Daisy Kudre.Foto: Donatas Lazauskas
Talisport
25. veebruar 2021, 13:02

HURRAA! Suusaorienteeruja Daisy Kudre võitis kodusel MMil teise medali

Suusaorienteeruja Daisy Kudre võitis Käärikul toimuval MMil teise medali, kui vahetas sprindi kulla 11,3 km pikkuses jälitussõidus hõbeda vastu.

Keerulistes ilmaoludes peetud 25 kontrollpunktiga jälitussõit kulges esimestest hetkedest alates ülipõnevalt ja pingeliselt. Võitjana ületas finišijoone rootslanna Lisa Larsen.

Oma esimese maailmameistritiitli võitnud Larsen startis seitsmendana, kuid tõusis kiire sõidu ja väga heade teevalikutega üsna kiiresti juhtgruppi ning lõpuks ka liidriks.

Kahest viimasest kontrollpunktist läbisõidul käis duell Kudrega sekund-sekundis, paremad teevalikud ja kiirem suusatamine tõid võidu ja maailmameistritiitli seekord Larsenile, kelle võiduaeg oli 1:05.44. Kudre kaotas talle teisena 19 sekundiga, pronksile sõitis end kuuendalt kohalt startinud rootslanna Evelina Wickbom (1:06.09).

"Nägin Larsenit ees sõitmas, aga ei suutnud teda püüda," lausus Kudre pressiteate vahendusel. "Tegin rajal ka mitu halba teevalikut, läksin kitsastele ja pehmetele radadele, kaotasin aega."

Ta oli siiski hõbemedaliga rahul, sest murdmaasuusatamises maailmakarika etappidelgi võistelnud Larsenile sõidukiiruses kaotada pole häbiasi.

Tänane radade võrgustik oli äärmiselt tihe ja erinevaid teevalikud palju. Pehmete ja vesiste olude tõttu olid selgelt kiiremad laiad ja kõva põhjaga suusarajad. Kuna mitmeringiline võistlus kulges korduvalt mööda samu radu, lisas võistlejatele üsna palju pinget ka oht sattuda paralleelsituatsiooni ning läbida vale kontrollpunkt. Rajal tuli sportlastel kahel korral teha kaardivahetus.

Eestlastest kolmandana rajale läinud Evely Kaasiku tõusis kahe koha võrra ning lõpetas 19ndana (aeg 1:15.46). Doris Kudre langes seitse kohta ning lõpetas 22. kohal (1:17.12). 25. positsioonilt startinud Epp Paalberg lõpetas jälitussõidu 24ndana (1:18.05).

Rajale startis 38 naist, esiagsetel andmetel sai tulemuse kirja 31.

Jälitussõit oli maailmameistrivõistlustel kavas esimest korda. Varem on seda sõitetud 2018. aastal Haanjas toimunud üliõpilaste maailmameistrivõistlustel ja 2019. aastal Krasnojarskis peetud taliuniversiaadil. Haanjas võitis naiste võistluse Anna Ulvensoen, Daisy Kudre sõitis end toona hõbedale.

Tänase meeste 13,3 km pikkuse jälitussõidu võitis norralane Audun Heimdal ajaga 1:05.39. Äärmiselt pingeliselt kulgenud sõidu saatus otsustati eelviimasesse kontrollpunkti liikumisel. Parima teevaliku tegi Heimdal, teda tihedalt jälitanud venelaste kolmikul – Vladislav Kiselev, Andrei Lamov, Sergei Gorlanov – jäi omavahel jagada hõbeda ja pronksi saatus.

Kõik kolm meest mahtusid finišijoonel kolme sekundi sisse: hõbeda võitis Lamov ajaga 1:05.49 ja pronksiga pidi leppima värske sprindi maailmameister Kiselev (1:05.50).

Stardis võtsid võistlejad kaardiseinalt kahepoolse kaardi, mille külge pidid rajal kindlas punktis vahetama. Teine kaardivahetus toimus suusastaadionil. Hoolimata sellest, et hajutust oli palju, oli liider sisuliselt kogu võistluse ajal teada.

Otsustavad hetked saabusid raja lõpuosas. Tihedas radadevõrgustikus teevalikuid tehes ja suusatades kogunes kokku kolmest venelasest ja norrakast koosnev grupp, medalite saatuse otsustasid eelviimasesse kontrollpunkti suundumisel tehtud teevalikud.

Parima eestlasena sai 23aastane Kevin Hallop 19. koha (1:11.34), kes tõusis sprindiga võrreldes viis kohta. "Olen oma sõidu üle väga õnnelik! Sõitsin kindlalt, füüsiline vorm oli hea," kommenteeris Hallop pressiteate vahendusel.

Eestlastest esimesena rajale läinud Mattis Jaama langes neli kohta ning sai 21. koha (1:11.44 ). 21. positsioonilt startinud Rimmo Rõõm lõpetas 32. (1:15.48), Kaarel Vesilind oli 34. (1:16.05 ), Rimmo Rõõm 43. (1:22.29 ) ja Tõnis Laugesaar 48. (1:32.55).

25 kontrollpunktiga rajale startis 55 meest, tulemuse sai kirja 48.