Toyota tiimipealik Jari-Matti Latvala.Foto: Zumapress/Scanpix
WRC
28. veebruar 2021, 09:13

ALGAJA TIIMIJUHI TUNNUSMÄRK? Latvala sõnul tehti Lapimaa MM-etapiks valmistumisel olulisi vigu

Arktika MM-ralli on seni osutunud Hyundai peoks, sest esinelikus on lausa kolm nende ekipaaži. Toyota rallitiimi pealik Jari-Matti Latvala nendib, et Lapimaa etapiks valmistumisel tehti suuri vigu.

Arktika MM-ralli eel peeti võistluse soosikuteks Toyota masinaid, sest paberil pidanuks neile paremini sobima kiired teed, kus kiiruskatsete läbimise keskmine tempo ületab hooti 130 km/h. Kuid juba reedel selgeks, et Hyundai on etapiks paremini valmis.

Enne viimasest päeva on Toyota sõitjatest esinelikus vaid 20aastane soomlane Kalle Rovanperä, kes hoiab Ott Tänaku järel teist kohta. Elfyn Evans on viies, Sebastien Ogier kukkus suurest mängust laupäevase viimase katse lõpus, kui tegi sõiduvea ja kaotas ligi 20 minutit. Samas ei mahtunud prantslane enne õnnetustki esiviisikussse.

Toyota sõitjate huulilt tuleb nurinat, sest nende masinad on alajuhtitavad ja esirehvid kuluvad kiiremini kui konkurentidel. Alates selles hooajast meeskonda juhtiv Jari-Matti Latvala nendib, et tiim pani ettevalmistusega mööda.

"Lapimaa testisõitude trass oli hea, kuid see oli väga kiire ja ainult lühikeste kurvidega. Meie mured avalduvad sellel rallil hoopis pikkades kurvides. Siin etapil sõidetakse väga palju kurve, mida läbitakse neljanda või isegi kuuenda käiguga," rääkis Latvala portaalile Rallit.fi.

"Kurvid algavad laugelt, kuid lõpus lähevad järsemaks. See tähendab, et autot peab nende lõpus järsult pöörama. Masinad peaksid liikuma sujuvalt, kuid see on meie probleem. Meie autod ei reageeri kurvide lõpus piisavalt hästi ja nad ei sõida piisavalt sisse. Selle asemel hakkasid nad trajektoorist välja kanduma," kirjeldas tiimiboss muresid.

Mehe sõnade kirjutas alla ka Rovanperä. "Ma ei oska öelda, mis autoga valesti läks," rääkis ta laupäeva lõunal. "Kui teaksime muredele lahendust, siis oleksime autode seadeid juba varem muutnud. Võrreldes siinsete oludega, olid meie testikatsetel tingimused teistsugused," ütles noor soomlane.

Arktika MM-rallil on pühapäeval kavas kaks 22,47 kilomeetri pikkust Aittajärvi läbimist, millest teine on ka punktikatse. Vimase päeva eel kaotab Rovanperä Ott Tänakule 24,1 sekundiga.