Eesti vutikoondis kaotas Tšehhile 2 : 6.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
24. märts 2021, 23:51

BLOGI | Sappinen viis Eesti koondise juhtima, aga Tšehhi võttis kindlalt oma (3)

Eesti jalgpallikoondis kaotas kolmapäeval 2022. aasta maailmameistrivõistluste valiktsükli avamängus Tšehhile 2 : 6. Kohtumise käekäiguga saab tutvuda allolevas blogis.  

Esmaspäeval tabas Eesti rahvuskoondis halb üllatus, kui üks mulli sisenenud mängija andis positiivse koroonaproovi. Tema kaasmängijad, treenerid ja abipersonal kuulutati lähikontaktseteks ning suunati isolatisooni.

Näiteks ainsana üheteistkümnest välisklubides mängivast vutimehest jäi koosseisu Tottenhami akadeemia 18aastane keskkaitsja Maksim Paskotši. Isolatsiooni suunati ka kogu treeneritetiim eesotsas Thomas Häberliga, kes käis oma kohusetäitjana välja endise koondise juhendaja Martin Reimi nime.

Haavatud Eesti koondis suutis Tšehhit üllatada 12. minutil, kui Konstantin Vassiljevi suurepärase söödu järel pääses Rauno Sappinen väravavahiga silmitsi ning lükkas palli tema jalgevahelt võrku.

Kuid seejärel panid vastased oma paremuse maksma. 32. minutiks oli Eesti juba taga 1 : 3, kui jala said valgeks Patrik Schick, Antonin Barak ja Tomaš Soucek, neist viimane lõi kaks minutit enne poolajavilet oma õhtu teise ja tšehhide neljanda. 

Teise poolajal alguses lõi Soucek kübaratriki ning 56. minutil viis Jakub Jankto tšehhid ette juba 6 : 1. Seejärel vastaste mäng rahunes, nad võtsid tempo maha ning 86. minutil lõid Eesti vahetusmehed ühe tagasi. Sander Puri tõusis pikalt mööda äärejoont, andis palli kasti, kust Henri Anier võttis esimese puutega söödu omaks, pööras ning vajutas nahkkera postipõrkest sisse. 

Laupäeval kohtub Eesti Minskis Valgevenega. Võrreldes tänasega on lootust, et koondisega liituvad väravavaht Matvei Igonen, kaitsjad Märten Kuusk, Markus Jürgenson, Kristo Hussar ja Martin Käos ning ääremängija Pavel Marin. 

Eesti – Tšehhi 2 : 6 (1 : 4)
12. Rauno Sappinen, 86. Henri Anier – 18. Patrik Schick, 27. Antonin Barak, 32., 43., 48. Tomaš Soucek, 56. Jakub Jankto

Eesti (formatsioon 4-4-1-1)
Mihkel Aksalu; Michael Lilander, Henrik Pürg, Maksim Paskotši,  Ilja Antonov (75. Sander Puri); Karl Rudolf Õigus, Markus Poom, Bogdan Vaštšuk (82. Andre Frolov), Rauno Alliku (73. Robert Kirss); Konstantin Vassiljev (73. Henri Anier); Rauno Sappinen (88. Mark Oliver Roosnupp)

Erinevatel põhjustel jäid Eesti koondisest eemale Siim Luts, Brent Lepistu, Karl Jakob Hein, Karol Mets, Nikita Baranov, Artur Pikk, Joonas Tamm, Trevor Elhi, Hindrek Ojamaa, Henri Järvelaid, Sergei Mošnikov, Mattias Käit, Vladislav Kreida, Erik Sorga, Vlasi Sinjavski, Henrik Ojamaa, Marko Meerits, Ken Kallaste, Sergei Zenjov, Georgi Tunjov, Markus Soomets, Taijo Teniste, Martin Miller, Karl Mööl, Vladimir Avilov, Edgar Tur, Markkus Seppik, Ragnar Klavan, Frank Liivak, Matvei Igonen, Märten Kuusk, Markus Jürgenson, Kristo Hussar, Martin Käos ja Pavel Marin. 

23:39
Eigo Kaljurand

Läbi! 2 : 6 kaotusega peab vist isegi rahul olema, sest korraks tundus, et tšehhid panevad kümme.

23:28
Eigo Kaljurand

2 : 6. Eesti lööb ühe tagasi! Puri tõusis pikalt mööda äärejoont, andis palli kasti, kust Anier võttis esimese puutega söödu omaks, pööras ning vajutas nahkkera postipõrkest sisse. 

23:24
Eigo Kaljurand

Mäng on nüüd läinud üsna tuimaks. Kuigi mängida on umbes 10 minutit, siis pigem ootavad tiimid lõpuvilet. Mõlemad satsid tegid veel ühe vahetuse, kui Tšehhi tõi platsile Holeši ja Eesti Frolovi, välja läksid Schick ja Vaštšuk.

23:15
Eigo Kaljurand

Eesti teeb 73. minutil kolm vahetust. Puhkama lähevad Vassiljev, Alliku ning Antonov, murule tulevad Anier, Puri ja Kirss.

23:10
Eigo Kaljurand

Eesti latt! Õigusega kokkumänginud Vaštšuk sai karistusala äärest väikese nurga alt löögile, kuid pall raksatas raami. Jätkuolukorras sai kahel korral vajutada Sappinen, kui esimene jäi kinni kaitsesse ning teine katse läks üle.

