Tiril Eckhoff on Pokljukas võitnud kolm MM-kuldaFoto: APU/Scanpix
Talisport
14. veebruar 2021, 17:26

BLOGI | Jälitussõidud võitsid Eckhoff ja Jacquelin, Talihärm ja Zahkna jõudsid punktikohtadele (2)

Sloveenias Pokljukas toimuv laskesuusatamise MM jätkus jälitussõitudega. Meeste 12,5 km distantsil kaitses edukalt möödunud aasta tiitlit prantslane Emilien Jacquelin, kes läbis kõik lasketiirud puhtalt ning võttis kindla võidu, Rene Zahkna sai 40. koha. Naiste konkurentsis võitis tänavuse MMi kolmanda kulla Tiril Eckhoff, Johanna Talihärm lõpetas 33. kohal.

Meese konkurentsis järgnes Jacquelinile samuti eksimatult lasknud rootslane Sebastian Samuelsson (+7,3), kes edestas finišiduellis norralast Johannes Thingnes Böd (4; +8,1).

Prantslased Quentin Fillon Maillet (2; 32,5) ja Simon Desthieux (1; 41,9) said vastavalt neljanda ja viienda koha. Esikuuiku lõpetas norralane Sturla Holm Lägreid (1; 57,9).

Emilien Jacquelin Foto: Reuters/Scanpix

Sprindisõidu võitnud ja täna esimesena rajale pääsenud Martin Ponsiluoma tegi kuus möödalasku ning lõpetas 13. kohal (+2.20,8). Kui arvestada puhast sõiduaega, siis oli kiireim Bö (27.17,6). Teist aega näitas kokkuvõttes 31. kohal lõpetanud sakslane Benedikt Doll (+10,5), kellele läksid kalliks maksma lasketiirus tehtud kuus eksimust. Kolmas oli selles arvestuses Maillet (+11,7) ja neljas Samuelsson (+19,5).

Meeste võistluse 20 parimat Foto: Ekraanitõmmis

Täna liidrist Ponsiluomast 1.48 hiljem rajale pääsenud Zahkna (0 + 1 + 1 + 0; +4.43,1) tõusis võistlusega kolm kohta ja teenis 40. positisooni eest ühe MK-punkti. Eestlane tõdes, et andis endast täna kõik.

"Inimesel on uskumatu tahtejõud ja te ei kujuta ette, milline võitlus see oli. Neljas ring läks nii raskeks, aga viimasel ringil tuli haamer ja sekundid hakkasid ainult jooksma, kaotust järjest kogunes. Ühtpidi oleksin tahtnud nii väga seisma jääda, teistpidi teadsin, et nii palju oli suvel ja sügisel aega ja energiat ohverdatud. Pühendaksin selle punkti oma tüdruksõbrale Merilile," lausus Zahkna pärast sõitu ETV-le.

Naiste 10 km distantsil võitis tänavuse MMi kolmanda kulla norralanna Tiril Eckhoff. Viimase tiiruni oli kullakonkurentsis ka prantslanna Anaïs Chevalier-Bouchet, kuid seal ta jättis üles ühe märgi ja Eckhoff suutis kõik lasud tabada.

Finišis oli tiirudes kahel korral eksinud Eckhoffi edu teisena lõpetanud austerlanna Lisa Theresa Hauseri ees 17,3 sekundit. Üheksandana startinud Hauser jättis täna üles ühe märgi.

Pronksi võitis Chevalier-Bouchet (2, +33,0), esimesena jäi medalita 20. kohalt rajale pääsenud Dorothea Wierer (0, +45,2). Esikuuikusse mahtusid veel sakslannad Franziska Preuss ja Vanessa Hinz. 

Naiste jälitussõidu 20 parimat Foto: Ekraanitõmmis

32. kohalt startinud Johanna Talihärm oli täna hädas laskmisega. Lamades asendis jättis ta tiirudes üles vastavalt ühe ja kaks märki, samuti eksis ta korra püstitiirus. Lõpuks kaotas Talihärm võitjale 3.28,8, mis andis 33. koha. Samas edasisteks võistlusteks annab lootust see, et puhta sõiduaja poolest oli eestlanna taas 30 kiirema naise seas.

"Tiirus oli natuke probleeme. Lamades ei suutnud saada kontrolli keha ja relva üle, keeruline tunne oli. Rajal olin hea," võttis Talihärm ERRi ülekandes võistluse kokku. "Kripeldama jäi see, et ei suutnud lasketiirus oma ära teha. Ma arvan, et siin pakuti muidu päris palju, kui oleks normaalselt lasknud."

Johanna Talihärm Foto: Jarek Jõepera

Väga liimist lahti oli Tuuli Tomingas, kes jättis üles 4 märki ja oli päeva üks aeglasemaid suusatajaid. Eestlanna kaotas võitjale 6.45,5, mis andis lõpetanutest viimase ehk 59. koha.

17:33

Esmaspäeval laskesuusatajad puhkavad. MM jätkub teisipäeval, kui naised sõidavad 15 km.

