Eesti epeenaiskondFoto: Tiina Kõrtsini
Vehklemine
23. märts 2021, 13:34

BLOGI | OLEMAS! Eesti epeenaiskond pääses Tokyo olümpiamängudele (3)

Esmaspäeval ja teisipäeval toimub Kaasani MK-etapil epeevehklemise naiskonnavõistlus, kus mängitakse välja pääsmed Tokyo olümpiale. Avapäeval alistas Eesti 45 : 33 Ukraina, kuid veerandfinaalis jäädi 27 : 28 alla Venemaale. Kuna teiste matšide tulemused olid Eestile soodsad, siis kindlustasid eestlannad pääsme olümpiale!

Eesti epeenaiskond (Katrina Lehis, Erika Kirpu, Julia Beljajeva) alustas Kaasani MK-etappi edukalt. Otse kaheksandikfinaali pääsenud maarjamaalased kohtusid seal Ukrainaga.

Ehhki eestlannad jäid taha 7 : 10, siis peagi haarati initsiatiiv. Beljajeva viis koondise ette 12 : 11, pärast Kirpu ja Lehise matše oli tablool juba seis 25 : 19. Seda edu enam maha ei mängitud ja lõpuks võttis Eesti esmaspäeval kindla võidu tulemusega 45 : 33, millega pääseti veeranfinaali.

Siiski polnud eestlannade olümpiakoha saatus neil päevil vaid endi kätes. Olümpiale saab vaid kaheksa naiskonda, sealjuures pääsevad sinna oma regioonide parimad, kui nad kuuluvad maailma 16 tugevama hulka.

Nii ohustas avapäeval meie naiskonda Egiptus, kes ei tohtinud Kaasani MK-etappi lõpetada Jaapanist eespool, millega nad oleksid tõusnud maailma edetabelis 16. kohale ja saanud esindada Aafrikat. Ent Egiptuse lootus purunes 13–14. koha matšis, kus jäädi 36 : 45 alla just Jaapani vehklejatele.

Teisipäeval kaotas Eesti veerandfinaalis lisaajal 27 : 28 Venemaale, mistap olenes meie koondise saatus Prantsusmaa edenemisest. Kuna prantslannad kaotasid Hiinale 38 : 42, siis kindlustas maailma edetabelis seitsmendat kohta hoidev Eesti naiskond koha olümpial!

See on oluline ka individuaalvõistlust silmas pidades. Kuna naiskond pääses OMile, siis pääseb Tokyos starti kolm meie koondislast, kelleks tänase päeva seisuga on Katrina Lehis, Erika Kirpu ja Julia Beljajeva. Vastasel juhul oleks piirdutud maksimaalselt ühe sportlasega.

Kaasani MK-etapil sai Eesti lõpuks 7. koha, kui lohutusringis kaotati esmalt lisaajal 34 : 35 Ungarile ning 7.-8. koha matšis alistati kindlalt 41 : 32 Prantsusmaa.

13:33
Eigo Kaljurand

Eesti lõpetas Kaasani MK-etapi seitsmendana, kui Prantsusmaa alistati kindlalt 41  :32. 

Eesti - Prantsusmaa (Ekraanitõmmis)
12:00
Eigo Kaljurand

Lohutusringis kohtus Eesti esmalt Ungariga, kellelt saadi niisamuti lisaajal ühesilmaline kaotus. Lüüasaamine oli seda valusam, et peale kolme minimatši juhiti 10 : 5 ning peale kuut 23 : 20, kuid siis pani Ungari oma paremuse maksma. Eesti mängib Kaasanis 7. ja 8. kohale, vastaseks väga sümboolselt Prantsusmaa, kelle veerandfinaali kaotus Hiinale kindlustas meile koha OMil.

Eesti - Ungari (Ekraanitõmmis)

Ja olgu huvilistele visuaalselt silmade ees ka Venemaa ja Eesti veerandfinaali käik, mille Eesti kaotas lisaajal 27 : 28.

Eesti - Venemaa (Ekraanitõmmis)
10:02
Eigo Kaljurand

Olemas! Hiina lükkas Prantsusmaa 42 : 38 konkurentsist, millega Eesti naiskond kindlustas koha olümpial! Ühtlasi pääseb nüüd Tokyos kolm meie epeenaist ka individuaaselt starti!

10:01
Eigo Kaljurand

Hiina ja Prantsusmaa kohtumises käib päris kõva andmine, aga hiinlannade 3-4punktine edu püsib...

09:54
Eigo Kaljurand

Nüüd pöidlad pihku, et hiinlannad asja ära ei soperda. Seni on nad vastasseisu Prantsusmaa vastu mõne torkega juhtinud, viimase minimatši keskpaigas on tablool seis 33 : 30 nende kasuks.

