Johanna Talihärm.Foto: AFP/Scanpix
Talisport
16. veebruar 2021, 14:41

BLOGI | Talihärm tegi MMi parima tulemuse, Tomingas kukkus jalakrambi tõttu

Pokljukas jätkuval laskesuusatamise MMil maitses täna võidurõõmu tšehhitar Marketa Davidova, kes läbis 15 km distantsil kõik neli tiiru eksimusteta. Eestlannadest oli parim taas Johanna Talihärm, kes sai kahe trahviminutiga 30. koha.

Davidova läbis distantsi ajaga 42.27,7. Tema järel võitis hõbeda rootslanna Hanna Öberg (1 trahv; +27,9) ja pronksi norralanna Ingrid Landmark Tandrevold (1; +1.04,0).

Tänased tulemused (kliki pildile), kiireimad laskjad (keskel) ja kiireimad suusatajad (paremal):

Talihärm eksis korra esimeses ja korra teises tiirus. Suusarajal liikus ta mõnevõrra kehvemini kui eelmisel nädalal, kuid sai kokkuvõttes kirja päeva 39. aja (+2.05,3).

Talihärm ETV2 otse-eetris: "Täna oli rajal väga raske tunne. Jaksasin sõita normaalselt, aga raskem oli kui sprindis või jälituses. Lasketiirudes on kõige rohkem kahju teise tiiru viimasest lasust, selle oleksin kindlasti suutnud alla lasta."

Regina Oja eksis kolmel lasul ja sai kokkuvõttes 62. koha (+6.16,8). Suusarajal sõitis ta päeva 68. aja (+3.52,3). "Oli teada, et sõidus ma midagi nii suurt ei tee," sõnas ta pärast võistlust ETV2 otse-eetris. "Pigem oli plaan end sõidus nii hoida, et jõuaks tiirus lasta. Kolm [trahvi] ei ole hullu, aga täna lasti küllaltki hästi. Oli teada, et kui tahan täna midagi ära teha, sisi pean paremini laskma." 

Tuuli Tomingas tegi neli möödalasku ja peab leppima 75. kohaga (+7.19,4). Terve hooaja, aga eriti MMil jalalihase krampidega hädas olnud Tomingas vahetas tänase võistluse eel suusasaabast, kuid lõpp läks sellest hoolimata raskeks. Kui esimesed kolm ringi sõitis ta Talihärmiga võrdselt, siis neljandal kaotas talle 19,3 sekundit ja viimasel lausa üle minuti! Kokkuvõttes sai ta päeva 62. suusaaja (+3.24,8).

Tomingas ETV2 otse-eetris: „Sõidutunne oli hingamise poolest väga hea, kõige parem nende päevade jooksul siin. Kahjuks lihased ei ole otsustanud koostööd teha. Iga ringiga läks üha rohkem krampi. Proovisin saapafirmat vahetada, aga kõige hullem asi on sääre pealmiste lihastega. Viimasel ringil panin laskumisel käna ka, sest jalg lihtsalt ei kandnud enam.

See [mure] on mul hooaja algusest peale, teatud ilmadega on hullem. Kahjuks on see probleem iga jumala võistlus üleval. Teatud määral on see minu eripära, natuke on asi saapas ja nüüdseks on ilmselt lihasväsimus juba süvenenud, sest pidevalt saavad kurnatud mingid lihased, mis ei peaks. Kahjuks mängib see väga suurt rolli.”

Koondise peatreener Indrek Tobreluts kommenteeris ETV2 otse-eetris samuti Tomingase jalamuresid: "Vana saabas lihtsalt ei sobi Tuuli jalale. Probleem on akumuleerunud ja järjest hullemaks läinud. Ta on oodanud uusi saapaid. See vajab sisse sõitmist, aga kohe oli tunda, et lihased, mis lähevad pingesse, said täna oluliselt rohkem puhkust sõidu ajal. Kurb, aga ilmselt pole see ainus põhjus. Parim seis on ehk möödas. Tuleb avada treeningpäevik ja vaadata, kus ja mida. Arvan, et kui sellise väga kehva enesetundega selliselt sõita, siis on tulevikus kindlasti lootust."

