Henrik Ojamaa 2009. aastal tšehhidega madistamas. Siis küll alles U19 tasemel.Foto: Marianne Loorents
Spordiblogi
19. märts 2021, 17:47

Viljar Voog | Vutivelled, võtke mõistus pähe! Muidugi tuli Eesti-Tšehhi mäng minema kolida (1)

Kui terviseameti ja valitsuse otsuses keelata Tallinnas toimuma pidanud Eesti ja Tšehhi MM-valikmäng saab midagi kritiseerida, siis ajastust: teha uudis teatavaks vähem kui nädal enne avavilet pole ilus. Otsus ise on aga ainuõige.

Eestis on lubatud spordiüritused, kus osaleb kokku alla 100 inimese. MM-valikmänguks oleks vaja staadionile askeldama 150 inimest. Jalgpalliliit küsis erisust, terviseamet soovitas seda mitte anda ja valitsus nõustus. Miks?

Ühest küljest võib siin näha seost sügisese Armeenia matšiga. Terviseamet oli pärast selle toimumist pahane, et jalgpalliliit neile antud lubadusi ei täitnud. Alaliit lükkas toona süüdistused ümber. Vutiringkondades räägiti, et tegelikult oli värske terviseameti juht Üllar Lanno solvunud, et temast sõideti lihtsalt üle: Aivar Pohlak olla võtnud telefonitsi otseühenduse toonase peaministri Jüri Ratasega ning sai matšile toimumisloa. Kus peitub tõde, on põnev kohvinurgaklatš. Aga me kõik oleme praegu kodukontoris, kus pole kohvinurka, ja sinna ongi koer maetud!

Jalgpallurid võiksid isekeskis selle matši ju ära pidada, neile oleks lihtsam ja jalgpalliliit säästaks kohtumise Poola ümberkolimisega 300 000 eurot (või säästab valitsus, sest kultuuriministeerium lubas ministritelt kompensatsiooni küsida). Võib-olla ei tekikski matši tulemusel ühtegi uut koroonajuhtumit. Kuigi tasub meelde tuletada, et viimane kord, kui vutiringkondades mängu ärajätmise üle taolist lamenti löödi, selgus paar päeva hiljem, et Nõmme Kaljus oligi konkreetne koroonakolle.

Sel päeval, kui Kalju mäng ära jäeti, sai Eesti juurde 14 uut koroonanakatunut. Praegu on seis 100 korda hullem!!!

Haiglas oli toona kümme patsienti. Praegu on seis kõigest 70 korda hullem!

Surnud oli 64 inimest. Tänaseks on seis tosin korda hullem.

Ja meil on rahvast, kes ei saa aru, et olukord on sant ja haiglavõrk purunemise äärel, mis tooks kaasa hukkunute hüppelise kasvu. Nädalas tabab politsei üle kümne inimese, kes peaksid püsima nelja seina vahel, aga liiguvad ringi ja levitavad viirust. Isegi Eesti kõige tugevamad mehed said viiruse külge, sest keegi haige inimene köhis poesabas nende peale. Ja nad ise olid piisavalt hooletud, et käisid poes, kui tuli sabas seista!

Osa rahvast läheb paradiisisaarele golfi mängima ja peab lennujaamas õigeks lugeda teistele moraali, et tegelikult ikka ei ole reisimine hea mõte.

Vähemalt ühes majas Toompeal võeti mõistus pähe, küll ilmselt mitu nädalat liiga hilja ja ilmselt mitte piisavalt rangete piirangutega, mida tuleb uuel nädalal peale keerata. Teises majas käib aga ikka üks rahva raha eest head palka teeniv tüüp ringi, nägu alasti, sest ta on vahepeal isepäi targemaks saanud.

Sellisel üldisel foonil tahtsid siis jalgpallurid Lillekülas oma valikmängu pidada. Ja nad oleks sellega maksimaalselt ohutult hakkama saanud. Aga millise sõnumi oleks koroonaviiruselt Euroopa esimese ja teise riigi madin saatnud neile, kelle kannatus piirangute ja käskude-keeldudega on niigi katkemas? Kui jalgpallurid võivad nurgalöögi ajal üksteise higiseid nägusid nühkida, siis miks mina pean kodus passima – lähen siis ka juuksuri juurde või massaaži (miks need veel avatud on?!).

Selle omapäi targa toompealase või 14 isolatsioonikohustuse eirajaga pole suurt midagi teha – nendeni terve mõistuse hüüe niikuinii ei jõua. Aga nende jaoks, keda veel õnnestub veenda reegleid järgima lootuses, et suvi tuleks vabam, oleks matši toimumine olnud ülimalt vale signaal.

Ahjaa, aga Üllar Lanno väide reedesel terviseameti pressikonverentsil, et ka Eesti võidab mängu Poolas toimumisest, sest kedagi ei toeta siis koduseinad, on täielik lollus.