17:06

Lamades kõik märgid tabanud Tomingas jättis mõlemas püstitiirus üles kaks märki. 45. startinud eestlanna lõpetas 59. kohal ehk viimasena.

17:05

Neli möödalasku teinud Talihärm lõpetab 33. kohal, kaotus liidrile 3.28,8. Samas puhta sõiduaja poolest oli eestlanna taas 30 kiirema seas, mis on väga hea märk.

17:04

Esimesena jäi medalit 20. kohalt startinud Doro Wierer, kelle järel libisesid üle finišijoone sakslannad Franziska Preuss ja Vanessa Hinz. 

Wierer ja Hinz lasid tänad puhtalt, sama suutsid ka 7. lõpetanud ukrainlanna Pidrušna ja 38. kohalt 11. tõusnud austerlanna Zdouc.

17:02

Hõbeda võidab üheksandana startinud Lisa Theresa Hauser, kes jättis tiirudes üles ühe märgi. Pronski võitis sprindi teine naine Anaïs Chevalier-Bouchet.

17:01

Tiril Eckhoff võitis karjääri 12. MM-medali! Poljukas on norralanna teinud kolm starti ja võitnud need kõik (segateatesõit, sprint ja nüüd ka jälitus)

16:59

Talihärm jättis üles ühe märgi, mis kukutas ta 36. kohale.

16:58

Hauser näitab uskumatut hoogu. Austerlanna tuhises juba Chevalier-Buchet'ist mööda ja tõusis teiseks. Wierer on pronksist ikka veel üheksa sekundi kaugusel.

16:57

Chevalier-Buchet jättis üles ühe märgi, kuid püsib teisena. Hauser kaotab talle nelja ja Wierer üheksa sekundiga. Need kolm naist jagavad omavahel kaks poodiumikohta! Läheb põnevaks!

16:55

ECKHOFF LASEB KIIRELT JA PUHTALT! NORRALANNA VÕIDAB SIIT KOLMANDA MM-KULLA!

16:55

Kuna MMi lõpetab massstart, siis hädasti läheks Talihärmalt vaja veel üht puhast laskmist, mis kergitaks teda veelgi. Aga tipud on viimases tiirus...

16:53

Hästi! Talihärm saab esimese nulli. Tiiru tuli ta 43. naisena, aga lahkus sealt 32. kohal. Samal ajal Tomingas jättis üles kaks märki, mis kukutas ta poolesaja parima seast välja. 

16:51

Kullast võivad veel unistada Herrmann ja Röiseland, kes jäävad liidrist maha vastavalt 21 ja 25 sekundiga. Medalikonkurentsis on naisi rohkemgi, sest 10 parimat on siiani veel ühe minuti sees.

16:50

Kord Vestmann all ja Piibeleht peal, siis jälle Piibeleht all ja Vestmann pea....  Eckhoff jätab esimeses püstitiirus üles ühe märgi, Chevalier-Buchet laseb aga puhtalt ja tõuseb taas liidriks. Tõsi, norralanna jääb maha vaid 0,6 sekundiga.

16:47

Ai-ai, Talihärm jätab üles kaks märki ehk eestlanna kukub veelgi. Tomingas laseb taas puhtalt, kuid tema häda on aeglus rajal. Peale teist tiiru Tomingas 45. ja Talihärm 47, nende kaotus liidrile on nõksa üle kolme minuti. Nüüd on lamades lasud tehtud ja ees on veel kaks püstitiiru.

16:45

Chevalier-Buchet jättis üle ühe märgi, aga Eckhoff saab kõik märgid alla ja võtab esikoha tagasi! Kolmandana jätkab Röiseland, neljandana Preuss ja viiendana Hermann. Eeldatavasti tuleb kullavõitja sellest viisikust, kes kuues naine Hauser jääb liidrist maha enam kui 50 sekundiga.

Seis peale kahte tiiru (Ekraanitõmmis)
16:41

Chevalier-Buchet' edu Eckhoffi ees umbes 15 sekundit, ülejäänud jäävad maha juba enam kui poole minutiga.

16:40

Kahjuks jäi Talihärmal üks märk üles. Eestlanna tuleb tiirust välja 40. kohal ehk stardiga võrreldes on ta ära andnud 8 positsiooni. Tomingas on rajal erakordselt aeglane ja andis enne laskmist ära 11 kohta. Äkki ta kukkus või koperdas? Aga õnneks saab ta kõik märgid alla ja tuleb tiirust välja 49. naisena.

16:38

Naiste stardivad veerand tunni pärast. Eesti kommentaatorite sõnul on võrreldes meeste võistlusega ilm nüüd sisuliselt tuulevaikne.

Rajale minnakse sprindi tulemuste põhjal. Esimesena saab lähte norralanna Tiril Eckhoff. Eestlannad Johanna Talihärm ja Tuuli Tomingas stardivad vastavalt 32. (liidrist 1.52 hiljem) ja 45. positsioonilt (+2.17).

Sprindi 20 parimat (Ekraanitõmmis)
16:31

Naised on rajal! Pöidlad pihku, et eestlannadel täna võistlus õnnestuks!

Loe rohkem