MM jätkub homme kell 15.30 meeste 20 km distantsiga.

Täpsemalt saab tänase võistluse kulgemise kohta lugeda allolevast blogist.

Enne võistlust:

Tiitlijahti alustab 98 naist, nende seas kolm eestlannat: Johanna Talihärm (nr 6), Tuuli Tomingas (nr 53) ja Regina Oja (nr 72). Sloveenias eelmised kaks individuaaldistantsi võitnud norralanna Tiril Eckhoff alustab täna numbri all 45.

Eesti naistest on MMil seni läinud kõige paremini Johanna Talihärmil, kes sai sprindis 32. ja jälitussõidus 33. koha. Kusjuures Talihärm suusatas mõlemal päeval väga tublisti, kuid suure saavutuse nurjasid sprindis kolm ja jälituses neli möödalasku. Sprindis oli Talihärmi suusaaeg lausa päeva 11. (+33,1), jälituses 28. (+44,1) – need on tema kohta üle ootuste head ajad.

MK-hooaja hakul esikümnesse jõudnud Tuuli Tomingase seis teeb murelikuks. Ta kaotas sprindis suusarajal Talihärmile umbes minuti ja tõdes pärast võistlust, et see oli algusest peale üks kannatuste rada. Kahjuks polnud pühapäevgi rõõmsam. 

Koondise peatreener Indrek Tobreluts märkis juba võistluse eel ETV otse-eetris, et Tomingase lihaste seisund on kehvem kui laupäeval. Seepärast pole imestada, et tema suusaaeg oli jälitussõidu lõpetanutest eelviimane ehk 58. (+2.55,0). „Nagu ta ütles soojendusel: jalad ei tööta,“ sõnas Tobreluts pärast jälitussõitu. „Näha oli, et ta lihtsalt läbis selle võistluse. Sõitis kinnise suuga ja ilmselt lihased ei lasknud väga pingutada.“

Regina Oja sai sprindis nelja trahviringiga 83. koha. Tema suusaaeg oli tol võistlusel päeva 78.

14:45
Mart Treial

Sellega pakime otseblogi kokku. Tänud kõigile, kes jälgisid ja mõnusat päeva jätku!

14:44
Mart Treial

Tänased tulemused, kiireimad laskjad (keskel) ja kiireimad suusatajad (paremal):

14:36
Mart Treial

Paar naist on veel finišisse tulla, seega võib tänase esikolmiku lukku lüüa. Kuld Davidovale, hõbe Hanna Öbergile ja pronks Tandrevoldile. 

14:35
Mart Treial

Tomingas ETV2 otse-eetris: „Sõidutunne oli hingamise poolest väga hea, kõige parem nende päevade jooksul siin. Kahjuks lihased ei ole otsustanud koostööd teha. Iga ringiga läks üha rohkem krampi. Proovisin saapafirmat vahetada, aga kõige hullem asi on sääre pealmiste lihastega. Viimasel ringil panin laskumisel käna ka, sest jalg lihtsalt ei kandnud enam.

See [mure] on mul hooaja algusest peale, teatud ilmadega on hullem. Kahjuks on see probleem iga jumala võistlus üleval. Teatud määral on see minu eripära, natuke on asi saapas ja nüüdseks on ilmselt lihasväsimus juba süvenenud, sest pidevalt saavad kurnatud mingid lihased, mis ei peaks. Kahjuks mängib see väga suurt rolli.”

14:22
Mart Treial

Ai, Tomingasel läks lõpus ikka suusarajal väga raskeks. Kui esimesed kolm ringi sõitis ta Talihärmiga võrdselt, siis neljandal kaotas talle 19,3 ja viimasel lausa üle minuti! Nii tuligi kokku ümmarguselt 1.20 jagu kaotust. 

Tea, kas uued saapad tegid Tuuli olemise mõnusamaks või mitte, aga suusaaeg teeb jätkuvalt mõtlikuks. Kahju, pagana kahju.

