Selline oli tänase meeste 50 km maratoni finiš: Aleksandr Bolšunov on rajalt välja puksinud Johannes Hosflöt Kläbo. Sealjuures murrab venelane oma suusakepi.Foto: Emmi Korhonen via www.imago-images.de/Scanpix
Talisport
7. märts 2021, 19:45

Pettunud Klæbo: Bolšunov proovis mind rajalt välja trügida! Venelase õigustus: valisin õige raja (10)

Põhja suusaalade MMil Oberstdorfis lahvatanud skandaali kommenteerisid nii Johannes Høsflöt Klæbo, kellelt kuldmedal finiši järel ära võeti, kui ka venelane Aleksandr Bolšunov.

Meeste 50 km ühisstardiga klassikatehnikasõit sai dramaatilise lahenduse, kui kuldmedalit jahtinud ja liidrina sõitnud venelane Bolšunov proovis konkurenti Klæbot justkui rajalt välja puksida. Seda tehes murdis ta oma suusakepi ja seetõttu jõudis lisaks Klæbole enne teda üle finišijoone ka teine norralane Emil Iverson.

Pärast võistlust algasid aga kohtunike arutlused ja segadus, mille järel Klæbo diskvalifitseeriti. Selle tulemusel krooniti võitjaks hoopis Iversen.

Värske maailmameister Emil Iversen. Foto: CHRISTOF STACHE

Bolšunov sai teise koha, kuid oli nii pettunud, et ei pannud autasustamisel medalit isegi kaela.

Pettunud Aleksandr Bolšunov. Foto: CHRISTOF STACHE

Kullast ilma jäänud Klæbo kõndis pärast kohtunike otsust suusastaadionilt minema, kuid jagas hiljem siiski kommentaare Dagbladeti väljaandele.

„Tundsin, et ta proovis mind rajalt välja trügida, kui tahtsin temast väljastpoolt mööduda. Niimoodi ma end tundsin. Tal oli vasakul pool piisavalt ruumi,“ andis Klæbo mõista, et ei saa Bolšunovi käitumisest aru. „Väga mõttetu, et see kõik nii lõppes.“

Johannes Hosflöt Kläbo. Foto: CHRISTOF STACHE

Kokkuvõttes hõbeda teeninud venelane õigustas omapoolset käitumist. „Valisin enne finišit õige raja. See oleks võimaldanud kiiremini suusatada ja omada finišijoone ületamiseks parimaid võimalusi. Pärast kontakti Klæboga purunes mu suusakepp. Sel hetkel kaotasin kõik võimalused MM-tiitli võitmiseks,“ väitis Bolšunov, et temagi oli selles olukorras kaotaja.

Autasustamisel silmnähtavalt pettunud Bolšunov selgitas hiljem, miks ta medalit vaid käes hoidis, aga kaela ei pannud. „Medaleid saab ümber kaela panna vaid siis, kui poodiumil on õiged võitjad. Iversen ei ole õige võitja,“ sõnas venelane. Ta väitis, et Venemaa on esitanud Iverseni võidu osas protesti.

Johannes Hosflöt Kläbo läks pärast sõitu Aleksandr Bolšunovi lohutama, kuid ei teadnud siis veel, et temalt kuldmedal ära võetakse. Foto: Sergei Bobylev