Foto: Envato Elements
Sisuturundus
24. märts 2021, 13:34

Kust saada tasuta investeerimiskogemust?

Balti börsil on tehingute tegemine ja aktsiate hoidmine LHV klientidele juba üle aasta täiesti tasuta. See on toonud turule hulgaliselt uusi investoreid, kes ilma tehingutasudeta investeerimismaailmas esimesi samme teevad.

Põhjuseid, miks investeerimist alustada just Balti aktsiatega, on peale null-euroste tehingutasude veel mitmeid. Näiteks, kui USA-s soovib alustav investor hakata investeerima aktsiatesse, avaneb talle esimese võimalusena väga kõikuv ja lai USA börs. Balti turg on aga alustamiseks sobiv samm, sest siinne turg on veidi rahulikum ja vabam üleliigsest mürast ning aktsiatega tehingute tegemine väga lihtne ja mugav.

Balti aktsiate omamise hirmu vähendab asjaolugi, et enamik Tallinna börsil olevate ettevõtete tooteid ja teenuseid on inimeste endi poolt igapäevases kasutudes, olgu nendeks siis LHV Groupi pakutavad pangateenused, Tallinna Kaubamaja Gruppi kuuluvast Selverist tehtavad iganädalased toiduvarumised või Tallinna Vee pakutavad veevarustusteenused. Nimetatud ettevõtete aktsiad on Tallinna börsil investorite seas ka ühed populaarseimad.

Balti aktsiate madalam likviidsus ei tohiks väikeinvestori jaoks endast probleemi kujutada. Nii kaua, kui tehingusummad püsivad madalana, leiab väiksemate summade juures ostja või müüja alati vastaspoole. Summade suurenedes ja kogemuste täienemisel on Balti börsilt igal ajal võimalik edasi liikuda ka suurematele börsidele, mis oleks hajutamise põhimõtet silmas pidades pikaajalise investori jaoks ka loogiline jätk.

Kuigi Balti börs võib tunduda globaalsete aktsiaturgude kõrval igavamana, on viimase aja arengud näidanud vastupidist. Tehinguaktiivsus püsib kõrgel tasemel ning on pannud liikuma ka aktsiahinnad. Nii on aastaga teinud märkimisväärseid tõuse näiteks Harju Elektri, LHV Groupi ja Merko aktsiad, aidates alustaval investoril aru saada oma riskitaluvusest, kuid pakkudes samal ajal ka korralikku tootlust ja pinget.