et oma õigus sõna sekka öelda on ka teistel ülemaailmsetel alaliitudel ning seda õigust ongi IBU nüüd kasutanud.

Pokljukas esindavad Venemaa laskesuusatajad Venemaa laskesuusa ühendust, mitte Venemaa riiki. Nende võistlusriietus peab olema neutraalsetes värvides ja ilma ühegi viiteta nende rahvuslikule päritolule.

Kui Venemaa sportlased ette antud reeglite vastu eksima peaks, seisavad nad silmitsi karistusega. Kui karmi karistusega täpselt ja kas tõsisema rikkumise korral saadetaks kogu "Venemaa laskesuusa ühenduse koondis" MMilt minema, IBU ei täpsustanud.