Klen-Kristofer Kaljulaid.Foto: Tashkent GS, IJF/ Di Feliciantonio Emanuele
Spordivaria
8. märts 2021, 09:08

VÕIMAS ESITUS! Klen-Kristofer Kaljulaid alistas maailmameistri ja jõudis pronksimatšini

Usbekistanis Taškentis toimunud judo Grand Slam turniiril tegi suurepärase tulemuse Klen-Kristofer Kaljulaid, kes alistas neli vastast ja jõudis pronksimatšini.

Kaljulaidi kehakaalus -90kg võistles 44 sportlast. Esimeses ringis kohtus ta Peruu esindaja Yuta Villar Galarettaga. Kohtumine oli üsna tasavägine, kuid Galaretta teenis eksimuste eest endale kolm karistust, mis tähendas automaatselt meie mehe võitu.

Teises ringis tuli vastaseks mongol Altanbagana Gantulga, kellel on taskus nii mõnigi superturniiride medal. Kohtumine Gantulgaga möödus oluliselt aktiivsemalt ning Kaljulaidile tõi võidu kohtumise keskel visatud waza-ari vääriline heide. Kolmas kohtumine tšehhi David Klammertiga lõppes võimsa ipponiga meie mehe kasuks.

Veerandfinaalis tuli vastaseks aser Mammadli Mehdiyev, mainimist väärib kindlasti asjaolu, et maailmareitingus asetseb ta 10. kohal. Kaljulaid näitas kohtumise jooksul ilusat maadlust, kuid pidi siiski sel korral loovutama võidu aserile ning jätkama teekonda lohutusringides.

Lohutusringide esimeses kohtumises sai Kaljulaid lõpuks revanši koreakalt Gwak Donghanilt, kes ta 2019. aasta MM-il medalikonkurentsist elimineeris.
Gwak on Rio olümpiapronksi ja 2015. aasta maailmameister. Meeste kohtumine oli võitluslik ja närvikõdi tekitav, kuid sel korral võttis Kaljulaid magusa võidu sekundid enne normaalaja lõppu.

Järgnes päeva viimane kohtumine pronksmedalile. Vastaseks ungarlane Krizstian Toth, kes mingil põhjusel satub tavaliselt kokku teise sama kaalu koondislase Mattias Kuusikuga.

Matš oli tasavägine, kummalgi mehel tablool üks karistus ning tundus, et läheb lisaajale. Kuid siis üllatas Toth meie meest kontraheitega
ning lõpetas kohtumise vaid mõned sekundid enne normaalaja lõppu, pistes endale taskusse pronksmedali.

Kaljulaidilt võimas esitus, alistades maailma esinumbreid ning tasuks vääriline viies koht Suure Slämmi turniirilt.