Therese Johaug naasis pärast dopinguskandaali kohe võidulainele.Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
27. veebruar 2021, 22:18

Endise Eesti suusatipu mõtisklus: kahtlen, et Norra ajakirjanikud küsisid täna Johaugilt, kas ta huulepulka ikka kasutas (12)

Endine tippsuusataja Kaspar Kokk arutles ETV spordiuudistes selle üle, kuidas saaks Eesti spordiavalikkus ja ajakirjanikud ühiselt unustada 2019. aasta Seefeldi MMi dopinguskandaali, kus keelatud võtete ja ainetega jäid lõpuks vahele Karel Tammjärv, Algo Kärp ja Andreas Veerpalu.

Saatejuht Tarmo Tiisler uuris külaliselt, kas Seefeldi MMi dopinguvari on Eesti suusatamise kohalt maha raputatud. „Siin on kaks poolt. Halb on see, et Seefeldi skandaal maandus ebasoodsale pinnasele. Eesti suusatamist on teatavasti viimase kümne aasta jooksul raputanud mitmed ebameeldivad sündmused,“ arutles Kokk. „Hea on see, et meil on noor põlvkond, kellel polnud skandaalidega mingisugust kokkupuudet.“

Endine tippsportlane jätkas: „Arvan, et kui noored sportlased saavutavad häid tulemusi, siis tänu sellele unustame vana. Aga meil peab olema ka soov seda unustada. See peaks olema spordiavalikkuse ja tegelikult ka ajakirjanduse soov, et see selja taha jätta. Täna tuli Therese Johaug Obertdorfis naiste suusavahetusega sõidu maailmameistriks. Therese minevik ei ole olnud tegelikult plekitu. Ma kahtlen, et Norra spordiajakirjanikud küsisid Thereselt täna finišis, kas ta huulepulka ikka hoolega kasutas. Tegelikult peab olema meie ühine soov, et olnu selja taha jätta, keerata puhas leht ja minna noortega edasi.“

Kokk vihjas 2016. aasta septembrikuule, kui Johaug jäi vahele dopingaine Closteboli kasutamisega. Tegemist on anaboolse steroidiga ning Johaugi sõnul sattus see tema organismi huulepulga kasutamise tõttu. Lõpuks sai Johaug 18 kuu pikkuse võistluskeelu ja jäi eemale 2018. aasta olümpiamängudelt.

Hiljem naasis ta väga edukalt suusarajale ning 2019. aastal Seefeldis krooniti Johaug kolmekordseks maailmameistriks. Täna triumfeeris ta Oberstdorfi MMil suusavahetusega sõidus.

Kaspar Kokk kuulus pikalt Eesti suusakoondisesse ja tema säravaim tulemus pärineb 2007. aasta Sapporo MMilt, kus Kokk saavutas 50 km klassikastiilis ühisstardist sõidus 11. koha. 2006. aasta Torino olümpial oli ta 30 km suusavahetusega sõidus 20.

Kaspar Kokk. Foto: JOOSEP MARTINSON