Wayde van NiekerkFoto: Reuters/Scanpix
Kergejõustik
20. veebruar 2021, 07:59

PÕNEV: Maicel Uibo treeninggrupiga liitub maailmarekordiomanik

400 meetri jooksu maailmarekordiomanik, kahekordne maailmameister ja olümpiavõitja Wayde van Niekerk teatas eile ootamatult, et ta lõpetab koostöö oma senise treeneri Ans Bothaga ning siirdub olümpiaks valmistumiseks USAsse. Lõuna-aafriklase uueks juhendajaks saab Lance Brauman, kes on viimastel aastatel jaganud näpunäiteid ka Maicel Uibole. 

28aastane veerandmailer tegi rahvusvahelisel areenil läbimurde 2015. aastal, kui tuli 400 meetri jooksus 43,48ga maailmameistriks. Järgmisel hooajal võitis ta Rio olümpiamängudel samal distansil maailmarekordit tähistava 43,03ga kuldmedali ning 2017. aastal kaitses edukalt Londonis MM-tiitlit. 

Sellesama hooaja järel juhtus tal aga tõsine õnnetus. Nimelt rebestas ta heategevuslikul üritusel ragbit mängides põlveliigese eesmise ristatisideme. Sellele järgnes enam kui kaks aastat väldanud vigastuspaus, mullu tegi ta oma esimesed stardid. Saavutatud tulemused olid küll korralikud, kuid jäid siiski oluliselt alla tema parimate päevade resultaatidele. 400 meetri distantsil jäi lõuna-aafriklase hooaja tippmargiks 45,58. 

Nüüd otsustas van Niekerk aga muutuse kasuks. Silmapiiril on nii maailmarekord kui ka olümpiakulla kaitsmine. Seega otsustas sprinter lahkuda teda viimased üheksa aastat juhendanud 79aastase Botha juurest ning liituda tugeva Braumani juhitava treeninggrupiga, kuhu kuuluvad teiste seas ka 200 meetri jooksu valitsev maailmameister Noah Lyles.

"Eelmisel aastal pärast põlvevigastust võistlusradadele naasnud Lõuna-Aafrika sprinter Wayde van Niekerk teeb Tokyo OMiks valmistudes muudatuse, liitudes USAs asuva treeninggrupiga. Valitsev olümpiavõitja ja 400 meetri jooksu maailmarekordiomanik hakkab OMiks vormi teritama tunnustatud sprinditreeneri Lance Braumani käe all. Tema uus treeningbaas asub Florida osariigis Clermontis ning seal hakkab ta harjutama teiste seas koos Noah Lylesi ja Shaunae Miller-Uiboga."

""Olen enamiku oma karjäärist veetnud "Tannie" Ans Botha juhendamisel kodumaal Bloemfonteinis ning olen talle lõputult tänulik selle eest, et ta on aidanud mul nii kaugele jõuda. Olen tema treenigngrupis veedetud aega nautinud, kuid loodan, et mul õnnestub oma maailmarekord purustada ja selleks tuleb treenida maailma parimate sprinteritega. Seega tunnen, et USAsse ajutiselt kolimine on lähitulevikku silmas pidades parim variant.""

""Ootan väga, millal saan oma uue treeneri ja treeningpartneritega koostööd tegema hakata ning loodan, et saan rahvusvahelisel areenil kanda uhkusega Lõuna-Aafrika Vabariigi lippu,"" jagas van Niekerk oma teadaannet sotsiaalmeedias, lisades, et pärast OMi lõppu teeb ta otsuse, kas jätkata USAs või mitte.


Lõuna-aafriklase maailmarekordiline jooks: