Kui rahvusvaheline tõstmisliit oma asju korda ei saa, võib ala karistuseks olümpiamängude kavast kaduda.Foto: Reuters/Scanpix
Olümpia
25. veebruar 2021, 12:02

Bach hoiatas, et tõstmine võib olümpiamängude kavast välja lennata

Rahvusvahelise olümpiakomitee president Thomas Bach hoiatas eile rahvusvahelist tõsteliitu, et kui nood kiiremas korras oma asju korda ei saa, lendab tõstmine 2024. aasta Pariisi olümpiamängude programmist välja.

Tõstmine sattus luubi alla möödunud aasta jaanuaris, kui Saksa telekanal ARD avaldas dokumentaalfilmi, mis paljastas, kuidas rahvusvaheline alaliit eesotsas president Tamas Ajaniga on altkäemaksu eest mätsinud kinni positiivseid dopinguproove. Suvel avaldas Kanada professor Richard McLaren uurimisraporti, mis kinnitas, et tõsteliidus on aastakümneid Ajani autokraatsel juhtimisel lokanud korruptsioon. Nüüdseks on Ajan ameti maha pannud, sest tal polnud muud võimalust.

ROKi president Bach on rahvusvahelist tõsteliitu oktoobrist saati korduvalt kritiseerinud, sest see lõdvendas oma antidopingureegleid, keeldub sportlastele hääle andmisest, ignoreerib sõltumatut nõu ja on üleüldiselt kehvasti juhitud.

"Kui nendele muredele pole rahuldust pakkuval moel ja õigeaegselt tähelepanu pööratud, siis peab ROKi täitevkomitee üle vaatama tõstmise positsiooni Pariisi ja sellele järgnevatel olümpiamängudel," vahendab Bachi sõnu Inside the Games.

Ta lisas: "Tunnistasime, et IWF tühistas ühe muudatuse antidopingu reeglites pärast [ROKi] täitevkomitee sekkumist, aga märkasime ka seda, et paljusid teisi muudatusettepanekuid, mida ROK, rahvusvaheline testimisagentuur (ITA) ja välised eksperdid tegid, on hoiatustest hoolimata ignoreeritud." 

Näiteks lõdvendas IWF reegleid riikidele, kelle sportlased on korduvalt rikkunud dopingureegleid. Põhjust võib ilmselt otsida faktist, et kaheksa IWFi juhatuse liiget tulevad riikidest, kes ei saa dopingurikkumiste tõttu saata Tokyo olümpiamängudele kas täiskoondist või üldse mitte ühtki sportlast.