Juhan Luik jõudis suurslaalomis põhivõistlusele.Foto: Jaan Luik
Talisport
18. veebruar 2021, 18:44

Juhan Luik pääses MMi suurslaalomis põhivõistlusele, laineid lõi ka Haiti vanaisa!

Cortina d'Ampezzos jätkuval mäesuusatamise MMil saavutas Juhan Luik suurslaalomi kvalifikatsioonis 13. koha. Tormis Lainele läks protokolli 27. positsioon.

Luige kahe laskumise koguajaks märgiti 2.14,36 ning päeva parimale ehk kanadalasele James Crawfordile kaotas ta 3,54 sekundiga. Laine läbis kaks sõitu ajaga 2.25,85. Kokku osales kvalifikatsioonis 113 sportlast.

Luik pääseb starti ka reedesel põhivõistlusel. Tormis Laine jaoks on MMi põhiala slaalom, kus kvalifikatsioon toimub laupäeval ning põhivõistlus pühapäeval.

Protokolli lõpust leiab eksootikat

Suurslaalomis lõi kaasa ka Haiti suusalegend Jean-Pierre Roy, kelle sünniaasta on 1963. Tal kulus kummagi laskumise jaoks enam kui kahe minuti jagu ning kokkuvõttes jäi ta Crawfordile alla 2.02,58ga, tasuks kvalifikatsiooni 78. koht. Hulk konkurente kukkus ega saanud tulemust kirja.

„Ma olen küllaltki hea mitteprofessionaalne mäesuusataja,“ rääkis ta 2011. aasta Gramisch-Partenkircheni MMil Reutersile. „Tavalistel mägedel pole mul probleeme, aga siin kardan ikka väga.“

Jean-Pierre Roy. Foto: Reuters/Scanpix

Kuna Haitil suusamägesid pole, tekkis küsimus, kus vanameister harjutab? „Mu süda on Prantsusmaal, aga juured Haitil,“ selgitas ta. Mees on alates lapsepõlves koolis korraldatud suusareisist igal aastal vähemalt nädalaks ka mäele jõudnud.

Kui rahvusvaheline suusaliit andis Haiti mäesuusakoondisele rohelise tule, läks härra esimesele FIS-kategooria võistlustele. „Inimesed naersid ja ütlesid, et ma ei peaks siin olema. See oligi mu elu kõige kehvem võistlus. Rada oli jäine, olud udused. Jõudsin lõpuni ja sain 25. koha, sest 67 konkurenti kukkusid. Nii see kõik algas.“

Temast sai tasapisi omamoodi legend, keda tunnevad ka suured staarid. „Rääkisin Lindsey Vonni ja Bode Milleriga,“ pajatas ta 2011. aasta MMil. „Kõik nad süstivad minusse usku.“

Kümme aastat hiljem on Haitit esindav vanaisa endiselt hoos ja järjekordne MM läheb CVsse.