Mika Vermeulen.Foto: Imago Sport / Scanpix
Doping
2. märts 2021, 14:34

Austria suusataja veredopingut tarvitanud koondisekaaslastest: nad on kriminaalid ja idioodid!

Kaks aastat tagasi Seefeldi MMil lahvatanud veredopinguskandaal läks Austria murdmaasuusatajale Mika Vermeulenile (21) väga hinge. "Nad pasandasid meile näkku! Olime nende sõbrad, aga nad reetsid meid. Nad on kriminaalid ja idioodid," sõnas ta endiste koondisekaaslaste Max Hauke ja Dominik Baldaufi kohta.

Hauke ja Baldauf olid kaks viiest suusatajast, kelle Austria politsei ühe võistluspäeva hommikul arreteeris. Neist Hauke tabati otse teolt ehk nõel veenis.

"Max elas ka Ramsaus, seega treenisime koos. Ta oli mulle eeskuju," rääkis Vermeulen Soome väljaandele Iltalehti. "Rääkisime palju Austria dopinguajaloost ja sellest, et puhtalt on ka võimalik sporti teha. Max ütles, et iga dopingutarvitaja on idioot. Lõpuks tuli välja, et ta on reetur ja petis. Olin vihane ja pettunud, aga ka löödud."

Soome suusalegendi Mika Myllylä järgi nime saanud austerlane kõneleb dopingust väga karmide sõnadega. Tema hinnangul reetsid Hauke ja Baldauf terve koondise.

Austrias on dopingu tarvitamine kriminaalkuritegu, seega mõistis kohus Haukele ja Baldaufile karistuseks viie kuu pikkuse tingimisi vanglakaristuse. Vermeuleni meelest oli see liiga leebe.

"Kui paned pettuse toime ärimaailmas, lähed vangi. Spordis peaks sama olema. Pettus on pettus. On reeglid, mida tuleb järgida. Oma sõpru ei peteta," tutvustas noor suusataja oma mõttemaailma.

Vermeulengi oli kaks aastat tagasi Seefeldis kohal ja osales 50 km vabatehnikamaratonis, kus sai 56. koha. 

Kuivõrd dopinguskandaal halvas kogu Austria koondise tegevuse kuudeks, kolis Vermeulen aega raiskamata Norrasse. "Maailma parimad suusatajad on seal. Ma ei jaga arvamust, et kõik norralased panevad dopingut. Olen kohanud paljusid häid sportlasi, kes on puhtad. Tahan mõista, mida nad teevad meist teisiti. Karm tõde on, et nad treenivad rohkem, kõvemini ja paremini kui meie," sõnas ta.

Vermeuleni sõnul on Austria suusatamine nüüdseks löögist toibunud ja taas tõusuteel. Tõsi, järelkasvuga pole lood kiita, aga töö käib. Samas on tema arvates parem saada praegu keskpäraseid tulemusi, kuid üllatada tippu. See viitaks taas dopingule.

"Võime õppida Teresa Stadloberilt," viitas ta Austria parimale naissuusatajale, kes jäi laupäeval MMi suusavahetusega sõidus esimesena medalita. "Ta on minu silmis töökas sportlane, kes võistleb tipus puhtalt. See annab lootust."

Vermeulen oli klassikasprindis 64., kuid paarissprindis koos Benjamin Moseriga 11. ehk esimesena finaaliukse taga.