Yoshiro Mori.Foto: KIM KYUNG-HOON/Scanpix
Olümpia
10. veebruar 2021, 11:52

Pahandus Tokyo olümpiamängude ümber: vabatahtlikud lahkuvad, sponsorid on pettunud

Sel suvel toimuvate Tokyo olümpiamängude korralduskomitee juhi Yoshiro Mori seksistlik sõnavõtt on põhjustanud nii palju pahandust, et ligikaudu 400 vabatahtlikku on korraldamise juurest lahkunud. Mori sõnavõtu mõistsid hukka ka sponsorid.

Millest kogu pahandus alguse sai? 83aastane Mori, kes 2000. aastate alguses Jaapani peaministrina ametis olles tegi samuti mitmeid omapäraseid sõnavõtte, teatas hiljuti, et naised võiksid vähem sõna võtta. „Kui suurendame (olümpiamängude korraldusmeeskonna) juhatusse kuuluvate naiste osakaalu, siis peame tagama selle, et nende rääkimisaeg on teatud määral piiratud, sest neil on keeruline oma mõtteid ära lõpetada. See on tüütu,“ põrutas Mori.

Tokyo OMi korralduskomitee juhi sõnavõtt põhjustas palju pahameelt ja hakati nõudma tema tagasiastumist. Kange mees palus vabandust, tuues oma sõnavõtu põhjuseks asjaolu, et ta eriti tegelikult ei räägi naistega ega tea, kas OM-komitee naisliikmed on liiga jutukad. Tagasiastumisega Mori aga nõus pole olnud. See on omakorda ajanud närvi paljud olümpiamängude vabatahtlikud ja portaali insidegames.biz andmetel loobus oma ülesannetest 390 inimest, kes pidid spordi suurpeo korraldamises kaasa aitama.

Tekkinud olukord ei jäänud märkamata autotootjal Toyota, kes on olümpiamängude toetaja. Skysports vahendas ettevõtte presidendi Akio Toyoda selgitust, et OMi toetajateks hakati seetõttu, et nad jagavad „olümpia ja paraolümpia vaimu, mis läbi spordi tahab luua rahulikku ning täielikku ühsikonda, kus puudub diskrimineerimine ja kõik saavad osa võtta.“

Mori hiljutine sõnavõtt et lähe Toyoda hinnangul sugugi nende põhimõtetega kokku. „Oleme Tokyo mängude presidendi hiljutistes kommentaarides pettunud. Need on vastuolus väärtustega, mida Toyota austab ja toetab,“ vahendas mehe sõnu Skysports.

Oma pettumust on avaldanud teisedki sponsorid. Jaapani joogitootja Asahi Holdingsi esindaja sõnul olid Mori kommentaarid „pettumust valmistavad ja ebasobivad, võttes arvesse ja järgides soovõrdsuse põhimõtteid.“ Kütusefirma Eneose tegevjuht teatas, et nende firma „mõistis need seksistlikud märkused inimõiguste vaatepunktist hukka.“

Mori sõnavõtu ja tekkinud pahameele tõttu koguneb reedel Tokyo mängude korralduskomitee, mis asub olukorda arutama.