Ott Tänak Lapimaal.Foto: Hyundai Motorsport Facebooki leht
WRC
25. veebruar 2021, 17:09

JUHISED ARCTIC RALLYKS | Mida tuleb teha, kui kohtud põhjapõdraga?

Homme Soomes Lapimaal algaval Arctic Rallyl on omaette küsimuseks kohalikud elanikud ehk põhjapõdrad – kuidas käituda, kui peaksid oma masinaga nendega kohtuma? Soome portaal rallit.fi otsis sellele vastused.

Eesti rallisõitja Ott Tänak kohtus juba mõned päevad tagasi kuulsate jõuluvana veoloomadega, kui käis Lapimaal nendega sõitmas. Ent saanisõit on üks asi, rajal suurte võimsate loomadega kohtumine sootuks teine mure.

„Ralli jaoks mõeldud piirkonnas ei ole kindlasti ebatõenäoline, et põhjapõder võib keset teed auto alla jääda. Eriti kuna praegu on väga palju lund, eelistavad nad jalutada keset teed, sest see on nende jaoks lihtsam,“ vahendas rallit.fi korraldajate sõnu.

Kuigi kohalikud põhjapõtrade omanikud on proovinud oma loomi rallipiirkonnast eemale meelitada, ei pruugi loomade allaajamisoht olla täielikult kadunud. Seetõttu kehtestati rallil eraldi reeglid, kuidas käituda juhul, kui keegi peaks katse ajal majesteetliku jõululoomaga kohtuna.

Rallit.fi vahendab, et pärast seda tuleb ekipaažil auto kinni pidada ja hoiatada neid, kes selja tagant lähenevad. Seejärel tuleb ühendust võtta hädaabikeskusega ja tuvastada oma täpne asukoht. Edasi antakse sõitjatele järgnevad juhised, enne või pärast seda tuleb olukorrast teavitada ka ralliparki.

Arctic Rally algab homme ja kestab pühapäevani.