23:09
Eigo Kaljurand

Ja tegelikult oli kolmaski vahetus, kui Provod läks puhkama ja murule läks lustima Burnley ründaja Vydra.

23:08
Eigo Kaljurand

Tšehhidel kaks vahetust. Barak ja Jankto välja, Pekhart ning Masopust sisse. Neist esimese koduklubiks Legia ja teisel Slavia.

23:03
Eigo Kaljurand

Pool tundi veel minna. Kas õhus on Eesti koondise ajaloo suurim kaotus? Seni on rekordid 0 : 8 lutt Saksamaalt ja 2 : 10 kaotus Soomele. Meie õnneks on Tšehhid natuke tempot alla tõmmanud ning lubavad ka Eestil tsipa palli vallata. Aga samas iga Tšehhi tsenderdus päädib poolohtliku olukorraga.

23:00
Eigo Kaljurand

Jaaaa.... 1 : 6. Pika diagonaaliga saavad Tšehhid paremal äärel ülekaalu, kust jõutakse hõlpsalt kasti ning Jankto realiseeris Darida tsenderduse. 

22:55
Eigo Kaljurand

Tšehhi viienda puhul oli täielik meeskondlik fopaa. Enamik poolkaitsjaid ei jõudnud kaitsesse tagasi, Paskotši hüppas pallist mööda ning Õigus sõitis maha Lilanderi, mistap pääsesid Tšehhid kasti, kus teised kaitsjad ei suutnud asja enam lappida. Ohjah...

22:51
Eigo Kaljurand

1 : 5. Ei jõudnudki kirjutada, et "teine poolaeg algas", kui juba Tšehhid lõid viienda. Eesti kaitses on täielik segadus ja Soucek sai 48. minutil kirja kübaratriki.

22:46
Eigo Kaljurand

Esimese poolajaga võid kokku võtta ühe sõnaga: tasemevahe.

Eesti koondis on teinud väga palju vigu. Hädas ollakse vastase survega, mille all ei suudeta absoluutselt söötu lükata ja hooti ei suudeta isegi palle ära klaarida. 

Suur puudus on keskväljal kontrollivast mehest, kes suudaks kaitsesse appi vajuda. Poom ja Vaštšuk on lubamatult passiivsed ning pigem vaadatakse seistes, mida kaitsjad teevad. 

Statistika: Pealelöögid Tšehhile 15 : 1 (raamidesse 4 : 1), nurgalöögid Tšehhile 5 : 0, pallivaldamine 71-29. Kõige häirivam on muidugi see osa, et Eesti on teinud vaid neli viga vastase seitsme vastu.

22:33
Eigo Kaljurand

Poolaeg! Sappinen viis koondise 12. minutil ette, aga Tšehhide poolt vastasid Schick, Barak ja kahel korral Soucek. Seni on kõige tähelepanuväärsem Pürgi ja Schicki vastasseis, kus viimane teeb, mida ise tahab, ja Leverkuseni ründeäss on lisaks kollile andnud 2 väravasöötu.

22:30
Eigo Kaljurand

1 : 4. "Natuke liiga lihtne," ütlesid kommentaatorid ja peab nõustuma. Schick jättis palli taas rinnaga kaaslasele ja Soucek vajutas 20meetrilt allanurka. Siin võiks nahutada kõiki. Miks Schicki ei häirita piisavalt? Miks polnud kedagi Souceki juures? Miks Aksalu kauglööki ära ei võtnud?

22:26
Eigo Kaljurand

Schick suutis sellel korral Paskotšit ennetada, kuid meie õnneks suunab ta palli värava eest mööda. 

22:22
Eigo Kaljurand

Tšehhide neljas oli kahel korral väga-väga lähedal. Provodi kauglöök sai Paskotšist rikošeti ja lendas postist korneriks. Nurgalöögi järel lükkas Čelůstka värava eest võrku, kuid õnneks oli suluseisus. Poolaega veel mängida pea 10 minutit.

22:19
Eigo Kaljurand

1 : 3. Kisub nukraks, sest tuppa tuleb igalt poolt. West Hami poolkaitsja Soucek ennetas Allikut ja toksas 32. minutil nurgalöögist peaga sisse. Söödupunkti saab kirja Jankto.

22:14
Eigo Kaljurand

1 : 2. Schick suunas rinnaga nahkkera Barakile, kes kõksis kaks korda palli ja lükkas selle 27. minutil rahulikult Aksalust mööda. Kuigi Verona mehe sooritus oli edev, siis Eesti kastis oli lubamatult palju ruumi.

22:12
Eigo Kaljurand

Tšehhid on taas lähedal. Pürg on taas Schickiga hädas ja lasi tal endast mööda keerata, kuid Paskotši sukeldus ründaja löögile ette. Jätkuolukorras sai proovida Darida, aga sooritus lendas taevasse.

22:07
Eigo Kaljurand

Vähe on mulje, et Eesti lipp läks viigiväravast poolde masti, sest Tšehhid pääsesid päris kergelt löögile. Õnneks tšehhid ei õnnestunud nii kastist kui kauglöögist.

Loe rohkem