Sisuturundus
15. märts 2021, 11:14

VALI MEIE VALD | Elva vald kogub maagilist miljonit – igaüks saab sellesse panustada!

Elva 2021. aasta Euroopa spordilinnaks ristimine päädis pöörase väljakutsega – koguda aasta lõpuks kokku miljon aktiivselt liigutud kilomeetrit. 

Elva valla spordijuht Madis Šumanov selgitab, et maagilise miljoni kogumise mõtteni viisid koroonapiirangud – üritusi korraldada ei olnud võimalik, kuid inimeste soov liikuda oli suur. „Kevadel täitusid matkarajad sadade inimestega, sest kõik soovisid keerulises olukorras end värskes õhus laadida. Kuna koroonaviirus ei ole veel taandunud, tekkiski mõte pakkuda inimestele võimalus koguda kilomeetreid ja et sealjuures oleks olemas ka võistluslik moment,“ seletab ta.  

Nii kohalikud kui ka külalised on oodatud Elva valda jalutama, jooksma, rattaga või rulluiskudega sõitma või muul kondimootoril toimivatel viisidel liikuma. „Elva miljon annab igaühele olenemata vanusest võimaluse panustada oma liikumisega ükskõik mis ajal ja ükskõik mil viisil selle ägeda eesmärgi täitumisse. Oluline on siinkohal ainult see, et sinu liikumine algaks või lõpeks Elva vallas,” lisab ta. Nii võib näiteks alustada rattasõiduga Elvas ja sõita Nõkku või Tartusse välja või vastupidi. 

Miljoni kilomeetri täitumiseks tasub kirja panna kõik liikumised. „Näiteks jalutate ühe Arbi järve ringi, lähete poodi, matkate või läbite lihtsalt mingit lühikest vahemaad – ka siis tasub alati Strava äpp tööle panna või oma kilomeetrid kirja panna. Selleks, et jõuaksime aasta lõpuks miljoni kilomeetrini, on oluline iga meeter,” sõnab Šumanov. 

Parim viis läbitud kilomeetrite salvestamiseks ja Elva miljonisse panustamiseks on kasutada Strava äppi. „Äpi kasutamine on tasuta, seal tuleb klubide alt leida üles Elva miljon, liituda sellega, minna liikuma ning oletegi osa ühise miljoni kogumisest,” kirjeldab spordijuht. Kõik need, kes ei kasuta nutitelefoni, saavad oma kilomeetrid panna kirja ka veebivormile või helistades.  

Spordijuhi sõnul ühildub Strava äpp mugavalt ka spordikellaga. „Seega kõik sportlased, kes kasutavad pigem oma liikumise salvestamiseks spordikella, saavad samuti mugavalt meie aktsioonist osa võtta. Kõik vajalikud juhendid leiab Elva miljoni kodulehelt,” lisab ta. 

Elva vald loosib kõikide osalejate ja aktiivsemate liikujate vahel aasta jooksul välja ka erinevaid auhindu. „Samuti on sel aastal plaanis korraldada erinevaid üritusi ja kilomeetrite kogumisega seotud päevi, mil premeerime kindlasti aktiivsemaid osalejaid põnevate auhindadega,” lubab spordijuht.  

Elva miljoni veebilehel saavad kõik huvilised jälgida kilomeetrite kogumist. „Meil endilgi on väga põnev iga päev vaadata, kui palju kilomeetreid on juba juurde tulnud või palju on kokku kogutud,” tunnistab Šumanov. Strava äpist Elva miljoni klubi alt näeb igaüks ka seda, kes on aktiivsemad liikujad ning kes üldse on otsustanud miljoniklubiga liituda. 

Uuri võimalusi ja jälgi kilomeetrite kogumist veebilehel www.elvamiljon.ee

Elva jaamahoonet on esimest korda mainitud 1886. aasta lõpus. Elva jaamahoone on iseloomulik puidust jaamahoone, mis on säilinud tänaseni ja on ehitismälestisena muinsuskaitse all. (Kayvo Kroon)

Leia oma esimene miljon maalilisest Elva vallast! 

Üks on kindel, Elva vallas saab jalutada, joosta, rattaga sõita ja kindlasti ka matkata, selleks on väga palju erinevaid matka- ja jooksuradu kaunis looduses. Rajad sobivad aasta läbi kasutamiseks nii matkahuvilistele kui ka tervisesportlastele.  

