Eesti kaotas Venemaale 23 punktiga.Foto: Massimo Ceretti/FIBA
Korvpall
21. veebruar 2021, 18:54

BLOGI JA GALERII | Eesti kaotas Venemaale 23 punktiga, EMi pileti saatus selgub homme Põhja-Makedoonia vastu (1)

Reedese võiduga Itaalia üle 2022. aasta Euroopa meistrivõistluste lävele jõudnud Eesti korvpallikoondis kaotas täna Venemaale 52 : 75. Kuna valikgrupi teises kohtumises alistas Põhja-Makedoonia Itaalia 87 : 78, siis viimane finaalturniirile pääseja selgub esmaspäevases Eesti ja Põhja-Makedoonia kohtumises.

Eesti (algviisik: Kristian Kullamäe, Martin Dorbek, Janari Jõesaar, Kregor Hermet ja Maik-Kalev Kotsar) ja Venemaa matš püsis võrsena 17 minutit. Sinisärgid kaotasid avaveerandi 15 : 17, veel teise veerandi keskel olid tablool viiginumbrid 24 : 24, kuid poolaja võitis Venemaa 33 : 27. 

Koondise tagamängija Dorbek tõdes matši järel, et võrreldes tiimide novembris toimunud mänguga, oli Eesti esitus parem. „Täna olime rohkem valmis. Eelmises omavahelises kohtumises läks kõik kohe alates algusest allamäge,“ meenutas ta Saku suurhallis toimunud matši, kus Eesti kaotas poolaja 27 : 41 ja kogu kohtumise 56 : 84. „Täna olime enam kui paarkümmend minutit mängus sees, aga nad tabasid taas kaugviskeid väga hea protsentiga.“

Puhkepausi järel tegi Eesti 30 : 41 kaotusseisus veel 8 : 0 spurdi, kuid seejärel meeskonna mäng lagunes ja idanaabrid võtsid oma. Venemaa läks järgneva nelja minutiga ette 53 : 40 ja viimast veerandit alustas kodusats 53 :  45 eduseisust, mida enam käest ei antud. Viimasel veerandil tõi Eesti platsile vahetusmehed, meeskond viskas kümne minutiga vaid seitse silma ja Venemaa võttis võidu numbritega 75 : 52.

Eesti poolelt jõudis kahekohalise punktisummani vaid Janari Jõesaar, kelle arvele jäi kümme punkti, viis lauapalli ja kolm tulemuslikku söötu. „Me polnud kaitselauas väga head ja teisel poolajal lasime neil liiga vabalt visata. Need olid peamised mured,“ rääkis Jõesaar kohtumise järel.

Eesti poolelt tõi üheksa silma Henri Drell, kaheksa punktiga lõpetasid Kristian Kullamäe ja Itaalia mängu sangar Maik-Kalev Kotsar. Venemaa parimatena viskasid Jevgeni Baburin 14, Andrei Vorontsevitš 13 ja Mihhail Kulagin 12 punkti. Mängu lõpuks tabasid idanaabrid 36 kaugviskest 17, palju pahandust tehti ka ründelauas, kust nopiti lausa 17 palli.

Itaalia ei andnud Eestile abikätt

Eesti võinuks pääsme kindlustada juba pühapäeva pärastlõunal – selleks pidanuks Itaalia alistama Põhja-Makedoonia. Itaalia alustaski kohtumist väga teravalt, parimal juhul juhiti matši 16 silmaga ja avapoolaeg võideti 52 : 41

Kuid puhkepausi järel muutus Itaalia kaitse pehmeks ja rünnak ümmarguseks. Põhja-Makedoonia võitis kolmanda veerandi 26 : 13 ja viimast veerandit alustati juba nende 67 : 65 juhtimisel. Seda edu enam maha ei mängitud ja Põhja-Makedoonia teenis valiktsükli esimese võidu skooriga 87 : 78.

