Yoshiro Mori Foto: Reuters/Scanpix
Olümpia
12. veebruar 2021, 09:40

Naisi pläkutamises süüdistanud Tokyo olümpiamängude juht astus tagasi (11)

Tokyo olümpia korralduskomitee juht Yoshiro Mori teatas möödunud nädalal, et naised võiksid vähem rääkida. Skandaali keskmesse sattunud mees astus täna oma kohalt tagasi.

Jaapani ajalehe Kyodo News sõnul pidas Tokyo olümpiamängude korralduskomitee koosoleku, kus leiti, et mehe sõnad polnud sobilikud. Täna teatas Mori, et astub oma kohalt tagasi.

"Minu kohatud kommentaarid tekitasid kaose," ütles ta. Mori ütles avalduses korduvalt, et kahetseb oma sõnu, kuid ta ei soovinud toona naisi halvustada.

Jaapani väljaanne Asahi vahendas möödunud nädala kohtumisel juhtunut, kus Tokyo olümpiakomitee juht Mori sõna võttis. "Kui suurendame (olümpiamängude korraldusmeeskonna) juhatusse kuuluvate naiste osakaalu, siis peame tagama selle, et nende rääkimisaeg on teatud määral piiratud, sest neil on keeruline oma mõtteid ära lõpetada. See on tüütu," olevat kõlanud Mori avaldus. Kui mehelt hiljem uuriti, kas tema meelest naised räägivad liiga palju, siis jätkas ta paugutamist: "Ma viimasel ajal ei kuula eriti naisi, nii et ma ei tea."

Väidetaval võtab 83aastase mehe ameti üle Jaapani jalgpalliliidu endine president Saburo Kawabuchi, kes on Morist aasta vanemgi, vahendab insidethegames.biz.

Möödunud nädalal teatas Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK), et pärast Mori esialgset vabandust oli juhtum lõpetatud. Kuid sellega pahameel ei vaibunud. Meest kritiseerisid mitmed suursponsorid, Jaapani parlamendi naisliikmed kandsid protestiks valget riietust, oma koha ütlesid üles olümpiamängude 400 vabatahtlikku töötajat ja petitsioon, mis nõudis Mori lahkumist, kogus enam kui 150 000 allkirja.