14:19
Mart Treial

Oja tabab viimases tiirus kõik märgid, nii et talle täna kokku kolm trahviminutit ja enne viimast ringi 52. koht 75 naise seas.

14:18
Mart Treial

Mironova langeb medalimängust välja, sest teeb kolmandas tiirus ühe möödalasu ja suusakiirus ei luba selle juures esikolmikule mõelda.

14:15
Mart Treial

Davidova kuld ja Öbergi hõbe näivad juba üsna kindel. Pronksi suunas liigub praegu norralanna Tandrevold, kes tegi täna ühe möödalasu. Aga peaaegu viimasena startinud venelanna Mironova on kaks tiiru läbinud nulliga, nii et hoiame natuke veel hobuseid.

14:13
Mart Treial

Tomingas tegi viimases tiirus kaks ja Oja kolmandas tiirus kaks möödalasku. Tuulile kokku täna neli trahviminutit, Reginal on veel üks kord vaja püsti lasta, kuid praegu on tal trahve kolm.

Selge on nüüd see, et Talihärm on täna jälle parim eestlanna, kuid mis koha ta lõpuks saab, on praegu veel keeruline ütelda. Ilmselt seal kuskil 30nda kandis.

14:11
Mart Treial

Talihärm ETV2 otse-eetris: "Täna oli rajal väga raske tunne. Jaksasin sõita normaalselt, aga raskem oli kui sprindis või jälituses. Lasketiirudes on kõige rohkem kahju teise tiiru viimasest lasust, selle oleksin kindlasti suutnud alla lasta."

14:09
Mart Treial

Tundub, et maailmameister on finišis! Davidova on lisaks ühele kasahhitarile ainus, kes on siiani lasknud neli nulli ja lõpetab Hanna Öbergist (1 trahv) 27,9 sekundit parema ajaga. 54 naist on kõik tiirud läbinud.

14:06
Mart Treial

Eckhoff tegi täna neli möödalasku, nii et siit ei tule norralannale medalilisa.

14:02
Mart Treial

Oja tegi teises tiirus ühe möödalasu ja hoiab seal 76 naise seas 39. kohta. Tomingas on seal 29. ja Talihärm 48.

14:01
Mart Treial

KAS MAAILMAMEISTER ON SELGUNUD? Tšehhitar Marketa Davidova tabas esimese naisena kõik 20 märki ja läheb neljanda tiiru järel suveräänseks liidriks, kui sealt on läbi läinud 38 naist 98st. Eckhoff, Röiseland ja teised ässad on juba üksjagu eksinud, nii et väga ei paista talle täna konkurenti.

13:59
Mart Treial

Tomingas korjab kolmandast tiirust (lamades) ühe trahviminuti juurde ja läheb 56 naise seas 34ndaks, täpselt Johanna taha.

13:56
Mart Treial

Finišis on 15 naist, Talihärm momendil kaheksas, kuid kõige kehvem neist, kes said samuti kaks trahviminutit.

13:54
Mart Treial

Tomingas sõitis teise ringi Johannast neli sekundit kiiremini, kuid Hanna Öbergist 33,3 sekundit aeglasemini. Siiani tundub, et Tuuli liigub paremini kui eelmisel nädalal.

13:52
Mart Treial

Hanna Öberg teeb kõva avalduse medalile, kui läbib viimase tiiru puhtalt, mis tähendab, et täna talle kokku vaid üks trahviminut ja momendil liidrikoht. Aga palju naisi on veel neljandasse tiiru tulla.

13:51
Mart Treial

Tubli! Regina Oja alustab nullidega ja läheb avatiiru järel 73 naise seas 27ndaks (+45,5 Charvatovale). Talihärm on seal momendil 45. ja Tomingas 50.

13:50
Mart Treial

Hästi! Tomingas tabas teises tiirus (püsti) kõik viis lasku ja läheb 53 naise seas 23ndaks (+2.07,0).

Loe rohkem