Ott Tänaku stiilinäide polaarjoone tagant.Foto: Hyundai Motorsport GmbH
WRC
28. veebruar 2021, 14:22

BLOGI | Tänak ja Järveoja võitsid Arktika ralli! (25)

Lapimaal toimunud MM-sarja teisele etapi võitsid 2019. aasta maailmameistrid Ott Tänak ja Martin Järveoja. MM-sarja üldliidriks tõusis 20aastane soomlane Kalle Rovanperä, kes lõpetas Arktika ralli teisena.

Hyundai ekipaaž Ott Tänak ja Martin Järveoja valitses Arktikat rallit alates esimesest katsest. Pühapäeval eestlased enam riske ei võtnud ja punktikatselgi lõpetasid nad neljandal kohal.

Teisena lõpetas punktikatse võitnud Kalle Rovanperä, kes tõusis MM-sarja üldliidriks. Kolmandaks tuli Tänaku tiimikaaslane Thierry Neuville, kes kaotas soomlasele vaid 2,3 sekundiga. Valitsev maailmameister Sebastien Ogier kukkus suurest mängus laupäeval, kui tegi kaheksanda kiiruskatse viimases kurvis sõiduvea ja kaotas ligi 20 minutit.

Lapimaa ralli kaheksa parimat:

Lapimaa ralli 8 parimat Foto: Ekraanitõmmis

MM-sarja seis peale Lapimaa rallit:
1. Kalle Rovanperä 39
2. Thierry Neuville 35
3. Sebastien Ogier 31
4. Elfyn Evans 31
5. Ott Tänak 27
6. Takamoto Katsuta 16
7. Craig Breen 16
8. Dani Sordo 11 

14:19
Eigo Kaljurand

Lapimaa ralli kaheksa parimat:

Lapimaa ralli 8 parimat (Ekraanitõmmis)
14:17
Eigo Kaljurand

Punktikatse tulemused:

Punktikatse kümme parimat (Ekraanitõmmis)
14:16

"Kui sa lähed uuele rallile, siis sa tea mida oodata. Surve oli peal ja teadsime, et võistlus tuleb keeruline. Aga lõpuks oli piisav, tegime vaid ühe vea. Tulime täna läbi nii puhtalt kui võimalik," rääkis Tänak.

"Lapimaa on üks parimaid kohti talveralliks. Teede profiil oli väga nõudlik."

14:13

Tänakul kogunes finišis kaotust 1,7 sekundit. Punktikatsel andis see neljanda koha, aga mis peamine: Ott Tänak võitis Lapimaa MM-ralli!

14:11

Tänak tuleb üsna rahulikult. Eelviimases vaheajapunktis on ta kuues...

14:11

Rovanperä: "Kindlasti (riskisin). Tahtsin võidelda kõrgetele kohtadele, vajutasin terve nädalavahetusel maksimumiga. Hea nädalavahetus, andsin endast kõik. Polnud perfektne, aga päris äge."

14:09
Eigo Kaljurand

Rovanperä teeb võimsa lõpu! Soomlane edestas Breeni 0,3 ja Neuville'i 0,4 sekundiga. Olematud vahed!

14:08

Kas Rovanperä jääb Neuville'i ette? 5 km enne katse lõppu oli tal veel varu alla sekundi, sest ta tuli katse esimest poolt aeglasemalt kui Hyundai piloot. Huhuh, metsikult põnev etapp!

14:07

Neuville: "Hea kiiruskatse. Vajutasin, aga katse lõpuks kaotasin esirehvid. Kokkuvõttes oli siiski hea nädalavahetus."

14:05

Neuville on finišis ja belglane läheb katsel siiski teiseks, sest katse lõpuosas andis ta aega ära. Breen on kiirem 0,1 sekundiga.

14:04

Neuville tuleb hirmsa hooga! Enne viimast kiiruskatset kaotas ta teist kohta hoidnud Rovanperäle 1,9 sekundiga.

14:03

Breen: "Hah, kergendus. Ei tundunud suurepärane sõit, aga pean tänama insenere, kes andsid infot, mida tegin enne valesti. Vaimselt oli väga raske nädalavahetus."

14:01
Eigo Kaljurand

Breen läks uueks liidriks! Iirlase aeg 10.02,7 ehk Ogier'd edestas ta 1,5 sekundiga. 

13:59

Evans kaotas Ogier'le 3,8 sekundiga, mis annab hetkel teise koha. Britilt üsna nõrk sõit, sest ta edestas Katsutat vaid 0,7 sekundiga.

"Mulle endale tundus puhas sõit," sõnas Evans, kes võttis ralli laiemalt kokku. "Polnud nädalavahetus, mida soovisime. Hooti näitasime kiirust, aga kindlasti on palju õppida."

13:56

Solberg sõitis Loubega sarnases kohas valli ja masin lendas teele risti. Kui rootslane poolel teel juhtis Ogier' ees napilt, siis lõpuks kogunes finišis kaotust 14,7 sekundit. Aga peamine, et ta lõpuni jõudis. Seni on kaks Hyundaid välja lennanud, loodame, et kogenud mehed ikka mahuvad teele.

"Ma ei teadnud, millal taas (WRC-masina) rooli saan ja mõtlesin, et miks mitte vajutada," rääkis naerusuine Solberg. Tõsi, kokkuvõttes andis Solberg koha esikuuikus ära, sest Katsuta läks temast 1,2 sekundiga mööda.

13:52

OI-OI-OI, SOLBERG MIDA SA TEGID?

13:51

Ehkki Katsuta kaotas punktikatsel Ogier'le 4,5 sekundiga, siis suures plaanis võib jaapanlane kindlasti rahul olla. Sõidukiiruse poolest oli see mehe üks parimaid, kui mitte parim MM-ralli.

"Kui tingimused on ühtlased, siis olen enesekindel. Kui on lahtist lund, siis see kaob. Tegin ühe suure vea, millest tuli ajakaotus," jõudis Katsuta rääkida enne, kui telepilt ära kadus.

13:47

M-Spordi teine piloot Teemu Suninen kaotas Ogier'le 11,6 sekundit. "Leidsin kohti, kus sõita kiiremini, aga jäime ikkagi Ogier'st päris kaugele," rääkis soomlane, kelle maski alla peidetud näost paistis pettumus. 

13:43

Greensmith punktikatsel konkurentsi ei pakkunud, sest kaotas Ogier'le 18,8 sekundiga. "Üldiselt läks sõit ajapikku paremaks. Arenesin, kuid väga palju kallal on ka tööd teha," tõdes M-Sporti rooliv britt.

13:41

Paistab, et sõitjad panevad hullu. Ogier' masin pänderdas vallist valli ja oli näha, et mees pingutas. Prantslane pani ette aja 10.04,2, mis oli umbes kolm sekundit kiirem kui Evansil, kes võitis selle kiiruskatse esimesel läbimisel. 

"Lõpuosas pidin teed puhustama, et sellest sõidust ei piisa heaks ajaks. Lendasin ka vallidesse," rääkis Ogier, kellelt uuriti ka Lapimaa ralli kohta laiemalt. "Kena koht sõitmiseks, aga kui oled rajal esimene, siis kõik ei tundu nii ilus. Mis seal ikka, ootame järgmist rallit. On nagu on."

Loe rohkem