UEFA President Aleksander Ceferin Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
17. märts 2021, 19:41

UEFA karm sõnum: kui riik publikut EMile ei luba, siis viime mängud mujale  (1)

Euroopa jalgpalliliit (UEFA) nõuab, et publik pääseks sellel suvel Euroopa meistrivõistluste mänge vaatama.

UEFA töötab välja plaani, mis võimaldaks pealtvaatajale näha kõiki EMi mänge. Turniir pidi toimuma möödunud suvel tosinas linnas, kuid koroonapandeemia lükkas võistluse aasta edasi. Nüüd teatas UEFA, et linnade nimekiri pole kivisse raiutud. 

"Kui linn teeb ettepaneku pealtvaatajaid staadionile mitte lubada, saab võime mängud viia linna, kus publik on teretulnud," ütlesid UEFA ametnikud kolmapäeval uudisteagentuurile AFP.

UEFA juht Aleksander Ceferin kinnitas pühapäeval Horvaatia ajalehele Sportske Novost, et EM ei toimu mingil juhul tühjade tribüünide ees. Ta lisas, et võimalik on ka stsenaarium, kus matšid peetakse tosina asemel näiteks kümnes linnas

Seisukoht tekitab arusaadavalt pahameelt. Näiteks võttis teemal sõna Saksamaa parlamendi spordikomisjoni esimees Dagmar Freitag

"Kui vaadata olukorda pandeemia väljakutsetest lähtuvalt, siis UEFA jutt on vastutustundetu. Need 12 võõrustavat linna peavad endiselt muredega silmitsi seisma," ütles uudisteagentuuri AFP vahendusel Freitag, kelle sõnul on see ilmekas näide sellest, et jalgpallimaailm peab ennast ülejäänud ühiskonnast kõrgemalseisvaks.

Sellel suvel peaksid Euroopa meistrivõistluste mängud jõudma muuhulgas ka Münchenisse, mille linnapea Dieter Reiteri sõnul on praegu võimatu ennustada, kas mõne kuu pärast on seis nii hea, et tribüünidele võib lasta publikut.

"Sellistel aegadel tahaksin näha, et UEFA esindajad oleksid kontaktis linnadega, et üheskoos lahendus leida," noomis ka Reiter Euroopa jalgpalliliidu tegevust. UEFA juhatus tuleb kokku 19. aprillil, päev hiljem toimuval kongressil tehakse lõplik otsus, kus ja mis vormis matšid toimuvad.