Ott Tänak nentis, et Lapimaa MM-ralli eelne Foto: Aldo Luud
WRC
2. märts 2021, 19:36

Ott Tänak: kahe nädala jooksul survestasin insenere kõvasti, lõpuks tasus see ära

Ralliäss Ott Tänak valitses Lapimaa MM-etappi alates esimesest kiiruskatsest kuni finišilipuni. Saarlase sõnul polnud tema ettevalmistus võistluseks ideaalne, aga lõpuks tõi edu inseneride survestamine.

Arktika MM-ralli kujunes ootamatult Hyundai peoks, kui esimesest neljast kohast hõivati kolm. Poodiumi kõrgeimaile astmele tõusis Tänak, kolmas oli Thierry Neuville ja neljas Craig Breen, nende vahele mahtus Toyotat roolinud soomlane Kalle Rovanperä. 

Eestlane vajutas gaasi põhja juba esimesel päeval, kui reedel sõidetud kahe Sarriojärvi kiiruskatse läbimise järel juhtis ta Breeni ees 16,2 ja Rovenperä 20,4 sekundiga. Seda edu hoidis Tänak kuni päevapäeva lõunani.

"Uuel rallil valitseb teadmatus, mistõttu peab õppima sõidu käigus. Mõnedele asjadele peab kiiresti reageerima, aga ilmselt oli ralli algus see koht, kus sai teistega vahe sisse sõita," ütles Tänak WRC kodulehele antud intervjuus. 

"Võistluse käigus kõik õpivad ja saavad teadmisi, mistap vahed muutuvad üha väiksemaks. Teadsin, et pean edu saavutamiseks algusest peale suruma ja saama teistega väikese ajavaru. Sain sellega hakkama."

Toyota rallitiimi pealik Jari-Matti Latvala tõdes laupäeval, et Lapimaa etapiks valmistumisel tehti suuri vigu, sest nad testisid Põhja-Soome teedel, kus polnud kiireid kurve. Hyundai sõitjad Tänak ja Neuville hoidsid kätt soojas muuhulgas Otepää talverallil, eestlase sõnul polnud nendegi ettevalmistus päris ideaalne.

"Käisime testimas üsna lumistel ja aeglastel teedel," selgitas Tänak. "Lisaks toimus Eestis pisike kohalik ralli, kus kogusime kilomeetreid, aga sealgi olid olud siinsetest väga erinevad. Mul polnud autos head tunnet ega enesekindlust, nii et nägime kindlasti vaeva."

Endise maailmameister nentis, et Otepää ja Arktika ralli vaheline aeg oli pingeline. "Järelejäänud kahe nädala jooksul survestasin insenere kõvasti, sest meil oli vaja midagi välja mõelda. Esialgu tahtsime shakedownil (Arktika MM-ralli testikatsetel –  E.K) kahe läbimisega asjad paika saada. Sellel päeval tehti päris palju tööd, aga lõpuks tasus see ära," sõnas Tänak. "Me proovisime erinevad asju. Ütleme nii, et me teadsime, mis ei toimi, ja pidime katsetama asju, mis toimisid."

WRC-masinad tulevad MM-sarjas taas rajale 22. aprillil, kui etapp toimub Horvaatias. Tänak hoiab kahe etapi järel kokkuvõttes viiendat kohta.