Saksamaa jalgpallikoondised poseerisid eile õhtul enne MM-valikmängu Islandi vastu T-särkidega, mis moodustasid kokku sõna "inimõigused". Sellega sooviti juhtida tähelepanu järgmise MMi võõrustajamaal Kataris toimuvale.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
26. märts 2021, 11:10

Ka Saksa vutistaarid astusid välja Katari tööliste kaitseks (1)

Saksamaa jalgpallikoondis järgis norralaste eeskuju ja poseeris eile õhtul enne MM-valikmängu Islandi vastu T-särkidega, mis moodustasid kokku sõna "inimõigused". Sellega sooviti juhtida tähelepanu järgmise MMi võõrustajamaal Kataris toimuvale inimõiguste rikkumisele.

Lumepalli lükkas ilmselt veerema The Guardiani hiljutine artikkel, mis väitis, et Kataris on viimase 11 aasta jooksul surnud 6500 MMiga seotud võõrtöölist. Inimõiguste eest seisev organisatsioon Amnesty International on oma kodulehel juhtinud tähelepanu kaheksa erinevale viisile, kuidas võõrtööliste õiguseid suure vutipeo ettevalmistamisel rikutakse. Pikemalt saab lugeda siit, aga näiteks peavad vaesematest Aasia riikidest tulnud ehitajad taluma kohutavaid elamistingimusi, ähvardusi ja palgaprobleeme.

Et sellele osutada, kandsid norralased kolmapäeval MM-valikmängu soojendusel särke kirjaga "Austus nii väljakul kui selle kõrval" ning mängueelsel rivistusel loosungiga "Inimõigused nii väljakul kui selle kõrval".
 
Sakslased võtsid Norra koondisest eeskuju. "MM tuleb ja need teemad tõstatuvad, tahtsime näidata, et me ei ignoreeri neid," vahendab Saksamaa poolkaitsja Leon Goretzka sõnu BBC.
 
Ta lisas: "Meie sõnum ulatub kaugele ja saame seda kasutada näitamaks eeskuju, mis väärtuste eest me seisame."
 

FIFA teatas pärast norralaste aktsiooni, et sealset alaliitu ei oota karistus, sest usub sõnavabadusse.

Eilsete Euroopa tsooni valikmängude tulemused: