Tartu suusamaraton 2019. aastalFoto: Reigo Teervalt
Liigume
17. veebruar 2021, 12:14

Suusatreeneri soovitused tänavuseks Tartu Maratoniks

Suusatreener Ave Ojasoon stardib 21. veebruaril toimuval Tartu Maratonil ja annab Tartu Maratoni kodulehel nõuandeid neile, kes samuti starti minemas.

Kuidas saab starti, kui palju varem kohal peab olema?

Mina tulen starti oma auto ja juhiga. Pargin Otepääle ning lasen autojuhil enda eeldatavaks ajaks Elvasse vastu tulla. Parkimispileti ostan Piletilevist ning prindin selle välja. Kohal olen enamasti 1h indlasti tuleb arvestada, et kõige lihtsamad tegevused(parkimiskoha leidmine/WC-s käimine jms) võivad võtta tavalisest kauem aega. Kuna olen niikuinii pool päeva suusarajal, siis suurt soojendust ma ei tee ning sellele aega ei kulu.

Tean, et starti saab ka bussiga, kuid siis tuleb kasutada isikukaitsevahendeid, kusjuures buffi ei aktsepteerita. Samuti viibib bussis tavalisest poole vähem inimesi. Busside sõidugraafik on leitav Tartu Maratoni kodulehelt ning pileti saab osta samamoodi Piletilevist.

Kas maski peab kandma? Isegi soojenduse ajal ja stardikoridoris?

Maski tuleb kanda igal muul ajal kui soojenduse ajal ja stardikoridoris.

Kuna täpse stardiaja- ja grupi teada saab?

Täpse stardiaja info saavad kõik endale meilile maratoninädala alguses. Seal on lisaks stardinumbrile märgitud ka stardiaeg ja -grupp. Valin maratoninädalal ctrl+f-ga oma nime ning nii saangi info teada.

Millised riided tuleb juba hommikul selga panna? Kas enne starti saab ka riideid siseruumis vahetada?

Mina tulen starti võimalikul suures stardivalmiduses. Peale panen sooja jope. Samuti ei pane ma kätte kohe kindaid, millega kavatsen maratoni sõita.

Kas rajal süüa saab? Kas ja palju tuleb ise süüa kaasa võtta?

Rajal on kokku seitse TP-d, millele lähenemisel on rajal eraldi märgid, mis viitavad, millises rajaosas sõidavad need, kes TP-sd ei kasuta. Mina sätin end juba aegsasti ümber, et TP lähenedes mitte rüselusse sattuda. Esimeses 6 TP-s mina ainult joon ning tarbin iseenda kaasavõetud energiageele. Kindlasti soovitan kõigil osalejail võtta lonks sooja kohvi viimases TP-s

Neile, kes – minuga sarnaselt – tarbivad energiageele, soovitan läbi mõelda: mis millisesse taskusse ning kuidas need sealt hoo pealt kätte saada. Külmast kangete sõrmede ja väsimusega võib see protsess keeruliseks kujuneda. Juua saab rajal nii tihti, et eraldi joogivöö pole hädavajalik – ikka ja jälle hakkab see vöö “sõitma” ja ebamugavusi valmistama. Väga oluline – ära tarbi energiageele siis, kui sul ei ole nendega varasemat kogemust. See võib organismi ära ehmatada. Küll aga soovitan kaasa võtta Mg-ampulli. On uskumatult ebamugav, kui tagareied Palu metsade vahel ühtäkki krampi hakkavad kiskuma.

Kui ma energiageele ei tarbiks, paneksin taskusse glükoosidropse ning võtaksin TP-s kindlasti spordijooki, banaani ning mida aeg edasi, seda tihedamini soolakurki. 

Kas pärast finišeerumist peab kohe maski ette panema?

Kella võib enne maski ettepanekut siiski kinni panna. On hea, kui Sul on enda korduvkasutatav mask kohe võtta – nii kaitseme ennast ja ümbritsevaid, sest finišisaginas on alati palju rahvast koos. Finišialas annavad ka korraldajad maski.

Kas finišis süüa/juua saab?

Finišis tavapärast toitlustusala-melu ei toimu. Küll aga saad sa kaasa toidupaki, millega teel koju oma energiavarusid taastada.

Kas pärast finišeerumist saab soojas ruumis riideid vahetada ja pesta?

Pesemisvõimalust pärast seekordset Tartu Maratoni ei ole. Küll aga on õues piiratud alad, kus saab kiirelt kõige hädavajalikuma riietevahetuse teha – mina soovitan pärast maratoni koheselt vahetada kerele kõige lähemal olev särk ning sinna peale panna soe kampsun/dressipluus. Samuti vaheta ära sokid ja müts.

Kuidas tagasi koju saab?

Tagasi saab täpselt nii, kuidas tulid – kas bussiga või oma autoga, mille olen juhiga finišiparklasse järele kutsunud. Juhile tasub öelda oma ennustatav lõpuaeg või kui nagu minu kombel kauemaks suusarajale jääda, saab 10km enne lõppu ette helistada, et nüüd läheb veel tunnike. Nii ei pea ta tundideviisi "õiget mütsi" ootama.