2020 Tokyo olümpiamängude ja paraolümpia korralduskomitee kohtumine rahvusvahelise komiteega. Foto: Reuters/Scanpix
Olümpia
21. märts 2021, 10:49

Tokyo olümpiamängudele ja paraolümpiale ei lubata ühtki fänni välismaalt

2020. aastalt 2021. aasta suvesse lükatud Tokyo olümpiamängudele ja paraolümpiale ühtki rahvusvahelist fänni koroonapandeemiaga kaasnevate ohtude tõttu ei lubata. 

Olümpiamängud lükati koroonaviiruse leviku tõttu eelmise aasta märtsis aasta võrra edasi, vahendab BBC.

Jaapani võimud ütlesid olümpia- ja paraolümpiakomiteedele, et riiki sisenemise tagamine inimestele välismaalt on väga ebatõenäoline. 

Korraldajate sõnul annab see samm piletite omanikele nüüd selguse ja aitab tagada ohutud ja turvalised mängud kõigile osalejatele ja Jaapani publikule.

Olümpiamängud peaksid algama 23. juulil ning paraolümpia kuu aega hiljem, 24. augustil. 

Korraldajate sõnul viisid otsustamiseni Covid-19 keeruline olukord Jaapanis ja paljudes teistes riikides, ülemaailmsed reisipiirangud ja viiruse teiste tüvede ilmnemine. Samuti lubatakse piletiomanikele kogu raha tagasi maksta. 

2020. aasta olümpiamängude edasilükkamine on esimene kord ürituse ajaloos. Esialgse kava järgi pidi osalema üle 11 000 sportlase umbes 200 riigist.

Rahvusvahelise olümpiakomitee president Thomas Bach ütles, et see samm on "suur ohverdamine kõigi jaoks".

„Jagame kõigi entusiastlike olümpiasõprade pettumust kogu maailmas ning loomulikult ka sportlaste perede ja sõprade pettumust, kes plaanisid mängudele tulla," sõnas ta. „Selle pärast on mul väga kahju."

Olümpiamängude fännid üle terve maailma on avaldanud oma pettumust sotsiaalmeedias. 

Mängude kulud on Covid-19 leviku tõkestamiseks vajalike meetmete tõttu suurenenud 2,8 miljardi dollari võrra, kuid korraldajad on viivituse järjekindlalt välistanud.