Jelena VälbeFoto: Stanislav Moshkov
Talisport
9. märts 2021, 17:38

Välbele tekitab Johaugi ülekaal küsimusi: ravimeid kasutavate sportlaste nimistu peaks olema avalik (3)

Venemaa suusaliidu presidendile Jelena Välbele ei mahu pähe Norra suusatajate ülekaal. Tema sõnul tekitavad Therese Johaugi tulemused küsimusi ja info, kes kasutavad (astma)ravimeid, peaks olema avalik. 

Oberstdorfis lõppenud põhja suusaalade MM osutus taas Norra peoks, kui nad noppisid 31 medalit, millest kuraditosin olid kuldsed. Tabelis järgnesid neile Austria ja Rootsi, kelle sportlased said seitse medalit, venelaste saagiks jäi vaid viis poodiumikohta. 

Välbe tunnistas R-Sportile antud intervjuus, et venelaste MM oli pigem õnnestunud, kuid talle tekitavad küsimusi Norra koondislaste tulemused. "Ma ei usu iial, et norralased treenivad märkimisväärselt rohkem kui Aleksandr Bolšunov. Olen selles sada protsenti kindel," rääkis suusajuht. 

Välbele on pinnuks silmas Norra suusatajatele väljakirjutatud ravimid. Ehkki Venemaa suusajuht ei ütle intervjuus, mida ta konkreetselt silmas peab, siis on aimata, et ta mõtles norralaste astmaravimeid. Kära nende ümber ei vaibu ja Välbe usub, et eriload mõjutavad sportlaste tulemusi.

"Olgu, andke neile ravimi kasutamiseks luba, kuid öelge avalikult kõigile, kes neid kasutavad," vahendas Iltalehti Välbe sõnu. Mängude suusakuninganna oli Therese Johaug, kes noppis neli MM-kulda. Eriti suur oli ta ülekaal 30 km ühisstardiga sõidus, kus norralanna läks juba võistluse algfaasis teistel eest, kasvatas vahe kolmele minutile ja võttis kindla esikoha.

"Kõik saavad aru, et keegi teine ei suuda viimastel aastatel võita. Kui vahe teistega on kolm minutit, siis peab tunnistama, et see tekitab teatud ideid," märkis Välbe. Venelanna sõnul peaks sportlastele antud ravimite erilubade eest vastutama Rahvusvaheline suusaliit (FIS). Välbe silmis on riikide meditsiinisüsteemid erinevad ja see on nähtav ka suusarajal.