Eelmise aasta MMi meeste sprindis oli Rene Zahkna Eesti parimana 59. Kas tänavu läheb paremini?Foto: Jarek Jõepera
Talisport
12. veebruar 2021, 16:41

Laskesuusatamise MMi 10 km sprint: kuld Rootsile, Norra ebaõnnestus, Zahkna pääses jälitussõitu (8)

Sloveenias Pokljukas jätkuval laskesuusatamise MMil võitis meeste 10 km sprindidistantsi Rootsi esindaja Martin Ponsiluoma. Parima eestlasena saavutas Rene Zahkna 43. koha.

Puhtalt lasknud Ponsiluoma oli tugev ka suusarajal ning edestas teisi poodiumimehi enam kui kümne sekundiga. Mõnevõrra üllatavalt ei pääsenud esikolmikusse üldiselt ala domineerivad Norra esindajad. Hõbeda ja pronksi võtsid hoopis prantslased Simon Desthieux (0 möödalasku, +11,2) ja Emilien Jacquelin (1 möödalask, +12,9).

Eestlastest pääses pühapäevasesse jälitussõitu puhtalt lasknud Zahkna (+1.48,2). Lõppseis: Zahkna sai 43. koha, Raido Ränkel oli 90. (4 möödalasku, +3.40,8) ja Ermits 92. (3 möödalasku, +3.41,3).

„Mul oli eesmärk saada jälitussõitu, mis tähendab, et 60. koht oleks mind rahuldanud. Midagi sisse väga ei jäänud, lõpuks selle nimel sporti teedki, et enda potentsiaal tuleks välja ja see õnnestus. Võtsin täna endast maksimumi,“ kinnitas Zahkna intervjuus ERRile.

Eellugu:

Laskesuustamise MM algas kolmapäeval, kui 4 x 7,5 km segateatesõidu võitis Norra koondis ja Eesti nelik sai 19. koha. Täna tulevad lumele mehed, kes sõidavad 10 km sprindidistantsi.

104 startija seas on ka kolm eestlast. Esimese stardinumbrina läheb rajale Kalev Ermits, Rene Zahkna number on 61 ja Raido Ränkelil 90.

Tänavu on MK-sarja sprinte valitsenud norralased: Johannes Thingnes Bö on võitnud kolm etappi, korra on poodiumi kõrgeimale astmele astunud Tarjei Bö, Johannes Dale ja Sturla Holm Lägreid.

Möödunud aastal toimunud Anterselva MMil jäid viikingid sprindis medalita, kui võitis venelane Aleksandr Loginov, kelle järel astusid poodiumile prantslased Quentin Fillon Maillet ja Martin Fourcade. Toona oli Eesti parim Rene Zahkna, kes lõpetas 59. positsioonil, Ermits oli 80. ja Ränkel 95.

Viimasel kümnel suurvõistlustel (OM või EM) on maarjamaalane meeste sprindis 30 parima sekka jõudnud vaid korra, kui Kauri Kõiv lõpetas 2017. aastal Hochfilzenis 29. kohal. 

16:53

Zahkna ütles ETV-le, et realiseeris oma potentsiaali pea täielikult, ent tal oli viimasel lasul ka veidi õnne, sest sai napilt märgile pihta.

16:41

Zahkna kaotab finišis 1.48 ning on usutavasti pääseb ka jälitussõitu

16:26

Desthieux ületab finišijoone teise ajaga. Norra on poodiumilt väljas!

16:24

Samal ajal Ränkel eksib avatiirus koguni kaks korda

16:23

Nüüd võib juba üsna kindlalt väita, et Ponsiluoma on maailmameister!

16:20

ETV kommentaatorite arvates võib Zahkna sõita TOP40 piirimaile

16:19

Zahkna laseb puhtalt ka teises tiirus. Nüüd tuleb rajal panna!

16:13

Prantslane Jacquelin tuleb teisena finišisse, liidrist maas 12,9. Samal ajal eksib hea alguse teinud venealne Ladõpov teises tiirus ja langeb ilmselt kullamängust välja. Tundub, et täna siiski on Rootsi päev!

16:10

Zahkna laseb esimese nulliga. Hea töö!

16:04

Ponsiluomale vist täna vastast pole! Mallet tuleb samal ajal teisena finišisse ja lükkab Tarjei Bö poodiumilt välja

16:01

Sebastien Samuelsson eksib teises tiirus ning seab rootslaste võimaliku kaksikvõidu suure küsimärgi alla. Samal ajal teeb Tarjei Bö väga võimsat sõidu lõppu.

16:00

Ermits tuleb finišisse ja kaotab liidrile koguni 3 minutit ja 41 sekundit. Võib öelda, et kindel alt minek..

15:58

Lätlane Andreijs Rastorgujevs tuli võimsa ajaga teise tiiru, aga kahjuks eksis korra. Samal ajal on Ponsiuoluoma lõpetanud!

15:54

Tarjei Bö oli teise tiiru eel Ponsiuoloma ees juhtimas, ent norralane jätab märgi üles. Rootsi kuld pole täna võimatu!

15:51

Rootsit Martin Ponsiuoloma teeb aga tugeva avalduse vähemalt poodiumiks: mõlemad tiirud puhtalt ja praegu liidriks. Aga tugevamad mehed alles tulevad.

15:50

Püsti laskmine läks Ermitsal veel kehvemini: üles jäi kaks märki, mis tähendab kahte trahviringi

15:40

Ermits eksis lamades tiirus korra ning peab läbima trahviringi

15:39

Kalev Ermitsa hoog on nigel

15:31

Läks lahti! Esimesed sportlased on rajal!