Eesti koondise peatreener Jukka Toijala Foto: Teet Malsroos
Korvpall
19. veebruar 2021, 16:56

Treier ja Toijala Itaalia kohtumise järel: hullumeelne mäng!

Eesti ja Itaalia kohtumise järel tõdesid nii koondise juhendaja Jukka Toijala kui tema hoolealune Kaspar Treier, et matš oli hullumeelne.

Ehkki Eesti juhtis Itaalia vastu kolmandal veerandil lausa 82 : 66, siis vastased tulid järgi ja viisid mängu lisaajale. Seal suutsid eestlased siiski end koguda ja võtsid olulise 105 : 101 võidu.

"Hullumeelne mäng! Toijala ütles poolajal, et vastased muutuvad agressiivsemaks ja tahavad mängu võita, aga me polnud selleks valmis," rääkis Treier pressikonverentsil. "Oleme noor võistkond, meil pole väga palju kogemusi, aga lõppude lõpuks saime võidu kätte ja oleme selle üle väga õnnelikud."

21aastane Treier tõi mängus 17 punkti ja noppis kuus lauapalli, kuid matši olulisi hetki vaatas ta pingilt. Miks? "Sain paremale jalale veidi viga, aga loodetavasti saan selle järgmisteks mängudeks korda."

Kaspar Treier Foto: Martin Ahven

Treieri arvamusega nõustus ka koondise loots Jukka Toijala. "Oli tõesti hullumeelne mäng! Meil on väga noor meeskond. Mingitel hetkedel jäi meil puudu kogemustest, kuidas surve all hakkama saada. Aga oleme väga õnnelikud, et selle mängu võitsime ja poisid näitasid sisu," sõnas soomlane. "Juhtisime kahekümnega, mäng läks lisaajale ja suutsime välja tulla. Olen poiste üle väga-väga õnnelik ja nad väärisid võitu."

Juhendaja sõnul muutus Eesti mäng neljandal veerandajal liiga ümmarguseks. "Lasime vastastel (kaitses) mängida füüsiliselt, kuid neil oli vaid kaks viga. See ütleb kõik. Võtsime raskeid viskeid ja hakkasime mängima aeglaselt. Kui edu on 15-20 silma, siis sa hakkad mõtlema ka mänguaja peale," selgitas Toijala ja toonitas, et olenemata Sten Soku mängimisest on tegu siiski väga noore tiimiga. 

"Mul on hea meel mängijate pühendumuse üle," jätkas ta. "Taktikaliselt on nüansse, mis vajavad parandamist, aga samas teame, et sellistes tingimustes pole selleks väga palju aega.”

Eesti on aasta jooksul võitnud sõprusmängus Leedut ja valiksarjas Itaaliat ning Põhja-Makedooniat. Toijala sõnul võikski see olla uus normaalsus. "Eesti korvpall tahab olla EMil, selleks sa pead suurte riikide vastu hästi mängima," ütles Toijala. "Liigume väikeste sammudega, aga täna tegime suure sammu. Korvpall on Eestis väga tähtis ja mul on hea meel Eesti korvpallikogukonna üle."
 
Itaalia peatreener Romeo Sacchetti ja tagamängija Michele Vitali raputasid endale tuhka pähe. "Tegime kohtumises, aga eriti kaitses, palju vigu, millega nad said 20ga ette. Andsime on hinge ja südame, et järgi tulla, kuid peame oma vigadest õppima," nentis Vitali, kelle sõnul alustas Itaalia lõpuspurti liiga hilja.

Sacchetti sõnul polnud Itaalia kaitses agressiivne, mistõttu sai Eesti kohtumises lihtsaid punkte. "Kaitses tegime suuri vigu. Meil oli võimalus mäng võita, aga me ei tabanud, nemad tabasid. Kuid Eesti mängis 30 minutit suurepärast korvpalli," kiitis vastaste juhendaja.

Eesti koondisel on valiksarjas pidadada veel kaks mängu, kui pühapäeval mängitakse Venemaaga ja esmaspäeval Põhja-Makedooniaga.