Foto: Vaikne järv asub Elva-Vitipalu maastikukaitsealal ning on võetud arvele ürglooduse objektina. Vahetus läheduses paiknevad Väike Väerada, Elva paisjärv ja Tartumaa Tervisespordikeskus. (Jaak Jänes)

Elva on justkui linn keset metsa või mets keset linna. Looduses viibimise tunnet ei paku mitte ainult Elva metsarajad, aga ka linna uus keskväljak, mis juhatab vaateplatvormile Arbi järve ääres. Seal on võimalus jalutada ümber maalilise vaatega Arbi järve ja nautida suvisel ajal purskkaevu värvide mängu. Elva keskväljak valmis 2019. aasta lõpus EV 100 “Hea avalik ruum” projekti raames. 

Peale selle valmis möödunud aastal kaunis Elva spordihoone, mis pakub väga palju erinevaid võimalusi sportimiseks. Lisainfo leiad: www.elvasport.ee.

Foto: Erilise välimusega Elva spordihoonesse mahuvad spordirõõmu jagama erinevate alade harrastajad ja tippsportlased. Spordihoone on galerii abil ühendatud Elva gümnaasiumi koolihoonega. (Ragnar Vutt)

Muide! Elva keskväljak ja Tartumaa Tervisespordikeskuse jooksurajad on ka autoralli maailmameistri Martin Järveoja ühed meelispaigad. Martin Järveoja sünnilinn on nimelt Elva. 

Elva uus linnasüda pakub tegevust kõikidele: väljakult leiab välijõusaali, mänguväljaku, mängida saab malet ja lauatennist, lebada võrkkiikedes ja nautida suvepäikest Arbi järve platvormil. Õhtuti pakub värvidemängu platvormil olev purskkaev. (Jaak Jänes)

Kindlasti tasub kilomeetreid minna koguma müstilisele Väikesele Väerajale, Vapramäe-Vellavere-Vitipalu ja Mustjärve matkaradadele. Pärast aktiivset liikumist ja kilomeetrite kogumist avaneb ideaalne võimalus just soojematel aastaaegadel värskendada end Elva ujumiskohtades, millest populaarsemad on Verevi rand, Vaikne järv ja Arbi järve rand.  

Foto: Elva linna südamest saab alguse üks piirkonna populaarsemaid matkaradasid – Väike Väerada. Raja teevad eriliseks selle legendikohane loodusvägi ja Eesti folkloorist inspireeritud puuskulptuurid. (Jaak Jänes)

Külastada tasub ka Võrtsjärve kaldal asuvat Järvemuuseumit, kus asub Eesti suurim mageveekalade kollektsioon ning avaneb Võrtsjärvele miljonivaade. Hellenurmes asuvas veskimuuseumis asuvad Eesti ainus veejõul töötav veski ning vastused küsimustele: miks püksid sõeluvad püüli või miks kaks kõva kivi hääd jahu ei jahvata. Samuti soovitame oma sammud seada Rõngu pillimuuseumisse, kus on üle 2300 erineva muusikainstrumendi. Muu hulgas saab seal oma silmaga näha legendaarse Ivo Linna harmooniumit, Marko Matvere kitarri ning Karl Madise suupilli. 

Hellenurme vesiveski on ehitatud 1880. aastatel ning tegemist on Eestis ainsa veejõul töötava vesiveskiga. (Jaak Jänes)

Ajaloohuvilistel tasub jalutada Elvas ajaloolise arhitektuuriga professorite linnaosas ning avastada Hellenurme ja Palupera mõisaid. Palupera mõisas tegutseb tänaseni põhikool ja mõisapargis asuva National Geographicu kollase akna taustal saab talletada meeldejäävaid reisifotosid.  

Foto: Palupera mõisa esmamainimine on teada 1582. aastast, kuid mõis eksisteeris kindlasti juba varem. Esindusliku puidust hoone juures asub ka National Geographicu kollane aken. (Jaak Jänes)

Seiklushimulisematel külastajatel soovitame lisaks Elva miljonis osalemisele külastada ka Elva Keegel ja Restot, kus asuvad Eesti uusimad keeglirajad; Elva Seikluspargis saab ette võtta närvekõditava õhulaskumise maa ja taeva vahel ning Sportland Prodigy Elva Discgolfi Parki, kus keskmine radade pikkus on Baltimaade pikim. Elvasse soovitame tulla igal aastaajal ning korraga kohe mitmeks päevaks. Ideid, mida piirkonnas teha ja kus ööbida, leiad www.visitelva.com.  

Kasuta oma sotsiaalmeediapostituste juures teemaviiteid: #elvamiljon, #elvavald ja #visitelva. Leia Elva miljon üles ka Facebookist, kus tutvustame erinevaid mänge ja põnevaid avastamist väärivaid kohti Elva vallas.