Pileti EMile kindlustanud Itaalial ja Venemaal on tabelis neli võitu. Lahtine on veel kolmas edasipääseja, sest Eestil on kaks võitu ja kaks kaotust ning Põhja-Makedoonial on kirjas üks võit. Viimane finaalturniirile pääseja selgub esmaspäevases Eesti ja Põhja-Makedoonia kohtumises. Kuna esimese omavahelise kohtumise võitsime üheksa punktiga, saaksime selles mängus endale lubada ka kuni kaheksapunktist kaotust.

24st EMile pääsejast on selged 22. Lisaks eestlaste B-valikgrupile on lahtine seis C-grupis, kus homme õhtul mängivad Vilniuses piletile Leedu ja Taani.

Eesti koosseis (sulgudes mängija pikkus ja koduklubi)
Kristian Kullamäe (194, Palma, Hispaania), Sten Sokk (184, Kalev/Cramo), Rait-Riivo Laane (179, Miercurea Ciuc, Rumeenia), Märt Rosenthal (193, Pärnu Sadam), Martin Dorbek (194, Kalev/Cramo), Jaan Puidet (191, Real Valladolid, Hispaania), Janari Jõesaar (198, Kalev/Cramo), Henri Drell (206, Pesaro, Itaalia), Kregor Hermet (205, Kalev/Cramo), Mihkel Kirves (198, Pärnu Sadam), Rauno Nurger (208, Kalev/Cramo) ja Maik-Kalev Kotsar (211, Hamburg Towers, Saksamaa)

Venemaa koosseis:
Jevgeni Baburin (190, Nižni Novgorod), Grigori Motovilov (191, Krasnodari Lokomotiv Kuban), Mihhail Kulagin (192, Krasnojarski Jenissei), Artjom Komolov (193, Nižni Novgorod), Ivan Strebkov (193, Nižni Novgorod), Anton Kvitkovskih (200, Saratovi Avtodor), Pavel Savkov (200, Iraurgi, Hispaania), Stanislav Ilnitski (201, Krasnodari Lokomotiv Kuban), Anton Astapkovitš (202, Nižni Novgorod), Jevgeni Valijev (207, Moskva Himki), Andrei Vorontsevitš (207, klubita) ja Vladimir Ivlev (207, Permi Parma)

18:51
Eigo Kaljurand

Eesti poolelt jõudis kahekohalise punktisummani vaid Janari Jõesaar, kelle arvele jäi 10 punkti. 9 silma viskas Henri Drell, 8 punktiga lõpetasid Kristian Kullamäe ja Maik-Kalev Kotsar.

36st kolmesest 17 tabanud Venemaa poolelt viskasid parimatena Jevgeni Baburin 14, Andrei Vorontsevitš 13 ja Mihhail Kulagin 12 punkti. 

18:49
Eigo Kaljurand

LÄBI! Eesti kaotas mängu 52 : 75. Grupi viimane finaalturniirile pääseja selgub esmaspäevases Eesti ja Põhja-Makedoonia kohtumises. Kuna esimese omavahelise kohtumise võitsime üheksa punktiga, saaksime selles mängus endale lubada ka kuni kaheksapunktist kaotust.

18:46
Eigo Kaljurand

2 minutit veel minna, Eesti poolelt tabas kaks vabaviset Nurger, kuid vahe on juba 18 punkti ehk 52 : 70.

18:43
Eigo Kaljurand

Jõesaar tabas küll keerulise kolmese, aga Eesti on seitsme minutiga visanud vaid 5(!) punkti. Viimane veerand on sinisärkidel päris kole...

18:38
Eigo Kaljurand

Vahe ainab kasvab, Strebkovi kahe vabaviske järel on kaotusseis juba 47 : 63... Nüüd tasub mõelda juba homsele matšile Põhja-Makedooniaga.

18:34
Eigo Kaljurand

Baburin pani taas kaugelt, Eesti taga juba 14 punktiga (47 : 61). Toijala võttis küll aja maha, aga vahe tundub juba liiga suur.

18:31
Eigo Kaljurand

Kohtumise lõpuni kuus minutit, Eesti taga 47 : 58. Kes võtab sinisärkidel mängu enda õlule?

