2018. ja 2019. aastal võitis Soome MM-ralli Ott Tänak, möödunud hooajal jäi võistlus ära.Foto: Robin Roots
WRC
17. märts 2021, 16:33

Soome MM-ralli peakorraldaja: kaalume Rally Estonia mudeli kasutamist

Möödunud suvel jäi legendaarne Soome MM-ralli ära. Kuna tänavugi on lahtine, kas ja kui palju põhjanaabrid saavad radade äärde publikut lasta, siis etapi korraldaja sõnul kaalutakse Rally Estonia mudeli kasutamist.

Kui rallimaailma tipud sõidavad Lõuna-Eesti teedel 15.-18. juulini, siis kaks nädalat hiljem võtavad Ott Tänak ja teised tähed mõõtu Jyväskylä ümbruses. Ehkki etapi toimumiseni on veel neli kuud, siis korraldajatele tekitavad halle karvu küsimused, mis puudutavad publikut.

Kui Rally Estonia sai möödunud aastal riigilt 2,5 miljonit eurot toetust ning valitsus paneb õla alla ka tänavu, siis Soome MM-rallit korraldavale AKK Sportsile on väga oluline tuluallikas piletitulu. Möödunud aastal poleks publik raja äärde pääsenud, mis oli üks peamisi põhjuseid, miks põhjanaabrid etapi korraldamisest loobusid. 

Ehkki AKK korraldas tänavu Rovaniemis edukalt lumeralli, kuhu pealtvaatajaid ei lubatud, siis nende tegevjuhi Riku Bitteri sõnul on traditsiooniline Jyväskylä etapp palju suurem projekt, mis nõuab ka rohkem raha.

Kas Jyväskylä MM-rallit on võimalik korraldada ilma publikuta? "See on endiselt suur küsimärk. See on väga keeruline," tõdes Bitter. Ta tõi näiteks Rootsi WRC-etap, mis niisamuti sõltub väga suurel määral piletitulust ja mis seetõttu jäeti tänavu ära. 

Möödunud kevadel alanud koroonaajastul on peetud vaid üks MM-etapp, kus publik on pääsenud kõigile kiiruskatsetele, kui viimasele Rally Estoniale müüdi 16 000 piletit, mis jagati 16 erinevasse gruppi. Sama lahendust, kus pealtvaatajad on rühmitatud ja neil on eraldi vaatamisalad, näeme Lõuna-Eestis ka tänavu. Sellega on Rally Estonia põhjanaabritele eeskujuks.

"Oleme kaalunud ka niinimetatud Eesti mudelit. Me ei ole veel üksikasju kaalunud, kas kontseptsioon oleks Eesti omaga sarnane," jätkas Bitter, kes läbi lillede nahutas ka oma valitsust, sest siiani pole jaganud üksikasjalikku teavet, millist tuge riik koroonapandeemiga pihta saanud üritustele pakub. 

Soome majandusminister Mika Lintilä teatas veebruaris ideest, kus suveürituste korraldajatele pakutakse riigipoolset garantiid – kui üritus jääb riigi tegevuse või piirangute tõttu ära, siis osa kuludest hüvitatakse. Samas ametlikult pole plaani veel kinnitatud.

Soome MM-ralli toimub praeguse seisuga 29. juulist kuni 1. augustini.