09:51
Eigo Kaljurand

Närvide mäng jätkub. Normaalaeg lõppes 27 : 27, nüüd ootab ees minutiline lisaaeg esimese torkeni.

09:51
Eigo Kaljurand

Ai-ai, valus. Ehkki Lehis ja Eesti olid ees 26 : 25 ning 27 : 26, siis lisaajal tegi otsustava torke Harpina ning venelannad võitsid matši 28 : 27.

09:48
Eigo Kaljurand

1.10 kohtumise lõpuni, Venemaa viigistas 26 : 26.

09:46
Eigo Kaljurand

Litšagina ja Beljajeva tegid kolme minuti jooksul kokku kolm torget, millest kaks eestlanna. Eesti ees 25 : 24, viimases minimatšis selgitavad kohtumise võitja Katrina Lehis ja Violetta Hrapina. Pöidlad pihku!

09:45
Eigo Kaljurand

Hiina on enne kahte viimast minimatši Prantsusmaa vastu eduseisus 27 : 23, Lõuna-Korea juhib Itaalia vastu 30 : 23.

09:39
Eigo Kaljurand

Eesti ja Venemaa kohtumine jätkub ülimalt tasavägiselt, sest ka peale Murtazajeva ja Kirpu vahetust on seis viigiline (23 : 23)

09:38
Eigo Kaljurand

Eesti olümpiapilet kauguses juba paistab, sest Prantsusmaa on Hiina vastu kaotusseisus 17 : 24. Kui eurooplannad seal kaotavad, siis meie naiste tulemus pole OMi silmas pidades enam tähtis.

09:36
Eigo Kaljurand

Litšagina ja Lehise paari heitluse järel on tablool viiginumbrid 20 : 20. Nüüd võtab mõõga taas kätte Kirpu, kas ta suudab teha sama vägeva vahetuse nagu viimasel korral?

09:30
Eigo Kaljurand

Teistes matšides on üks hea ja üks halb seis. Prantsusmaa on 14 : 20 kaotusseisus Hiina vastu, mis on hästi. Samal ajal Itaalia kaotusseis 15 : 16 Lõuna-Korea vastu nii positiivne pole.

09:29
Eigo Kaljurand

Hästi Kirpu! Erika võidab oma matši Harpina vastu 8 : 4 ja viib Eesti taas ette 19 : 18!

09:27
Eigo Kaljurand

Murtazajeva ja Beljajeva kohtumise järel on Eesti taga juba 11 : 14. Nüüd läheks hirmsasti üht õnnestumist Kirpult või Lehiselt vaja, et see vahe liiga suureks ei käriseks.

09:19
Eigo Kaljurand

Kirpu andis oma vahetusega edu käest, kui peale tema ja Litšagina matši on Eesti taga 9 : 10.

09:12
Eigo Kaljurand

Matš Venemaaga on seni läinud punkt-punktis. Harpina võitis Beljajevat 4 : 3, aga Lehise viis oma vahetuse lõpuks Eesti ette 8 : 7.

09:06
Eigo Kaljurand

Tervitused!

Eesti naised jätkavad täna olümpiapileti jahti. Veerandfinaalis kohtutakse Venemaaga, millest otsepilti näeb siit:

 

15:18
Eigo Kaljurand

Esmaspäevased hilisemad matšid pakkusid Eestile hea uudise, kui Jaapan alistas 13.-14. koha kohtumises Egiptuse 45 : 36. See tähendab, et Egiptus maailma edetabelis 16 parima sekka ei tõuse ja Aafrika esindaja olümpiale ei pääse, millega läks Euroopa tiimide elu lihtsamaks.

KUI epeefanati Viljari Voogi arvutused peavad paika, siis pääseb Eesti naiskond olümpiale järgnevate stsenaariumite korral:
a) Itaalia võidab veerandfinaalis Lõuna-Koread
b) Prantsusmaa kaotab kas veerandfinaali Hiinale või poolfinaali Lõuna-Koreale
c) Eesti alistab veerandfinaalis Venemaa ja poolfinaalis Poola või Ungari.
d) Eesti alistab veerandfinaalis Venemaa ja Prantsumaa kaotab finaalis Poolale või Ungarile.
e) Prantsusmaa võidab Hiinat ja Lõuna-Koread, aga kaotab finaali Venemaale, Poolale või Ungarile, Eesti kaotab Venemaale ja võidab esmalt Ungarit või Poolat ja viienda koha matšis Itaaliat või Hiinat.

Loe rohkem