18:29
Eigo Kaljurand

Paramatult on kuklas küsimus, et kui täna oleks otsustav mäng ja esmaspäevast matši Makedooniaga poleks, kas siis saaks Rosenthal, Laane ja Puidet sama palju minuteid.

18:28
Eigo Kaljurand

Eesti alustas viimast veerandit viisikuga Kullamäe, Rosenthal, Puidet, Drell ja Nurger.

18:27
Eigo Kaljurand

Ivlev tõi korvi alt kaks silma, Nurger sai teisel pool üritada kahel korral, kuid kumbki üritus korvirõngast ei läbinud. 45 : 55.

18:26
Eigo Kaljurand

Kummaline veerand. Eesti alustas 8 : 0 spurdiga, sellele vastasid venelased 9 : 0 seeriaga, veerandi viimased 5 punkti sai samas Eesti. Iseloomustab päris hästi, kui kaootiline oli kolmas neljandik.

18:24
Eigo Kaljurand

Hästi! Kullamäe ja Drell hoiavad Eesti elus. Esimene pani kolmese, venelaste rünnakul pani viskele käe peale Nurger ja kiirrünnakusse jooksnud Drell tabas veerandi viimasel sekundil lähiviske. Eesti alustab viimast veerandit 45 : 53 kaotusseisust.

18:23
Eigo Kaljurand

Puideti rumala vea järel pääses vabaviskejoonele Kulagin, kes ei eksi. Vahe kuraditosin silma. Kas Toijala andis vahetustega mängu käest?

18:21
Eigo Kaljurand

Pagan võtaks! Venelased eksisid vabaviskel, said ründelaua ja Anton Astapkovitš nõelas terava kolmesega. Seejärel kaotas Laane palli ja Mihhail Kulagin tabas niisamuti kauviske. Eesti ilus spurt nulliti vaid paarikümne sekundiga, sest Venemaa läks ette 51 : 40. 

18:18
Eigo Kaljurand

Venemaa kuiva mõõna lõpetas Kulagini kaugvise. Kuid Hermeti tabavad vabavisked tõid sinisärgid taas nelja silma kaugusele. Eesti püsib mängus!

18:15
Eigo Kaljurand

Jõesaare kahe tabava vabaviske järel on tablool seis 38 : 41. Seejärel tuli vahetusest platsile Puidet, kes kohe sai kirja vaheltlõike, aga kahjuks rünnakul Hispaania esiliigas palliva ääre kolmene ei tabanud ja seis püsib.

18:13
Eigo Kaljurand

Kõik on taas hästi, sest Kullamäe tõi korvi alt 2 silma ja Eesti taga 36 : 41. 

Eesti on täna üritanud 12 kolmest, millest on tabanud 3, samas kaheseid on tabatud 21st 11. Venelased on samal ajal üritanud kaugelt 21 viset, milles on tabanud on 9. Üsna kohutav on idanaabrite kahepunktivisete tabavus, sest 18st üritusest on korvirõnga läbinud vaid viis palli.

18:10
Eigo Kaljurand

Taas Kotsar! Maik-Kalev tundis, et tema seljataja jäi temast lühem Anton Kvitkovskih ja ta küsis julgelt korvi alla palli. Kotsar pani palli koos veaga sisse, Eesti taga seitsmega.

18:07
Eigo Kaljurand

Kotsar ei jäta jonni. Keskmängija võttis taas venelased ette ja sai vea kätte. Kahjuks kahest vabaviskest tabab vaid teine, Eesti kaotusseisus 31 : 41.

18:06
Eigo Kaljurand

Kahjuks Kotsaril pole täna parim päev. Kui Itaalia vastu mees sopsas järjepidevalt keskpositsioonilt, siis täna sellised visked pole tabanud. Möödunud kaks rünnakut lõppesid tema möödavisetega, Kotsaril täna platsilt visked 8/2. Tuletagem meelde, et Itaalia vastu pani 24aastane eestlane viskeid 22st 15.

Loe rohkem