Sel aastal on esmakordselt kavas F1 etapp Saudi Araabias.Foto: HAMAD I MOHAMMED
Vormel 1
18. märts 2021, 20:32

VIDEO | Vaata, milline näeb välja tuliuus ja palju vastuolusid tekitanud vormelirada Saudi Araabias

Vormel 1 sarjas kihutatakse sel aastal esimest korda Saudi Araabias. Täna avalikustati, milline uus ringrada välja näeb, kuid see on taas tekitanud pahameelt, sest inimõiguste olud riigis ei ole kiita.

Saudi Araabias hakatakse Jeddah linnas kihutama tänavuse hooaja eelviimasel etapil ehk detsembri alguses. Nüüdseks on avalikustatud, milline uus võidusõidupaik välja näeb. Rajal on 27 kurvi ja tänavuses kalendris on see Spa ringraja järel kõige pikem ring – kokku on sel pikkust 6,175 km.

Saudi Araabiasse etapi viimine ei ole aga kõigile meeltmööda. Juba varasemalt avaldas selle kohta arvamust Amnesty Internationali esindaja Felix Jakens. „Saudi võimud näevad eliitseid spordivõistluseid kui vahendeid, millega üles vuntsida oma kehva reputatsiooni,“ rääkis Jakens.

„Valitsuse kritiseerijad on pandud vangi, riigist välja saadetud või hirmutatud vaikima. Saudi Araabia võimud on vaigistanud inimõiguseid, loopides samal ajal suuri summasid säravate spordiürituste korraldamiseks. Ma ei pea silmas ainult mootorisport, vaid ka golfi, poksi, tennist, hobuste võiduajamist ja loomulikult ka katset osta Newcastle Unitedi jalgpalliklubi,“ rääkis Jakens juba eelmisel aastal.

Jeddah ringraja avalikustamise järel hakati kurjustama ka Twitteris. „Miks korraldatakse F1 etappe riikides, kus endiselt praktiseeritakse orjandust ja naised on alama astme kodanikud?“ kõlas ühe mureliku kasutaja postitus. Teine kirjutas nii: „Sel rajal on rohkem kurve kui naistel õiguseid selles riigis.“

Varasemalt on vormel 1 sarja tegevjuht Chase Carey selgitanud, miks otsustati sarjaga Saudi Araabiasse minna. „Saudi Araabia on riik, mis on kiirelt muutumas spordi ja meelelahutuse keskuseks. Viimastel aastatel on seal toimunud mitmeid suuri üritusi ja oleme väga õnnelikud, et järgmisel aastal (st sel aastal) jõuab sinna ka F1 sari. See piirkond on meile väga tähtis ja kuna 70% Saudi Araabia elanikest on nooremad kui 30 eluaastat, siis oleme väga elevil potentsiaalsete uute fännideni jõudmise üle,“ kõlas Carey sõnavõtt mullu.