Kelly Sildaru.Foto: Erki Pärnaku
Spordivaria
18. märts 2021, 22:56

Kelly Sildaru avaldas arvamust: seksuaalse enesemääramise piiri on vaja tõsta (59)

Eesti jalgpallis Nõmme Kalju endise treeneri Getulio Aurelio Fredo ja alaealise jalgpalluri suhte ümber lahvatanud skandaali kohta võttis sõna ka Eesti freestyle-suusataja Kelly Sildaru.

Eelmisel nädalal tegi Kanal 2 saates „Õhtu“ ülesastumise Mia Belle Trisna nime kandev endine Eesti tippjalgpallur, kes ütles, et mitukümmend aastat vanem treener võttis talt süütuse, kui ta oli 14aastane. Naine ise treeneri nime ei paljastanud, kuid veidi hiljem selgus, et tegu on pikalt Nõmme Kaljus töötanud Fredoga. Välja on tulnud ka juhtum, kus Fredo ebasobivalt masseeris ja katsus üht teist neiut. Juhtumite valguses algatas Eesti Jalgpalli Liit nii Getulio kui Nõmme Kalju osas distsiplinaarmenetlused, täna selgus, et politsei ja prokuratuur alustasid kriminaalmenetlust.

Juhtunu tõttu on teravalt päevakorda kerkinud Eestis kehtiv seksuaalse enesemääramise piirvanus, mis praegu on 14 aastat. Justiitsministeeriumi esindaja Maria-Elisa Tuulik kommenteeris seaduses sätestatud alampiiri eelmisel reedel Õhtulehele nii: „See, et seksuaalse enesemääramise eapiir on 14, on kehtinud taasiseseisvumise aja algusest ehk 1992. aastast alates. Sama oli see eapiir ka 1918. aastal loodud Eesti vabariigis. Seega on praeguse karistusseadustiku puhul olnud tegemist varasemate seaduste jätkuga.“

Ta lisas, et piirvanuse muutmiseks oleks enne otsuse langetamist vajalik laiapõhjaline ühiskondlik ning poliitiline diskussioon.

Täna andis piirvanuse kohta oma arvamusest teada Kelly Sildaru. Ta kirjutas oma Instagrami story's selliselt: „14aastane laps ei ole piisavalt küps, et mõista seksuaalse enesemäärtlemisega kaasnevaid riske. Täiskasvanu võib sellises vanuses last hõlpsasti manipuleerida, et ta astuks seksuaalselt kuritarvituslikku suhtesse, ja laps võib seda mõista alles aastaid hiljem. Seksuaalse enesemääramise piiri on vaja tõsta, et tagada eakohane areng ja sobivus ning seeläbi pärssida varje, mis jäävad ohvreid saatma kogu ülejäänud eluks.“

Kuvatõmmis. Foto: @kellysildaru Instagrami story kuvatõmmis.