„Nagu igal aastal tahame Eestis võita kõik, mis võita on võimalik, ja olla Euroopas edukad,“ ütleb FC Flora klubi president Pelle Pohlak algava vutihooaja eel.Foto: Stanislav Moshkov
Jalgpall
4. märts 2021, 19:48

Kas Flora tahab Euroopat vallutada?

Teisipäeval algava jalgpalli Eesti meistriliiga suursoosik on tiitlikaitsja Flora, kuid klubi president Pelle Pohlak jääb hooaja eel diplomaatiliseks: rohevalged ei eelda, et miski tuleb kodus või Euroopas iseenesest. 

Florast on saanud koduse klubijalgpalli vääramatu jõud: mullu oli Jürgen Henni juhendatav klubi meistriliigas ülivõimas, edestades teiseks tulnud Paidet 16 punktiga. Flora paistis silma Euroopaski, sest jõudis Euroopa liigas play-off’i, kus jäi küll lahingu järel Zagrebi Dinamole 1:3 alla.

Kahe hooaja vahel on klubist lahkunud Vlasi Sinjavski (liitus Tšehhi meistriliiga klubi MFK Karvinága), Vladislav Kreida (liikus Rootsi esiliiga klubisse Helsingborgs IF) ja Frank Liivak (liikus I Levadiasse), kuid asemele on hangitud Eesti koondise kogenud mängumehed Henrik Ojamaa ja Sergei Zenjov. Jätkavad ka mullune Eesti liiga parim väravakütt, koondiseski väravalaine leidnud Rauno Sappinen ning keskväljamaestro Konstantin Vassiljev. Võimalik, et sel aastal näeb väljakutel Flora kõigi aegade tugevaimat koosseisu.

Floraga liitus Eesti koondise eest 87 mängus 13 väravat löönud Sergei Zenjov. Foto: Erki Pärnaku

Tänavu lisandub Euroopasse kolmas klubisari: meistrite liiga ja Euroopa liiga kõrval alustab Konverentsi liiga. Meistrite liiga eelringidest startivale Florale annab see senisest suurema võimaluse jõuda esimese Eesti meeste vutiklubina eurosarja alagrupiturniirile. Kas lõpuks ometi on aeg Euroopat vallutada?

President Pelle Pohlak ütleb, et klubi sees siiski eraldi Euroopa edu pole rõhutatud. „Nagu igal aastal tahame Eestis võita kõik, mis võita on võimalik, ja olla Euroopas edukad,“ ütleb Pohlak hooaja eel antud intervjuus ning lisab, et ei soovi kindlasti nii varakult teha kõlavaid avaldusi. 

Paljude jaoks üllatuslikult jätkab Floras ka Eesti mullune parim jalgpallur Rauno Sappinen. Kriitikud imestavad, kuidas on võimalik, et meistriliiga väravamasin ei leia teed piiri taha. Pohlak selgitab, et praegu on Sappinenil jätkuvalt õhus paar Skandinaaviasse siirdumise võimalust, kuid tõenäosus on väike. Pigem jätkab ta Floras ja liigub välismaale suvel või hooaja järel. 

Mullu jalgpalli Eesti meistriliigas 26 väravat löönud Rauno Sappinen jätkab Floras. Kas tänavu tuleb veel rohkem tabamusi? Foto: Stanislav Moshkov

„Teades Raunot mängijana, siis kui tal ei õnnestu praegu välismaale minna, suudab ta võtta eesmärgiks veel paremini mängida,“ ütleb Pohlak veendunult. Tema sõnul on Flora praegu olukorras, kus mängijad ei taha iga pakkumisega kaasa minna. Kui liikuda edasi, siis heasse keskkonda, lisab ta. 

Kas Eesti koondislasi Ojamaad ja Zenjovi tuli klubisse meelitada? „Ütleme nii, et mõned asjad on ilusasti kokku jooksnud. Oleme neil eelmistel aastatel silma peal hoidnud ning nüüd said kokku meie soov ja nende tahe tulla,“ vastab Pohlak.

Muidugi pole kahe hooaja vahel maganud ka Flora konkurendid. Näiteks Florast Levadiasse lahkunud Frank Liivak tahab endisele koduklubile kindlasti üht ja teist tõestada. Just I Levadia on olnud mängijaturul kõige aktiivsem ning juba liiga avavooru järel saab esimese pildi, kas arvukate võõrmängijatega on täkkesse pandud. 

Flora president leiab, et kahe hooaja vahel on tugevnenud kõik klubid. „Ega me ei eelda, et midagi tuleb lihtsalt. Iga aasta algab nullist ning eelmised hooajad ei loe. Mul ei ole kombeks enne hooaja algust hinnata, kes mis seisus on. Ma olen protsessiusku. Kui hooaeg algab, siis näeme, kes suudab oma asjad kõige paremini toimima panna. Paberi peal ei mängi lõpuks keegi, ka meie mitte,“ arutleb Pohlak.

Jalgpalliklubisid ootab koroonaviiruse tõttu ees arvatavasti ajaloo keerulisim hooaeg. Floragi viibis teisipäevani eneseisolatsioonis, sest ühe mängija viiruseproov oli osutunud positiivseks. Seetõttu peetakse ka Flora ja Paide vaheline Superkarikafinaal alles täna. 

Kuidas keeruline aeg üht klubi on mõjutanud? „Ma arvan, et muud varianti ei ole, kui olukorraga kohaneda. Sel aastal on kõige edukam see, kes suudab olukorraga kohaneda ning ei lase ennast häirida seisakutest, isolatsioonidest, viimase hetke mängumuudatustest. Lõpuks on kõik ju profid, see on nende töö. Teistes eluvaldkondades on samamoodi – töö tuleb lõpuks korralikult ära teha vaatamata sellele, milline on situatsioon,“ toob Pohlak välja algava hooaja peamise märksõna.