Tokyo olümpia ümber on palju segadust.Foto: Reuters/Scanpix
Olümpia
9. märts 2021, 15:48

JAAPANI VALITSUS: välismaa pealtvaatajaid olümpiale ei lubata (3)

Jaapani valitsus otsustas, et suvisele Tokyo olümpiale ei pääse välismaalt pärit pealtvaatajad.

Järgmisel nädalal toimub koosolek, kus lisaks valitsusele ja kohalikule olümpiamängude korralduskomiteele osalevad Rahvusvahelise olümpiakomitee esindajad. Seejärel selgub, kas jaapanlaste otsus saab ka ametliku kinnituse.

Pealtvaatajate piiranguga loodetakse riigist eemale hoida erinevaid koroonaviiruse tüvesid, mis levivad erinevates maailma punktides.

Aprillis peaks selguma, kui palju kohalikke pealtvaatajaid areenidele lubatakse. Piletimüüki võib pidada üheks võimaluseks, et veidi raha tagasi teenida, sest olümpiamängude aasta võrra edasi lükkamise tagajärjel on kulud kerkinud 15 miljardi dollarini. See on muidugi köömes, kui võrrelda, et näiteks Sotši talimängud läksid Venemaale maksma väidetavalt kuni 50 miljardit.

Kas olümpia üldse toimub?

Jaanuaris kirjutas ajaleht The Times, et Jaapani valitsus on väidetavalt omakeskis otsustanud, et Tokyo olümpiamängud jäävad koroonaviiruse tõttu ära. Väidetavalt proovitakse endale krabada 2032. aasta suvemängude korraldusõigust. Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) lükkas jutu kategooriliselt ümber.

Tokyo mängud pidanuks toimuma 2020. aasta suvel, kuid esimest korda ajaloos lükati olümpia aasta võrra edasi. Praeguseks on selgunud, et koroonaviirus levib endiselt üle maailma ja segab terve hulga spordivõistluste toimumist. Kuigi osa alasid on vahepeal saanud sisse korraliku hoo, siis tervel hulgal spordidistsipliinidest on maailm endiselt pausil.

The Times suhtles anonüümse Jaapani koalitsiooniliikmega, kelle sõnul otsiti võimalust, et olümpia viisakalt ära jätta, sest korraldusõigust soovitakse saada ka tulevikus.

Kõigepealt lükkas Jaapani tipp-poliitik Manabu Sakai The Timesi loos toodud väited Reutersi vahendusel täielikult ümber. Sama tegi ka olümpiamängude korralduskomitee, lisades, et nende koostöö valitsuse ja ROKiga sujub hästi. 

The Timesi artikli järel saatis ROK laiali ametliku kinnituse, et uudis ei vasta tõele ning nad teevad Jaapani valitsusega igakülgset koostööd mängude turvalise toimumise nimel.

Aasta alguses tehtud küsitlused näitasid, et 80 protsenti jaapanlastest ei soovi olümpia korraldamist.