27aastane Aslan Karatsev mängib esimest korda suure slämmi turniiril ja jõudsid kohe poolfinaali.Foto: Zumapress/Scanpix
Tennis
16. veebruar 2021, 18:47

SUURÜLLATUS: kvalifikatsioonist Austraalia lahtistele pääsenud venelane jõudis poolfinaali

Austraalia lahtiste tennisemeistrivõistluse meeste üksikmängus selgusid esimesed poolfinalistid. Koha eest finaalis heitlevad maailma esireket Novak Djokovic ja läbi kvalifikatsiooni turniirile pääsenud Aslan Karatsev (ATP 114.)

Austraalia lahtistel nähti tennise lähiajaloo üht suurimat üllatust, kui poolfinaali purjetas venelane Aslan Karatsev. Maailma 114. reket pääses turniirile läbi Katari pealinnas Dohas peetud kvalifikatsiooni, kuid seni pole talle seal vastast leidunud. 27aastane venelane alistas veerandfinaalis 2 : 6, 6 : 4, 6 : 1, 6 : 2 bulgaarlase Grigor Dimitrovi.

Karatsev mängib suure slämmi põhiturniiril esimest korda. Venelane on turniiride avatud ajastul (Open era) esimene mees, kes oma debüüdil murdis nelja parima sekka.

Lisaks on venelane ajaloos alles viies meestennisist, kes suure slämmi turniiril kvalifikatsioonist alustades jõudis poolfinaali. Varem on sama tembuga hakkama saanud vaid John McEnroe (1977. aastal Wimbledonis), Bob Giltinan (1977. aastal Austraalias), Filip Dewulf (1997. aastal Prantsusmaal) ja Vladimir Voltškov (2000. aastal Wimbledonis).  

"Ma olen üllatunud, et nii kaugele jõudsin. Olen teinud väga palju tööd ja proovinud võtta päev korraga. See on uskumatu tunne. Esimest korda pääsesin suures slämmi põhiturniirile ja kohe jõudsin poolfinaali," muljetas Karatsev peale veerandfinaali. 

Tema edasipääsule aitas kaasa Dimitrovi vigastus. Avaseti kindlalt 6 : 2 võitnud bulgaarlasele tegi häda selg ja kuigi arstid üritasid teda tohterdada, siis tõsist vastast temast venelasele enam polnud.

"Ma ei teadnud, et ta sai vigastada. Kohtumise alguses olin närvis, aga teises setis leidsin oma mängu. Pärast seda oli mu enesetunne parem," lisas Karatsev. "Püüan järgmisele mängule ja võimalikule vastasele mitte mõelda, sest olen võtnud pidevalt matši korraga."

Hiljem selgus, et poolfinaalis kohtub venelane maailma esinumbri Novak Djokoviciga. Serblane alistas üle kolme ja poole tunni kestnud veerandfinaalis 6 : 7 (6 : 8), 6 : 2, 6 : 4, 7 : 6 (8: 6) kuuenda asetusega Saksamaa tennisisti Alexander Zverevi.

Karatsevi nii kaugele jõudmine pole siiski õnnelike asjaolude kokkulangemine, sest varasemates ringides lülitas ta konkurentsist muuhulgas Diego Shwartzmani (ATP 9.) ja Felix Auger-Aliassime'i (ATP 19.).

Ta pole sugugi ainus Vene meestennisist, kes on Austraalias nelja parima seas: ühes veerandfinaalis pallivad ka tema koondisekaaslased Andrei Rubljov ja Daniil Medvedev. Antud paari parem kohtub poolfinaalis Stefanos Tsitsipase ja Rafael Nadali vahelise matši võitjaga.

Naistegi konkurentsis sai selgeks esimene poolfinaalpaar. Seal kohtuvad Hsieh Su-wei 6 : 2, 6 : 2 alistanud jaapanlanna Naomi Osaka ja jänki Serena Williams, kes seljatas Simona Halepi 6 : 3, 6 : 3.