Martin Johnsrud Sundby.Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
20. märts 2021, 11:51

Kahekordne murdmaasuusatamise olümpiavõitja lõpetas karjääri

Murdmasuusatamise kahekordne olümpiavõitja ja neljakordne maailmameister Martin Johnsrud Sundby teatas karjääri lõpetamisest.

Seljavigastusega hädas olnud 36aastane norralane oli esmalt Oberstdorfi MMil enne oma ainsat sõitu, 15 km vabatehnikadistantsi, otsustanud, et see jääb talle viimaseks. Seal läks aga üle ootuste hästi – Sundby sai seitsmenda koha ja pronksmedal jäi 20 sekundi kaugusele – ning see pani suusaässa järele mõtlema. Lõpuks otsustas ta koos oma naisega, et õige oleks siiski tippspordiga hüvasti jätta.

"Arvan, et ta [abikaasa] oli üsna šokeeritud, kui nägi, kuidas asjad minu jaoks pärast MMi muutusid. Ta polnud selleks valmis. Ta pidi mulle meelde tuletama, kuidas viimased paar aastat on läinud ning tema jutus on iva," lausus Sundby intervjuus Norra rahvusringhäälingule NRK. 

Norralasel oli väga edukas suusatajakarjäär. MMidelt võitis ta neli kuldmedalit, sealhulgas ühe individuaalse – Seefeldis 15 km vabatehnikasõidus. Lisaks veel kolm hõbedat ja kaks pronksi. Ta tuli Pyeongchangis kahekordseks olümpiavõitjaks, triumfeerides Norra koondisega nii sprinditeates kui ka 4 x 10 km distantsil. Veel võitis ta OMidelt kaks hõbemedalit ja ühe pronksi. 

Sundby on ka kolm korda võitnud maailma karika. 2014. aastal võitis ta esimese norralasena Tour de Ski. Samal suusatuuril triumfeeris ta ka kaks hooaega hiljem.