Tõnis Sildaru ja Henry Sildaru.Foto: Merilin Ulm
Talisport
23. märts 2021, 13:01

MMi kuuenda kohaga lõpetanud Sildaru: tuju on hea, kokkuvõttes võib kõigega rahule jääda (6)

Freestyle-suusataja Henry Sildaru lõpetas Venemaal toimunud juunioride MMi Big Airi hüpete kuuenda kohaga ning jäi elu esimese suurvõistlustega rahule. Midagi kripeldama tal ei jää, kõige rohkem pakkus rõõmu rennisõidu kuldmedal.

14aastane Sildaru oli juba enne tänast võitnud juunioride MMilt kaks medalit: lisaks rennisõidu esikohale veel pronksmedali pargisõidust. Eile osales ta Big Airi hüpete kvalifikatsioonis, kust pääses edasi teise tulemusega. Kui eelvõistlusel tehti kaks katset ja arvesse läks parem tulemus, siis tänases finaalis tuli kõigil võistlejatel teha kolm katset ja nende jooksul kaks erinevat trikki. Arvesse läks kaks paremat sooritust.

Eilse eduka treeningu ning kvalifikatsiooni järel tegi Henry tänases finaalis esimesel katsel sama trikki, mis eelvõistlustel edu tõi: triki nimeks on nose butter double cork 1260 tail grab ehk tegu on trikiga, kus sportlane tõukab end hüppele suusaninade pealt. Kui isa Tõnis Sildaru jäi poja eilse esitusega rahule, siis finaalis, kus Henry teenis triki eest 80 punkti, läks tema hinnangul veelgi paremini.

„See on selle triki eest üsna maksimumi lähedane skoor, mida üldse on võimalik saada,“ selgitas isa Tõnis, kui keerulise trikiga tegemist oli. „Mitmed teised võistlejad tegid raskemaid trikke, aga need kukkusid välja kehvemini,“ lisas ta. Henry ise kommenteeris, et on väga rahul antud triki õnnestumisega ja sellega, et tegi eilsest veelgi parema soorituse.

Finaali teisel ning kolmandal katsel asus noor eestlane sooritama trikki nimega switch dub left 1440. Varasemalt oli Henry proovinud sama trikki 1260 kraadiga, aga finaaliks keerati 180 kraadi juurde. Triki raskusastme kohta sõnas isa Tõnis, et sarnaselt Henry esimese trikiga on selle maksimaalse soorituse suurim summa 80 punkti kanti. „See trikk ei olnud päris samal tasemel, mida vanemad poisid tegid,“ nentis Tõnis Sildaru.

Kui maksimaalne sooritus oleks andnud 80 silma ringis, siis sellest jäi Henryl seekord puudu, sest ühe katse eest teenis ta 40,25 ning teise eest 51 punkti. „Esimesel katsel pani ta käe maha, teisel ei saanud haaret kätte. Aga ta oli siiski väga tubli!“ kiitis isa poega.

Noormees ise kommenteeris, et oleks soovinud teist trikki võistlustel paremini sooritada, aga on õnnelik selle üle, et suutis vähemalt treeningutel maandumistel püsti jääda. Samuti sõnas Henry, et Big Airi hüpetel oligi tugeva konkurentsi tõttu kõige keerulisem hästi esineda ja seetõttu nuriseda finaali osas ei saa.

Tänase võistluspäeva kokkuvõtteks sõnas ta nii: „Tuju on hea. Kindlasti oleks saanud teha paremini – haarded pikemalt ja maandumised kindlamalt -, aga tänasega võib rahule jääda. Kuuenda koha üle on mul väga hea meel.“

Big Airi finaali võitis tšehh Matej Svancer, kelle koondsummaks jäi 188 punkti. Hõbeda teenis 181,25 silmaga austerlane Daniel Bacher ja pronksi viis koju itaallane Miro Tabanelli (167,25 punkti). Sildaru kahe parema esituse koondsummaks jäi 131 punkti.

Tegi oma ära ja nautis!

MMi kokkuvõttes oli isa Tõnis Sildaru rõõmus. „Emotsioonid on väga head. Kui keegi oleks enne võistlust öelnud, et osaleme kolmes finaalis ja saame ühe kuuenda koha, oleksime olnud väga rahul. Aga kaks medalit ja üks kuues koht – Henry on olnud väga tubli! Ta tegi igati oma ära ja natuke veel peale ka,“ kiitis isa.

Kui enne suurvõistlust rääkis Tõnis Sildaru Õhtulehele, et pojal kipub veidike närvi sisse tulema, siis seekord seda näha polnud: „Ta on ennast näidanud positiivselt igast küljest ja võttis sel nädalal väga rahulikult. Ta on ju seni võistelnud väga vähe, seega eks vaikselt kogunebki kogemust juurde.“

Henry ise nentis MMil tehtud saavutuste kohta, et erinevate alade esitusi on veidike keeruline paremusjärjestusse panna. „Raske on neid võrrelda. Aga kui peaksin valima, siis kõige õnnelikum olen ikkagi rennisõidu võidu üle. Midagi kripeldama ei jää, võib kõigega täitsa rahule jääda,“ sõnas noor vigursuusataja. „Aga emotsionaalselt oli minu jaoks kindlasti kõige raskem hetk rennisõidu kvalifikatsioonis ja finaalis see, kui mul suusad katki läksid ja ei teadnud, kas saan enda suuskadega sõita või kui mugavalt end tunnen. Aga muus osas nautisin ennast, sest minu jaoks on oluline teha asju, milles tunnen end hästi ja on lõbus!“

Venemaalt sõidavad Sildarud koju, kus Henryt ootab pika suusanädala järel koolitöö. Ta tunnistas, et talle meeldib nii sporti teha kui ka koolis käia, sest seal saab sõpradega suhelda ja ka distantstõppe ajal juttu rääkida.

Aprillis sõidetakse Soome, kus isa Tõnise sõnul plaanitakse osaleda kohalikel juunioride võistlusel. „Äkki mõni eestlane, kes pole saanud võistelda, tahab veel punti hüpata!“ viskas Tõnis Sildaru õhku võimaluse. Ta lisas, et Soomes plaanitakse Ruka suusakeskuses olla seni, kui see koroonamaailmas peaks võimalik olema. Edasi on üheks variandiks sõita Uus-Meremaale, kuid see sõltub juba paljudest asjaoludest ehk midagi kindlat paigas ei ole.