Vene diplomaadid ja nende perekonnad.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
26. veebruar 2021, 12:16

Vene diplomaadid naasid Põhja-Koreast kodumaale käsidresiiniga

Rühm Vene diplomaate ja nende perekonnad lahkusid Põhja-Koreast omapärasel viisil. Koroonaviiruse põhjustatud karmi karantiini tõttu pidid nad kodumaale pääsemiseks kasutama inimjõul liikuvat dresiini, teatab BBC.

Teatavasti on Põhja-Korea blokeerinud viiruse leviku piiramiseks reisiliikluse. Seega polnud Venemaa diplomaatidel kodumaale pääsemiseks erilisi valikuid. Kaheksa Põhja-Koreast lahkunud inimest sõitsid suurema osa teest küll rongi ja bussiga, ent piiri pidid nad ületama inimjõul liikuva dresiiniga.

Rööbastel liikuva käsidresiini peamiseks „mootoriks“ oli saatkonna kolmas sekretär Vladislav Sorokin. Tema ihujõul ületati raudteesõidukil ka Venemaale viiv Tumeni jõe raudteesild. Sõidu pikkus oli umbes kilomeeter.

„Kuna piir on olnud suletud enam kui aasta ja reisiliiklus peatatud, tuli koju jõudmiseks ette võtta pikk ja keeruline teekond,“ teatas Vene välisministeerium sotsiaalmeedias. Ministeerium jagas ka fotomaterjali dresiinil suurte kompsude taga seisvatest diplomaatidest, kes suundusid talvise maastiku taustal kodumaale. Üle piiri jõudes olid venelased muidugi väga rõõmsad.

Diktaatorliku riigi ametnikud väidavad, et neil pole seni tuvastatud ühtegi haigusjuhtumit, ent välisvaatlejad ei pea seda reaalseks. Alates eelmise aasta algusest on keelatud riigist väljuv ja sinna sisenev rongiliiklus. Samuti peatati suurem osa rahvusvahelistest lendudest. Viimase aasta jooksul on paljud välisdiplomaadid riigist lahkunud. Samuti on suletud enamik sealsetest lääneriikide saatkondadest. Paljud diplomaadid lahkusid üle maismaapiiri Hiinasse, ent mullu märtsis korraldati nende jaoks Pyongyangist ka üks erilend Vladivastokki.