Aveli Uustalu.Foto: Aldo Luud
Talisport
12. veebruar 2021, 11:09

Eesti parima naissuusataja kadalipp: positiivsed koroonaproovid ja napilt MMile jõudmine

Murdmaasuusataja Aveli Uustalu kirjeldas sotsiaalmeedias viimaste nädalate läbielamisi.

20aastane Aveli Uustalu jäi eile U23 vanuseklassi MMi klassikasprindis 39. kohale. Detsembri lõpus ja jaanuari alguses kaks nädalavahetust järjest murdmaasuusatamises Eesti meistriks kroonitud Uustalu jäi paar nädalat hiljem koroonasse ja jõudis Soomes toimuvale MMile viimasel hetkel. Naise sõnul jättis haigus oma jälje ka vormile.

"Jaanuari lõpus suutsin jääda nohusse, seejärel sain positiivse Covid-19 PCR testi tulemuse. Pidin jääma kaheks nädalaks karantiini, mis oli päris halb ajastus, sest U23 MM oli ukse ees," kirjutas Instagramis Uustalu, kellel peale nohu muid sümpotmeid polnud. Ehkki tema vereproov ja kiirtest olid peagi negatiivsed, siis PCR näitas endiselt positiivset tulemust. 

"Negatiivne vereproov aitas nii palju, et terviseamet lühendas karantiini kümne päeva peale. 08.02 oli planeeritud lend Soome (kell 06:05, Jõhvist väljasõit kell 03:15), sain perearstilt sertifikaadi, et olen terve, kuid lennujaamas see polnud piisav ning seega mind lennule ei lastud, oli vaja negatiivset testi," meenutas ta pisaraid silma toonud sündmusi.

Seejärel tehtud kiirtesti esimene tulemus oli ebamäärane. Õnneks Uustalu teine test osutus negatiivseks, mille järel sai ta loa ületada piiri. Kuna 8. veebruaril lendamine ei õnnestunud, reisis ta päev hiljem.

Tema avastart pidi toimuma 10. veebruaril, kuid see lükati külma ilma tõttu päeva edasi. "Kõik tundus hea, kuni stardini... Algusest peale ei olnud seda minekut, mis oli varem. Hingamise tõmbas kiirelt kinni ja tõusul ei leidnud õiget rütmi. Tundub, et haigus on siiski jätnud oma jälje," nentis Eesti parim naissuusataja.

"Kindlasti olen pettunud, hooaja algus oli paljulubav. Kuid ma ei saa muuta olukorda, mis toimus nädal enne võistlust. Saan uhke olla, et ma ei andnud alla ning treenerid võitlesid ja tegid kõik selleks, et ma siiski võistlustele kohale saaksin. Nüüd pole muud kui, et pean kosuma, tervist jälgima ja treenima."