Sisuturundus
1. märts 2021, 11:18

Miks võib sinu pesumasina A+++ energiaklassist saada alates märtsist E-klass?

Kui oled viimasel ajal soetanud kõrge energiaklassiga uue pesumasina, siis tegid rahakotile ja loodusele suure teene. Pesumasinad on aga nõudepesumasinate ja jahutusseadmete kõrval ühed neist kodumasinatest, mis saavad 2021. aasta märtsist uued energiaklassid. Electroluxi koolitusjuht Margus Soots rõhutab, et seadmed sellest energiakulukamaks ei muutu.

„Uue märgise eesmärk on aidata tarbijatel paremini tuvastada tänapäeval tehnoloogiliselt väga arenenud kodumasinate erinevusi. Kuna suurem osa seadmeid mahub A kuni A+++ kategooriatesse, siis kevadest paigutatakse osad kodumasinagrupid uuele energiaskaalale A-G klassidesse. Oluline on teada, et energiatarbimine selle muudatuse tagajärjel ei muutu,“ ütleb Margus Soots.

Praegu kasutusel olev Euroopa Liidu energiamärgis võeti järk-järgult kasutusele alates aastast 1994. „See on laialdaselt tunnustatud ja kasutusel kogu Euroopas – selline ühtne süsteem võimaldab tarbijatel teha teadlikke valikuid tõhusate ja säästvate kodumasinate osas. Kuid tänapäeval kuulub enamik seadmeid kõrgematesse klassidesse, mis on positiivne, aga raskendab parimate toodete leidmist." kommenteerib Soots.

Mida suurem on seadme jõudlus, seda vähem kulutab see ressursse ehk elektrit, vett ja näiteks pesuvahendeid, olles seega sõbralikum nii rahakotile kui ka keskkonnale. „Electrolux on juba aastaid tootnud kodumasinaid jätkusuutlikkust silmas pidades – see tähendab väikest energiakulu, aga ka spetsiaalseid funktsioone, mis võiksid vähendada tarbimist. Näiteks suudavad külmikud toitu palju kauem värskena hoida ja pesuseadmed riideid kohelda nii, et need püsivad pikemat aega nagu uued,“ selgitab Electroluxi koolitusjuht Margus Soots.

Kuidas saab aga märtsist kodumasinate energiaklasse nii palju muuta, kui seadmetel  on täpselt samad omadused, mis varem? „Muutuvad näiteks seadmete testimismeetodid, ökodisaini nõuded ja info, mida märgisel kuvatakse. Mõnel tootekategoorial jäetakse skaalade ümber jagamisel kõige kõrgem ehk A-klass tühjaks, hoides ruumi tuleviku kodumasinatele, mis võivad tänastest veelgi energiatõhusamad olla,“ sõnab ta.

Kodumasinate valimisel võiks energiamärgis olla üks peamisi kriteeriumeid. Seal on lisaks konkreetsele energiaklassile kuvatud ka seadme elektri- ja veekulu, mahutavus ning müratase. Olenevalt tootetüübist saab märgiselt veel informatsiooni, mida masina tõhususe kohta tavatarbijal peamiselt vaja oleks.

„Kui inimesed otsivad näiteks pesumasinat, siis poodi sisse astudes võlub neid eelkõige seadme välimus ja hind, seejärel minnakse funktsioonide ja energiatõhususe juurde. Tegelikult peaks alustama just neist kahest viimasest, sest need määravad tegelikult kodumasina hinna ja erinevate seeriate lõikes ka välimuse,“ räägib Margus Soots.

Tema sõnul on tänapäevastel kodumasinatel palju uuenduslikke funktsioone, mis teevad kallima hinna juba mõne kuu või aastaga tasa. „Võtame näiteks Electroluxi pesuseadmete auruprogrammid – vahel vajavad riided terve pesutsükli asemel lihtsalt kerget värskendust. Selleks on võimalik valida värskendav auruprogramm. Kui rõivad pole määrdunud, siis selline lahendus hoiab kokku nii vett, elektrit kui aega, aga ka säästab kangaid ebavajaliku pesemise eest.“

Teisena toob Soots välja TwinTech-tehnoloogiaga külmikud, kus hoitakse ideaalset niiskust ja temperatuuri, mistõttu püsivad toiduained oluliselt kauem värskena. Samuti on külmikutes spetsiaalsed sahtlid puu- ja köögiviljade ning liha jaoks, mis säilitavad nende kvaliteeti kuni 40% kauem.

„Kõik sellised detailid mängivad energiatõhususe juures suurt rolli ja kui me räägime jätkusuutlikkusest, siis küsimus ei ole ainult vee- ja elektrikulus, vaid keskkonna hoidmises ja ebavajaliku tarbimise vähendamises. Kodumasinad on meile neis igapäevaelus olulistes aspektides väga palju abiks,“ lisab Electroluxi koolitusjuht Margus Soots.